L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, acompanyat per la regidora delegada d’Educació, Esther Sapena; l’edil de Comerç, Elena Moncho, i la de Cultura, Balbina Sendra, ha anunciat que a partir del dilluns 26 d’agost es podrà obtindre el ‘Xec Cultural-Escolar’ per al curs 2024-2025. Els interessats hauran d’entrar a la web municipal a partir del 26 d’agost i omplir un formulari. També, al vestíbul de l’ajuntament, s’instal·larà un punt de tramitació per resoldre les possibles incidències.

Aquesta mesura, posada en marxa fa dos anys de forma pionera, consisteix en una ajuda de 30 euros perquè l’alumnat empadronat a Gandia puga comprar material cultural i escolar al comerç local. Com ha explicat l’alcalde, i davant la proximitat de l’inici del curs escolar, “tornem a avançar-nos per fer front a les necessitats de les famílies, que són el veritable centre de les nostres polítiques. Aquest és el nostre sentit: estar al costat de la gent per fer més fàcil el dia a dia”.

La iniciativa s’emmarca sota el paraigua de l’estratègia AVANT GANDIA que té com a objectiu “donar resposta a àmbits importants d’una ciutat que vol continuar exercint la seua capitalitat i lideratge, i que avança per generar oportunitats i inversions. És un paraigua de diferents sectors que, en aquests moments, i per determinades circumstàncies, necessiten un impuls i una cobertura més gran per part de l’Ajuntament de Gandia”, ha destacat la primera autoritat municipal.

El Xec Cultural Escolar està concebut per fomentar la cultura, la literatura, les arts plàstiques, la tecnologia o la música a l’aula, per la qual cosa els productes que es podran adquirir a través d’aquest ajuda van des de llibres de lectura (extracurriculars) fins quaderns, estris d’escriptura, compàs, fulles, regles, estoigs, material musical, cartolines, així com motxilles, carteres o altres elements utilitzats per al transport del material.

Amb aquesta iniciativa, dotada amb 200.000 euros, es faciliten 30 euros per estudiant per comprar material cultural a botigues de la ciutat.

Durant la compareixença s’ha explicat que podran sol·licitar el xec els pares o mares de xiquets i xiquetes empadronats a la ciutat i que cursen Educació Primària, ESO i Educació Especial a centres educatius finançats amb fons públics. El xec es pot sol·licitar i gastar a partir del 26 d’agost i fins al 31 d’octubre.

La regidora d’Educació, Esther Sapena, ha destacat que la mesura ajuda a alleujar l’economia familiar en un mes com a setembre on es produeixen moltes despeses, i ha remarcat la importància d’incorporar a la present edició a les famílies dels xiquets empadronats a Gandia que cursen en el Centre D’Educació Especial Enric Valor.

D’aquesta manera i tal com ha informat l’edil, el Xec Escolar-cultural va beneficiar la passada edició a 6.800 alumnes i ha expressat el seu desig que aquest any l’ajuda siga sol·licitada pel 100% de les famílies i afirmat que “estem d’enhorabona per poder haver comptat en aquests diners per a aquest projecte que beneficia les famílies i el xicotet comerç dels nostres barris”.

Impuls al comerç de Gandia

Per la seua banda, Mocho ha informat que els comerços interessats podran adherir-se des del 5 d’agost fins al 23 d’agost omplint un formulari.

Els establiments que tinguen algun tipus de problema per fer aquest tràmit podran posar-se en contacte amb el departament de Comerç per rebre aquest formulari per correu electrònic.
“Estem donant un nou impuls al xicotet comerç de la ciutat, ja que la mesura està més que consolidada”, ha afirmat la regidora.

 

Els comerços adherits seran publicats el dia 26 d’agost i disposaran d’un adhesiu que els identificarà com a establiment que formen part de la iniciativa.

Moncho ha volgut recalcar que el total del xec s’haurà de gastar en una sola compra en un mateix comerç i que els fons estan garantits pel que totes les famílies.

Finalment, Sendra ha incidit que la inversió repercutirà en benefici de 7.500 xiquets i xiquetes de la ciutat que formen part de 5.000 famílies. “Es tracta d’un retorn molt important que permet que la cultura arribe als més joves alhora que ajudem al comerç dels nostres barris”.