La regidora delegada d’Educació, Política Lingüística i Infància, Esther Sapena i la representant de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques de Gandia (IMAB), Susa Juárez, han presentat hui les activitats que aquest últim durà a terme per celebrar el 9 d’octubre, Dia de la Comunitat Valenciana.
Tal com ha explicat Juárez, aquesta data coincideix amb la celebració de Sant Donís, també conegut com el dia dels enamorats valencians, que sempre ha estat lligat a la tradicional mocadorà.
Per eixa raó, totes les persones que agafen prestat un llibre en valencià de qualsevol de les biblioteques de la ciutat fins a les 19 hores del 8 d’octubre entraran en el sorteig d’una mocadorà. “Hi haurà set premis, un per cada biblioteca de la localitat. Cal remarcar que la gent pot participar, no només en tots els centres, sinó també totes les voltes que vulguen”, ha assenyalat.
A més, el dimarts que ve, últim dia de la campanya, es repartirà una figureta de massapà a cada persona que s’emporte un llibre en aquesta llengua, independentment de si guanya o no.
Respecte als premiats, el sorteig es farà a les 19:15 hores d’eixe mateix dia i els guanyadors i guanyadores rebran una trucada al telèfon personal que hagen donat en acceptar participar. “Este projecte és una forma de celebrar un dia tan especial a la nostra manera, és a dir, amb lectura, festa, dolços i tradicions”, ha afegit la representant.
Per la seua part, l’edil ha destacat que l’objectiu de la campanya és “promoure la lectura en valencià, recuperar els nostres costums i difondre la nostra cultura entre la ciutadania”.
“Volem donar-li tot el nostre suport a aquest tipus d’iniciatives pensades, tant per als xiquets, com per als majors. És tot un plaer treballar en una proposta així de la mà de la Xarxa de Biblioteques, l’Associació de Pastissers i Forners i l’Agència AVIVA de Promoció del Valencià, que també ha col·laborat”, ha conclòs.
L’origen de la mocadorà
Conta la llegenda que quan Jaume I va conquistar la ciutat de València, arribà a un acord amb els musulmans que hi vivien allí: no serien expulsats i podrien continuar ocupant les seues terres.
Per mostrar el seu agraïment, aquests regalaren al rei fruites i hortalisses, els productes agrícoles típics de l’horta de València. Commemorant aquest fet, els pastissers van agafar el costum de crear figures de fruites i hortalisses de massapà i celebrar aquesta data amb coets i molt de soroll.
No obstant això, després de la guerra de Successió aquestes celebracions es van prohibir, raó per la qual sorgiren dues figures noves de massapà encara més grans: la piuleta i el tronador. Amb aquestes, els pastissers representaven, precisament, els coets que ja no podien tirar.
Ja al segle XIX és quan es va introduir el mocador com a part imprescindible del regal. Si bé durant molt de temps esta ha sigut una celebració centrada a l’horta de València, últimament està arrelant-se arreu de tot el territori valencià.