El curs escolar ha arrencat hui a Gandia amb vora 10.200 alumnes que s’han incorporat a les classes a Infantil, Primària, ESO i Batxillerat. L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, acompanyat per la regidora d’Educació, Esther Sapena, ha visitat durant el matí diversos centres educatius i ha atés els mitjans de comunicació al CEIP Sant Francesc de Borja. Un centre on, tal com ha anunciat l’alcalde, s’espera que comencen l’1 d’octubre les actuacions de millora contemplades dins del Pla Edificant amb un pressupost de 600.000 euros i un termini d’execució aproximat de sis mesos. Els treballs consistiran en la instal·lació de climatització a l’edifici, millora del tancament perimetral o la creació d’un nou accés a la cruïlla dels carrers Bairén i Legionari Bernabeu, entre d’altres.

Sobre la primera jornada, Prieto ha informat que els accessos als centres s’han desenvolupat amb normalitat. “Més de 10.000 alumnes comencen hui un nou any formatiu. Un curs on s’ha incrementat la matriculació respecte a anys anteriors a causa de l’augment de la població a la nostra ciutat”.

L’alcalde ha volgut agrair el treball que s’ha desenvolupat durant les darreres setmanes perquè tots els centres estiguen preparats des de hui per a rebre els alumnes. “No només hem treballat als centres, també ho hem fet als entorns per assegurar-nos que tot estiguera en perfecte estat de revista, des de les neteges dels entorns a la pintura viària”.

Pel que fa a l’aposta per l’educació pública, la primera autoritat municipal ha recordat que Gandia és una de les ciutats de la Comunitat Valenciana que més projectes va assumir del Pla Edificant i que, gràcies als 23 milions d’euros que va posar en marxa el govern del Botànic, s’han pogut realitzar intervencions de millora, reforma o construcció integral a 13 centres educatius de la ciutat (4 instituts i 9 centres de primària).

D’aquest total, dues de les actuacions a instituts ja estan finalitzades (Maria Enríquez i Tirant lo Blanc), mentre que són 5 els col·legis acabats (CEIP Benipeixcar, CEE Enric Valor, CEIP Les Foies, CEIP Botànic Cavanilles i CEIP Joan XXIII). En el cas de les actuacions dels col·legis Mondúver i del Joan Martorell, s’ha retornat la delegació competències a la Conselleria augmentant el pressupost per compensar l’augment de costos produït els darrers anys.

“Som una de les ciutats que més ha invertit en infraestructures educatives els últims anys i hem assumit un volum de treball important per garantir la igualtat formativa de tots els xiquets i xiquetes de Gandia”, ha destacat Prieto.

Sobre el Xec Cultural-Escolar, a primera hora d’aquest matí s’havien sol·licitat més de 5.872 en algun dels 20 negocis adscrits a aquesta iniciativa. “Estem parlant d’unes xifres d’execució molt superiors a les que teníem en aquestes dates respecte a les dues edicions anteriors. Aquesta mesura és bona per a les famílies i dinamitza el comerç local”, ha finalitzat.

Per part seua, Sapena ha informat que del total d’alumnes, 6.323 són de Primària, mentre que 3.850 de Secundària i Batxillerat, i que durant aquest estiu s’han rebut prop de 400 peticions de matriculació sobrevinguda.
“Aquest augment no està contemplat per la Conselleria, cosa que fa preveure un any complicat. Hi ha hagut xiquets i xiquetes que no han pogut començar el curs hui. Som una ciutat dinàmica i acollidora, per la qual cosa des del govern autonòmic aquesta circumstància s’hauria d’haver tingut en compte més enllà de contemplar només les dades de natalitat. Ara la Conselleria haurà de posar en marxa aules de nova creació als centres públics i dotar de professorat. Esperem que no passe com l’any passat i es tinga en compte que, a més de professor-tutor, calen especialistes per a cobrir les necessitats educatives”.

Pel que fa a la xarxa d’escoletes municipals, la regidora ha destacat que s’han matriculat 398 xiquets xiquetes i que encara hi ha places disponibles. A més, ha incidit en el període d’adaptació flexible que es fa servir perquè les necessitats dels més menuts siguen ateses. “Hem d’agrair al personal de les Escoletes i les famílies la seua implicació per acompanyar els més petits en un moment tan important”.

La responsable d’Educació ha destacat que durant l’estiu s’han realitzat tota classe de treballs de manteniment als centres com a pintura, reparació de calderes, millores en sistemes de climatització, entre d’altres.

També ha volgut reivindicar l’aposta per la reedició del programa ‘Patis Oberts’ que començarà aquest any a partir de l’1 d’octubre ampliant els centres on es durà a terme fins a 9. “Volem que des del moment que es reprenguen les classes amb normalitat, tots puguen gaudir d’aquests espais on es faran activitats lúdiques i educatives. Cada dia tindrem tres col·legis oberts, per la qual cosa a tots els barris de la ciutat hi haurà activitats i podrem garantir que tothom tinga l’oportunitat de gaudir d’activitats extraescolars”.