Gandia presenta al·legacions a la decisió de la Conselleria de Sanitat de tancar els consultoris auxiliars de salut de Benipeixcar i Beniopa, que quedarien absorbits pel nou Espai Sociosanitari de Roís de Corella. A més a més, el govern municipal sol·licita la paralització del trasllat i del tancament dels dos centres, almenys, fins que l’Administració Autonòmica haja escoltat la seua postura i reivindicacions. Així ho ha comunicat aquest matí l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, en una roda de premsa en què ha estat acompanyat per la primera tinenta d’alcalde, Alícia Izquierdo i la regidora delegada de Sanitat, Liduvina Gil.

“No volem una retallada en serveis públics, i encara menys quan parlem dels serveis d’atenció sanitària a la nostra ciutat, un servei tan important i tan bàsic”, ha declarat José Manuel Prieto, qui ha deixat clar que el govern local sempre s’ha oposat a la mesura del tancament dels dos consultoris. “Sempre ens hem oposat, amb tots els governs autonòmics. Una prova evident que defensem els interessos de la ciutadania per damunt de tot”.

L’alcalde ha indicat també que no suposa un cost elevat mantindre almenys els serveis mínims com els metges de capçalera per atendre a les persones d’aquestes dues barriades històriques. I ha afegit que la supressió del servei suposarà perdre qualitat de vida i un retrocés en el camí cap a una sanitat digna i equitativa. “No volem que hi haja gent que deixe d’estar ben atesa”.

Prieto ha recordat que el setembre de l’any passat es va aprovar una declaració institucional on ja s’exigia a la Conselleria que mantinguera oberts els actuals consultoris auxiliars mèdics de Beniopa i Benipeixcar, i que la petició d’establir un diàleg entre Gandia i la Generalitat abans de fixar definitivament el mapa sanitari va ser desatesa igual que l’ampliació de l’horari del Centre de Salut del Grau a 24 hores. L’alcalde ha insistit en el suport al veïnat: “Sempre anem a estar del costat del veïnat i sempre defensarem els interessos de la ciutat”.

Al·legacions

La primera autoritat municipal ha informat que les al·legacions seran aprovades en Junta de Govern el pròxim dilluns, i que en el ple d’aquest mes es presentarà una nova declaració institucional que vol comptar amb el suport de tots els partits polítics.

Les al·legacions que es presentaran són les següents:

1.- L’absorció dels consultoris de Beniopa i Benipeixcar per part del nou Espai Sociosanitari de Roís de Corella perjudica els usuaris dels centres absorbits, i per tant la ciutadania.

2.- Gandia és una ciutat adherida a la xarxa espanyola de ciutats saludables des del 2016, que ha desenvolupat un Pla de Salut Local que ha posat en marxa accions per a la Promoció de la Salut i que compta amb 11 districtes, tots ells amb característiques singulars, i dos són municipis amb entitat pròpia que s’annexionen a Gandia el 1965, Beniopa i Benipexcar.

3.- Benipexicar i Beniopa mantenen les senyes d’identitat i la presa d’aquesta decisió trenca l’acord respectuós que es va dur a terme per incorporar els dos municipis a Gandia.

4.- La mesura proposada agreuja el problema del veïnat de més edat i incompleix amb els objectius de la Llei de Salut Valenciana. Una norma on es constata que el Sistema Valencià de Salut ha de “vetllar per la coordinació de tots els recursos sanitaris i d’aquests amb els recursos sociosanitaris, per afavorir, entra altres aspectes, la detecció de situacions de violència de gènere o de maltractament infantil, persones grans o amb discapacitat”.

“No serviran de res les polítiques socials dirigides a aquest col·lectiu si, davant de la major i més propera necessitat d’atenció mèdica se’ls obliga a desplaçar-se”, ha declarat Prieto, qui ha finalitzat la seua intervenció reiterant la sol·licitud a la Conselleria de Sanitat que “paralitze el trasllat i el tancament dels dos centres, almenys, fins que haja escoltat les nostres al·legacions”.

Per la seua banda, Liduvina Gil ha reiterat el suport de l’executiu als veïns. “Col·laborarem amb el veïnat en tot el que necessiten”.

Finalment, Alicia Izquierdo ha destacat que la postura del govern municipal sempre ha estat oposar-se a aquesta mesura i ha reclamat més diàleg. “Moltes vegades, des d’un despatx, d’una manera molt tecnòcrata i molt administrativa, una persona fa números i pren decisions, però la realitat de les ciutats i dels pobles va molt més enllà d’un nombre o d’un Excel”. L’edil també ha afirmat que la pèrdua d’aquests consultoris també afectarà l’economia i provocarà el tancament d’establiments comercials de les barriades en obligla població a desplaçar-se fora per gaudir d’un servei públic.