Gandia, a 21 d’agost de 2023- El segon crepuscle poètic de l’Estiuvers Gandia 2023 va tindrà lloc dissabte passat a les 19:30 h, al Morabit, ubicat a la vall de Marxuquera, amb el recital d’Els Oracles. “El recent Premi d’Honor de les Lletres Catalanes Josep Piera ha dit alguna vegada que la Drova, i potser també la Safor, és “una Grècia sense temples”. Aquests temples invisibles són les paraules”. És per això l’Estiuvers ens proposava un espectacle en clau oracular, amb la participació de tres veus de tres joves i grans dones: les poetes Raquel Santanera i Àngels Moreno i la cantant Sandra Monfort. Amb uns versos potents, intensos, complexes, les poetes hi van oferir els seus versos al crepuscle de Marxuquera, com van fer antigament els oracles amb les profecies dites a un arcaic Mediterrani. Tot plegat hi va comptar també amb la participació de Sandra Monfort, cantant de sensibilitat poètica capaç de barrejar la tradició musical valenciana amb la modernitat per a un espectacle únic i irrepetible.

La terrassa del Palau dels Borja

El festival va cloure ahir diumenge amb una bella Vetllada Trobadoresca. “Per això, l’Estiuvers hi va convidar uns trobadors moderns als antics i màgics espais del Palau Ducal de Gandia”. Eduard Marco és un poeta amb una carrera ben consolidada, ha publicat llibres de poemes en les millors editorials de poesia valencianes (El Buc, Bromera) i ha estat un dels millors rapsodes en valencià dels últims anys. Un bon hereu de grans poetes de l’horta valenciana, com l’Estellés. Hi va actuar amb una agrupació musical liderada per Òscar Briz, que ha fet una versió musical de l’obra d’Eduard Marco i que hi va oferir una vetllada de versos i música de pes. Per tot plegat, es va batellar  l’espectacle com a “Vetllada Trobadoresca” per la coincidència d’estils i d’espais i de temps secrets. Eduard Marco, amb una poesia que desitja ser dita i cantada, i Òscar Briz, amb la interpretació i arranjaments musicals, ens hi van fer gaudir com els seus predecessors músics i trobadors als salons del Palau Ducal de Gandia en una última vetllada de l’Estiuvers. 

Aquest festival de poesia, que combina patrimoni natural i històric amb la música i la poesia, ha estat dissenyat pel poeta gandià, Joan Deusa i promogut per la Regidoria de Patrimoni cultural i Medi Ambient. Els espectacles eren gratuïts i sense límits d’accés, a excepció de l’acte del Palau Ducal, el qual tenia un aforament màxim per a 80 persones.

“Gandia continua apostant per les activitats culturals i els artistes que proposen continguts innovadors i transgressors. I més ara, en un context en el qual el sector pateix la persecució dels qui els molesta la llibertat cultural”, ha assegurat la Primet Tinent d’Alcaldia i regidora de Patrimoni històric, artístic i cultural i Medi Ambient, Alíci Izquierdo.