– Les xiquetes i xiquets de 0 a 3 anys participaran en el IX Concurs escolar Cuidem el medi ambient, amb el projecte “Els herois de les tres “R” ajuden a salvar la mar”.

– En col·laboració amb educadores i famílies, aprendran a reciclar, reduir i reutilitzar paper i plàstic a les aules. L’objectiu és que ja des de l’etapa infantil tinguen una actitud positiva cap a la conservació del medi ambient.

 

La regidora delegada de Polítiques Educatives, Laura Morant, acompanyada de la tècnica de Serveis Bàsics i ambientòloga, Nuria Felis, i l’educadora i coordinadora de la xarxa  dEscoletes de Gandia, Maria Banyuls,  ha presentat aquest matí en roda de premsa un projecte educatiu mediambiental destinat a xiquets i xiquetes de 0 a 3 anys.

Dins del IX Concurs escolar “Cuidem el medi ambient”, Gandia presenta enguany el projecte “Els herois de les 3 “R” ajuden a salvar la mar”, que es durà a terme en la xarxa de Escoletes de la nostra ciutat i l’objectiu de la qual és que l’alumnat de l’etapa infantil tinga una actitud positiva cap a la conservació del medi ambient.

Aquest concurs anual va destinat a alumnat d’infantil, primària i educació especial, però segons ha comentat Morant “nosaltres enguany hem començat pel tram de 0 a 3 anys i, segurament, en posteriors edicions tractarem de sumar  a les escoles.

La regidora ha posat l’accent en la cooperació que ha d’haver-hi entre els centres educatius i les famílies per a inculcar els hàbits de respecte pel medi ambient des de xicotets.

Felis ha explicat que “Els herois de les 3 erres ajuden a salvar la mar” es basa en el problema de l’acumulació de residus plàstics. “Cal tindre en compte que el 80% dels plàstics que trobem en el mar té una procedència terrestre, els fem en el nostre dia a dia i s’estima que entren al voltant de 8 milions de tones de plàstics, ha comentat l’ambientòloga. De fet, ja s’ha demostrat la presència de restes plàstiques en tots els nivells de la cadena tròfica (aigua embotellada, peixos, crustacis).

El plàstic és un material present en la nostra vida diària. A l’any s’estima que es generen 350 milions de tones, de les quals només el 5% es recicla. Amb aquest concurs no solament es pretén que els més xicotets aprenguen a reciclar, sinó també a reduir i a reutilitzar a través de tallers molt senzills. “Aquestes tres erres és els que volem traslladar a les escoletes. És una edat molt receptiva, en el cas de l’alumnat, i molt participativa per part de les famílies”, ha dit Felis.

Les aules estaran dotades de contenidors de diferents colors per al reciclatge. Així mateix, s’informarà les famílies per a reduir l’ús de botelles i bosses de plàstic, normalment utilitzades en els esmorzars dels seus fills. A l’aula, cada dia hi haurà un responsable del paper i del plàstic que edepositarà els residus en el contenidor corresponent de l’escoleta. Setmanalment, es designarà un superheroi tant del paper com del plàstic, que amb l’ajuda dels seus familiars, el deixaran en els contenidors del carrer. Molts d’aquests residus seran utilitzats en activitats del centre educatiu.

Banyuls, com a educadora, ha explicat que “en les Escoletes es treballa amb l’alumnat de 0 a 3 anys d’una manera molt experimental, basant-nos en els sentits i aquesta manera de treballar també la introduirem en el nostre projecte”. Des de les escoletes s’ha demanat la implicació i col·laboració de l’Administració, així com la dels tècnics, els educadors i les famílies.

En 2018 van participar 800 centres i prop de 37.000 alumnes de tot l’estat espanyol. El 29 de març es faran públics els guanyadors i el 5 de juny, Dia mundial del medi ambient, s’entregaran els premis. A més, es lliurartà un diploma com a “cuidador del planeta Terra” a tots  els participants. En el concurs col·labora la AMEI-WAECE (Associació Mundial d’Educadors Infantils), una organització sense ànim de lucre l’objectiu del qual és facilitar recursos a centres educatius en la seua tasca pedagògica.