Gandia acollirà l’edició 19 dels Premis Ovidi de música en valencià que reconeixen a través de diverses categories els treballs dels músics que han publicat un disc en la nostra llengua durant 2023. la gala de lliurament serà el 10 de novembre, a les 19.00 h, al Teatre Serrano. Així ho ha anunciat aquest matí la regidora de Política lingüística, Esther Sapena. L’Ajuntament de Gandia dona suport als Premis Ovidi a través de l’Agència municipal AVIVA Gandia de Promoció del valencià.
Els premis Ovidi de música en valencià s’atorguen per part del Col·lectiu Ovidi Montllor, el qual va nàixer l’any 2005 com a plataforma orientada a donar presència pública als músics que utilitzen la nostra llengua en les seues creacions. De fet, entre els mèrits està el d’aconseguir aixoplugar tots els intèrprets valencians en un moment excel·lent de la música en valencià quant a creativitat i dinamisme, «un moment dolç que tan sols es fa agre per la manca de suport de les institucions públiques valencianes. Per sort, algunes administracions com l’Ajuntament de Gandia donem suport a iniciatives com aquesta tan importants per a la cura, promoció i difusió de la nostra cultura i la llengua d’Ausiàs March, Joanot Martorell o Roís de Corella. També d’Estellés que, era de Burjassot, però que el sentim molt nostre com a poeta del poble, però també pel seu lligam afectiu a la ciutat a través de la seua parella, Isabel Lorente. A qui dediquen, per cert, l’edició dels Premis Ovidi d’enguany, coincidint amb el centenari del seu naixement. Nosaltres també estem commemorant l’Any Estellés amb moltes activitats… Esteu a la casa dels clàssics de la nostra literatura, dels poetes, els músics de les paraules!, Joan Climent, Josep Piera, Teresa Pascual, Maria Josep Escrivà, Joan Deusa… de Marifé Arroyo, «la Mestra»… I, com no, bressol d’alguns dels músics valencians i en valencià més importants dels darrers anys…», ha expressat Esther Sapena durant la benvinguda als organitzadors: Jesús Barranco, president del COM; Rafa Xambó músic i cantautor, de la directiva del COM i Cèsar Amiguet dissenyador del logo i el cartell.
També hi ha estat present a la taula Mara Aranda membre del mític grup de música tradicional valenciana, ja desaparegut, l’Ham de Foc i del Col·lectiu Ovidi Montllor (COM) qui, per cert, rebrà enguany el guardó a la trajectòria artístic.
La regidora també ha destacat la tradició musical de la nostra ciutat, que s’ha vist reflectida també els Premis Ovidi: «Els germans Eva i Carles Dénia. Carles guanyador en 2012 i Eva, premiada per la seua trajectòria artística en 2022. Els ZOO, liderats per Panxo, que han obtingut 5 premis Ovidi al llarg de la seua trajectòria, 1 en 2017 i 4 en 2021… Carles Pastor, al 2018. O, l’any passat, Sa Pena, amb el cantant Ausiàs Galbis. I a pocs quilòmetres d’ací, també de la Safor, d’una altra terra de poetes com Oliva, la Maria, la gran triomfadora de l’any passat».
Categories
Estilístiques: millors discs de cançó d’autor, folk, hip hop / electrònica, pop, rock, mestissatge i música familiar; Tècniques: millor cançó, millor lletra i millors arranjaments / producció; Visuals: millor disseny de coberta i millor videoclip; Escola Valenciana: millor treball d’artistes revelació; Extraordinària: millor musicació d’un poema de Vicent Andrés Estellés.
Els dos jurats, musical i visual, estaran composts per professionals independents del món de la crítica musical, i del disseny gràfic i la producció audiovisual, respectivament.
Juntament amb al de la trajectòria artística també s’hi lliurarà el de suport a la música en valencià, que enguany recau en Germà Alcayde de la Plataforma música en valencià, que va començar fa prop de tretze anys per difondre l’actualitat de la música en català al País Valencià de manera desinteressada.
Homenatge a Estellés
Vicent Andrés Estellés estarà present en diferents actuacions durant la gala, a propòsit del centenari del naixement de l’homenot de Burjassot. Fins i tot en el cartell anunciador dels Premis Ovidi, dissenyat per Cèsar Amiguet i basat en l’obra Coral romput (2005) de l’artista alcoià Antoni Miró (1944), molt amic d’Ovidi Montllor (Alcoi, 1942 – Barcelona, 1995).
«En definitiva, que és una gran satisfacció per Gandia, primera capital cultural valenciana, acollir el dia 10 la gala que reconeix el treball de totes les persones que es dediquen a la música en la nostra llengua», ha conclòs la regidora.