• Joan Baldoví, presentarà una proposta perquè articule ajudes als governs autonòmics, diputacions o ajuntaments per tal de compensar l’eliminació aquest impost i així contribuir a pal·liar la greu crisi de preus i sequera que pateix la nostra agricultura. 
  • El diputat al Congrés es reuneix amb la regidora d’Agricultura i el director general de Medi Natural, Alícia Izquierdo i Daniel Muñoz, respectivament, per tal d’interessar-se per les ajudes al camp (250.000 €), que ha articulat Gandia de forma pionera al País Valencià. 

El diputat de Compromís al Parlament espanyol, Joan Baldoví, s’ha reunit recentment amb la regidora d’Agricultura i el director general de Medi Natural, Alícia Izquierdo i Daniel Muñoz, respectivament, per tal d’interessar-se per la línia d’ajudes al sector primari que ha articulat Gandia de forma pionera al País Valencià. 250.000 euros de diners públics perquè els llauradors de la ciutat puguen fer front a les despeses derivades del seu treball al camp. 

«Amb el compromís d’anar a més, Joan Baldoví s’ha interessat per aquesta línia d’ajudes que hem posat en marxa a Gandia per a pal·liar la situació crítica del camp valencià. I, en aquest sentit, hem acordat sol·licitar al Govern central que articule una ajuda econòmica als governs autonòmics, diputacions o ajuntaments (els encarregats de la recaptació d’impostos municipals). D’aquesta manera seria possible la condonació de l’IBI rústic, sumant-se a la resta d’ajudes que han posat en marxa les administracions públiques com a baló d’oxigen a un sector molt afectat per l’augment de preus del combustible, la llum o els adobs, així com per la sequera», ha explicat la regidora de Compromís per Gandia, Alícia Izquierdo. 

Cal recordar, que a partir del consens amb els gerents dels pous de reg, les comunitats de regants, els sindicats agraris i el Consell Local Agrari, l’Ajuntament de Gandia ha mobilitzat 250.000 euros en dos tipus d’ajudes: d’una banda, les que es destinen directament als llauradors en funció de les fanecades en producció que tinguen; i, d’altra banda, les dirigides al pou o comunitat de regants en concret. Aquestes obtindran al voltant del 15% del total d’ajudes directes concedides als llauradors que s’abasteixen d’eixos pous. L’Ajuntament ingressarà directament als pous la quantitat corresponent, els quals descomptaran aquests diners a les despeses que genera cada llaurador. Com a exemple, amb un rebut de 500 € i una corresponent ajuda de 400 €, el llaurador només pagaria 100 € al pou.

Qualsevol classe de despesa en matèria d’infraestructura, personal o electricitat, entre altres, i que estiga inclosa dins de l’any 2022 (de l’1 de gener al 31 de desembre) pot incloure’s dins d’aquestes ajudes. Es pretén que cap a finals del mes d’octubre els gerents o presidents dels pous ja puguen sol·licitar-les i que entre el 15 i el 30 de novembre puguen rebre l’ingrés.