• Tenint en compte només l’ocupació hotelera d’aquest estiu i amb una quantitat similar al cost d’un cafè diari, es podrien obtindre diners per a millorar serveis; a la creació de llocs de treball o a la cura de l’entorn natural i patrimonial…

  • En el Dia Mundial del Turisme, Compromís-Més Gandia lamenta la falta de valentia del PP-PSOE locals per cobrar al visitant un cànon, que no entén d’ideologies, i que apliquen altres destinacions turístiques referents a l’Estat i a Europa.


Gandia, 27 de setembre de 2023. – A propòsit de la celebració del Dia Mundial del Turisme, este dimecres 27 de setembre, el grup municipal de Compromís Més Gandia lamenta l’oportunitat perduda per Gandia, una de les ciutats més visitades de l’Estat, d’aplicar la taxa turística, una llei aprovada la legislatura anterior a les Corts Valencianes per PSPV-PSOE, Compromís i Podem, amb la qual s’haguera recaptat més d’1 milió d’euros.

«Per alguna raó, a Gandia en canvi es van alinear el PP i el PSOE locals en contra de que el turisme siga corresponsable amb el desenvolupament sostenible, tal i com ja fan moltes ciutats de l’Estat i europees, aportant una taxa simbòlica per pernoctació. Un important ingrés que retornaria a la ciutat i al visitant, ja que s’invertiria en millorar els serveis bàsics; les infraestructures d’ús turístic; en la qualitat de vida de la ciutadania.., ja que l’ajuntament disposaria de més diners per a altres inversions. Les ciutats més visitades d’Europa, i altres amb menor turisme també, la tenen i apliquen des de fa anys». La portaveu del grup municipal, Alícia Izquierdo, es pregunta si «coneixem algú que haja deixar de visitar una ciutat per la taxa. Per tant, l’argument que farà que el turisme baixe és una fal·làcia, sense cap rigor estadístic».

Per contra, amb les dades, només d’ocupació hotelera, de la present campanya turística ens trobem amb que, des de juny fins al 15 de setembre, es podria haver recaptat més d’1 milió d’euros, aplicant una taxa d’1.50 € per turista/dia, el que ve a costar un café. La quantitat recaptada podria ser fins i tot major, si tenim en compte que no s’hi ha sumat les pernoctacions ens apartaments turístics, ni durant la resta de l’any. Fàcilment es podria arribar als 2 milions d’euros, que s’invertirien en Serveis Bàsics, Sanitat, Medi Ambient…. Amb esta aportació turística, per exemple, les inversions en Agricultura es podrien multiplicar per 6; el pressupost en Serveis Socials augmentaria un 333% i quant a Patrimoni, la inversió es podria multiplicar per 10. També amb el consegüent impacte en la creació de llocs de treball…