El Bloc-Verds-Compromís vol restaurar durant la pròxima legislatura polítiques de progrés, valencianistes i mediambientalistes

El Punt – E.CASTELLANO
Aquest llicenciat en Prehistòria i Arqueologia, encapçala, novament, la llista nacionalista a Gandia. Diu que torna a repetir perquè el col·lectiu local del Bloc han revalidat la confiança en ell, cosa que l’omple d’orgull.
—Troba que aquesta legislatura que conclou té moments foscos?
—Massa. Però hi ha hagut llums, seria injust negar-ho. Però les ombres han estat tan poderoses que s’han ensenyorit. La gestió econòmica ha estat excessivament irresponsable, i tindrà les seues conseqüències. Ha hagut un evident retrocés en la qualitat democràtica pel que fa a transparència i participació política i ciutadana. I, dissortadament, s’han aplicat fórmules conservadores, neoliberals, de dreta, no sabem si per convenciment del PSOE d’Orengo o per imposició de la Plataforma [l’escissió del PP]. Parle de les privatitzacions dels serveis o del control dels mitjans de comunicació públics, a l’estil Canal 9, per exemple.
—Què és el que proposa vosté com a candidat a l’alcaldia?
—El nostre no és un projecte personal sinó col·lectiu. Per això, les propostes de Bloc-Verds-Compromís són també col·lectives, fruit de la participació i de la reflexió compartida amb la ciutadania. Propostes concretes, potser no aparatoses ni megalòmanes com ens tenen acostumats uns altres perquè eixe temps ja ha passat i tardarà a tornar, sinó senzilles, executables i que ajuden a resoldre els xicotets problemes, les preocupacions quotidianes de la gent. Podríem fer-ne esment d’algunes: la necessitat de retornar el sentit comú, de regenerar democràticament la gestió, d’aplicar l’austeritat per respecte a la pròpia ciutadania i de restaurar polítiques de progrés, valencianistes i mediambientalistes que han estat bandejades. Entenem el programa electoral com un contracte social amb la ciutadania. L’objectiu prioritari de totes eixes propostes és la creació de llocs de treball. Però sense enganyar ningú ni utilitzar el drama de l’atur, l’esperança de la gent, simplement per intentar guanyar unes eleccions.
—S’ha de regenerar la política local del poble?
—Totalment. De cap a peus. Cal una regeneració política en tots els àmbits, també en el municipal. La política i els polítics, potser per mèrits propis, estem en un nivell crític de desprestigi, de falta de credibilitat, i hem passat a ser considerats un problema i no part de la solució. A açò hem contribuït tots, per acció o per omissió. Encara que creiem sincerament que més uns que no altres. Al Bloc creiem que s’ha de donar suport als que volem canviar les coses, encara que no siga amb la contundència que alguns desitjarien i que potser caldria. Però entenem el desencant, la frustració i la perplexitat de la ciutadania davant de propostes demagògiques o insultants, com ara la que ha fet darrerament el PSOE de crear 8.000 llocs de treball. Si jo estiguera aturat, pensaria: “Si això és possible, per què estic jo aturat? I si no és possible, per què es juga amb la meua desesperació?”.
—Troba que s’ha fet malbaratament dels recursos a Gandia?
—És evident. Ha hagut un allunyament total de la realitat que han patit milers de ciutadans i ciutadanes. S’ha disposat de més diners que mai gràcies a jugades poc ètiques, com ara la del cànon avançat de l’aigua que paguem després en el rebut, i els plans estatals i autonòmic. I, a banda, els préstecs bancaris o els deutes de les empreses públiques creades només amb eixa finalitat. I tot, per acabar devent més diners que devíem, estar pagant 1.200 euros cada hora pels préstecs formalitzats i deixant les corporacions futures sense ingressos, que ja han cobrat i s’han gastat, però amb obligacions. A Gandia s’ha destruït un 10% de comerç minorista i hem passat de 3.000 a 8.500 persones aturades en quatre anys.
—En aconseguir representació, ja està pagat?
—En absolut. Nosaltres estem presents a l’Ajuntament des de les primeres eleccions democràtiques. És clar que això no és garantia de res. Però sí que ho és el nostre treball i la nostra utilitat enfront d’un PSOE ensuperbit i un PP que no és, òbviament, la solució. Aspirem a aconseguir uns magnífics resultats, a impedir les nefastes majories absolutes i a tornar a participar activament del futur de Gandia.
—Cal un tramvia ara?
—El projecte de tramvia en el que s’ha entestat Orengo és inoportú i poc meditat. El propi Pla de Mobilitat Urbana Sostenible encarregat per ell aconsellava unes altres alternatives més versàtils, menys impactants i més econòmiques. En aquests moments, un projecte que ens costa 60 milions d’inversió i pel qual haurem de pagar 4,2 milions anuals durant els propers 50 anys, no pot ser interpretat com una aposta sensata.
—Quina solució es pot donar al tema de TV3 i Gandia Televisió?
—Desgraciadament, des de l’Ajuntament no tenim capacitat normativa per solucionar-ho. El Bloc hem presentat nombroses mocions de suport a la seua recepció, que han estat aprovades. Hem col·laborat també amb la Iniciativa Legislativa Popular que té segrestada el govern de l’Estat en el Congrés dels Diputats. I li hem dit al PP que la seua actitud és un atac a la democràcia, a la llibertat d’expressió, de comunicació i d’informació, i a la nostra llengua, que realitza per interessos polítics però també pel seu complex d’inferioritat. Tot i això, esperem resoldre-ho des del proper govern de la Generalitat, on la presència de Compromís serà ben necessària.
Foto: CEDIDA. Josep Miquel Moya, en el moment en què es realitza l’entrevista al despatx que ocupa al consistori de Gandia.