L’àrea de Polítiques Econòmiques i Comerç està accelerant les inspeccions per ajustar el número de taules acceptable dins del marc legal de la Fase I, el 50% dels mòduls de 2019, a les possibilitats reals del sector hostaler de la ciutat. Eixes inspeccions (realitzades pels tècnics del departament, amb la col·laboració de la Policia Local), són individuals, una a una, i estan fent-se a tots els qui han sol·licitat l’ampliació i a altres que no l’han demanada. Com a resultat, després d’haver revisat 248 terrasses (la pràctica totalitat de les obertes), s’ha aconseguit pujar el 50% de mòduls sobre l’any anterior, que marca la llei, al 75%. Una millora sensible. Se tracta només d’una mitjana, perquè cada cas és diferent, i en moltes terrasses s’hi ha superat. Moltes d’aquestes ampliacions, totes on ha estat possible, s’han fet baixant les taules a la calçada.
“Per tot això, és inqüestionable la predisposició de l’Ajuntament a abordar el re-apertura dels establiments del sector amb tota la flexibilitat i generositat necessàries per tal de normalitzar l’activitat en el termini més curt possible. I les terrasses són l’element més important de que es disposa, ara per ara, per tal d’avançar cap a eixa normalitat. Crec que no es pot qüestionar la sensibilitat de l’Ajuntament de Gandia cap al sector de l’hostaleria i la restauració, tan important per a la nostra ciutat. No es pot qüestionar, dic, sense entrar en subjectivitats o, el que és pitjor, distorsionant interessadament la realitat”, ha assegurat el regidor de Polítiques Econòmiques i Comerç, Ferran Martínez.
Martínez ha assegurat que el govern local conjugarà aquesta sensibilitat cap al sector amb la protecció de la salut (de l’empresariat, el personal, clientela de l’hostaleria i dels vianants), la prioritat màxima a hores d’ara. Així com el compliment de la Llei, que regula el desplegament de les terrasses en la Fase 1 estableix dos límits: el “50% de las mesas permitidas en el año inmediatamente anterior” i “la distancia física de al menos 2 m. entre las mesas o agrupaciones de mesas”. A més, faculta els ajuntaments a ampliar la superfície “…respetando, en todo caso, la proporción del 50% entre mesas y superficie disponible y llevando a cabo un incremento proporcional del espacio peatonal en el mismo tramo de la vía pública”.
A les limitacions físiques preexistents a l’hora d’abordar una ampliació (existència de guals per a vehicles, accessos a vivendes i comerços, limitacions de la façana pròpia, etc.) s’afegeixen les marcades per la l’Ordre Ministerial. Especialment l’última que, protegint el vianant, qui ha de mantindre també la distància reglamentària, obliga a reposar la superfície per a vianants que transformes en terrassa.
El percentatge es pot millorar quan canvie el marc legal o fructifiquen els estudis que s’estan realitzant des de l’ajuntament per tal de crear nous espais per a vianants i terrasses.
“Aquesta és la situació i no pot ser d’una altra manera si no et botes la Llei, o poses en perill la salut de les persones. Nosaltres no ho farem mai. Per tant, el dur treball per millorar les condicions de re-apertura dels establiments que estan fent les àrees de Comerç i Mobilitat, continuarà fins que entrem en fase de normalitat”.
Finalment, el regidor ha expressat el desig que l’empresariat del sector continue confiant en aquest treball i sol·licitant les ampliacions en la web de l’Ajuntament. “I, totes i tots, esforçant-nos per seguir escrupolosament les indicacions de l’Autoritat sanitària per a l’eixida ràpida de la crisi”.