La primera tinenta d’Alcaldia i regidora de Medi Ambient, Sostenibilitat i Emergència climàtica, Alícia Izquierdo, ha anunciat aquest matí la finalització de la primera fase de l’ambiciós Pla estratègic energètic i de reducció d’emissió de CO2 i que converteix Gandia en una de les primeres ciutats valencianes pel que fa a la proporció de destinació econòmica dels pressupostos per a inversions en projectes com aquest.

 

Així, ja ha finalitzat la instal·lació de plaques fotovoltaiques en 11 edificis públics repartits per la ciutat, que seran productors d’energia solar, amb una inversió municipal de 718.802 € repartit en 6 lots, amb una injecció mitjana per lot de 120 mil €. La major instal·lació s’ha realitzat en el CEE Enric Valor amb 224 mòduls.

 

Amb aquestes 11 instal·lacions s’aconsegueix ja un estalvi de consum anual de 426.420,57 kWh; una rebaixa en la factura de 63.928,54 € i una reducció de tones de CO2 de 99,35 tCO2.

 

Els edificis on s’ha actuat són: 7 a Gandia (Ceip Botànic, Ceip Roís de Corella i CEE Enric Valor; Policia local; Poliesportiu i centres socials del Raval i Corea). I altres 4 al Grau i la Platja.

«Són unes xifres espectaculars; ja ho vam fer amb el subministrament de l’aigua, amb l’enllumenat públic i ara també amb l’energia dels edificis públics. Estem donant una passa important per al compliment dels objectius marcats pel Pacte europeu d’Alcaldies pel Clima i l’Energia (PACE), al qual estem adherits Gandia, que estableix plans d’acció que materialitzen el compromís de l’administració local de reduir emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, d’augmentar la producció d’energia a partir de fonts renovables i d’augmentar l’eficiència energètica al municipi. Es tracta de prendre mesures per a anticipar-se als efectes inevitables del canvi climàtic».

Izquierdo ha recordat que la inversió realitzada per l’Ajuntament es podria recuperar en un període de 6 anys, tenint en compte que la vida útil de les plaques és de 20-25 anys.

Segona fase

Com a novetat, altres 26 edificis públics es beneficiaran també de l’autoconsum i estalvi energètic: A Gandia (Ceip’s Martorell, Sant Francesc de Borja, Cervantes, Mondúver-Escoleta de Santa Anna; l’Escola de Música; el Museu Arqueològic; el Centre cívic Roís de Corella; la Piscina de Beniopa; Escoleta de Corea; Poliesportiu del Raval; UV – Centre internacional de Gandia; Centre Salut (C/ la Delicà de Gandia); annex barracots; aparcaments del Centre Històric i del Prado; edific Mercat municipal; Urbalab; Ajuntament; Biblioteca central; Teatre Serrano; Casa de la Marquesa), a la Platja i el Grau (Piscina del Grau; Cdt/Aula Natura; Escoleta infantil Grau i Oficines Ajuntament Grau).

«Bàsicament, l’energia solar del dia generada per l’edifici productor (amb plaques) es reparteix entre els edificis beneficiaris per a l’autoconsum. El sobrant es vendrà».

En total, 37 edificis públics se’n beneficien. I es sumen a les ja instal·lades i finançades a través dels fons europeus Next Generation a les casetes municipals de la Plaça Tirant i l’Urbalab. I la nova del Pavelló poliesportiu. Cal recordar també, que l’Auntament de Gandia va rebre també una subvenció de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València, per import de 17.885,51 €, equivalent al 85% de 21.041,78 € destinats al projecte d’energia fotovoltaica, 36 panells solars, per a autoconsum a la coberta de l’Edifici Tossal de 16,56 kWp. El projecte subvencionat permetrà estalviar aproximadament 4.900 € anuals de la factura elèctrica.

«Si a estes 11 instal·lacions sumem les 4 ja existents, aconseguim un estalvi de consum de 721.735,10 kWh; un estalvi econòmic anual en la factura: 108.201,79 € i una reducció de tones de CO2: 168,16 tCO2».

Tercera Fase

En aquesta primera actuació també es va contemplar una partida de 75.000 euros per al manteniment, el control i la monitorització durant dos anys. «Això ens permetrà en una tercera fase tindre dades reals de l’estalvi i la reducció d’emissions. A partir de la informació recollida es poden fer polítiques i estratègies (d’estalvi i reducció) individuals per a cadascú dels edificis… Canviar finestres, aparell d’aire condicionat que en fan un mal ús… Una fase final serà la conscienciació de les treballadores dels edificis municipals (que apaguen els llums i l’aire quan no estiguen, etc…)», ha conclòs la primera tinenta d’alcaldia.