L’alumnat de segon de primària dels centres educatius de Gandia participen el programa «Casca de reis a l’escola». Es tracta d’una iniciativa que pretén recuperar la tradició d’aquest dolç tradicional de la Safor a partir de donar a conéixer als més menuts la història i d’activitats com tasts de casques i treballs manuals. Així ho han explicat la regidora de Polítiques Educatives, Carmen Fuster; la regidora de Comerç, Vicenta Ferrer; i el president i el membre de l’Associació de Pastissers i Forners Gandia, Miguel Rosselló i Raul Llopis.

«L’objectiu d’aquest programa és que els xiquets i xiquetes coneguen la tradició de la casca de reis, però també donar suport al gremi de pastissers i forners de la ciutat», ha indicat Ferrer. D’aquesta manera, des de les aules, l’alumnat s’assabenta de l’origen de la casca de reis; la tasten amb les mostres que els membres del gremi els porten; i, a més, aprenen la recepta i elaboren una caixa de cartó per guardar el dolç. «És una iniciativa pedagògica perquè les tradicions s’han de treballar a l’escola; s’ha de conéixer la nostra història per a poder entendre el present i poder treballar millor el futur», ha afegit Fuster.

La casca de reis és un dolç ancorat a la tradició valenciana que els padrins regalaven als xiquets i xiquetes i que anava acompanyada de dolços, llepolies, xocolate… Però també era habitual que es guardara en una caixa de cartó decorada. «Antigament, es comprava la caixa i era per a tota la vida; passava de generació a generació. En recuperar-ho, la gent torna a demanar-nos caixes i torna a la tradició», ha assenyalat Llopis. Així mateix, Rosselló ha destacat el fet que la producció d’aquestes torna a activar-se, tot i que a Gandia s’ha conservat més que a municipis dels voltants: «Per cas a Oliva on fa 4 o 5 anys no en feien. En Gandia s’ha conservat una mica més per la promoció que s’ha fet».

«Casca de reis a l’escola» es desenvolupa des de ja fa uns anys. «És una activitat molt exitosa. En l’escola estan les persones que formaran part del futur de Gandia. Allí treballen molt la innovació i la inclusió, però també és molt important treballar les tradicions perquè això dóna sentiment de pertinença, d’identitat», ha manifestat la regidora de Polítiques Educatives. L’activat genera el consum d’aquests dolços, per això, els forners i pastissers de la ciutat han reactivat en els últims anys la seua producció. «Tots els forns de Gandia tindran casques en els seus forns i convidem a tots a posar una casca a la taula el dia de Reis. S’ha d’apostar pel comerç local i el producte autòcton», ha conclòs la regidora de Comerç.