- El plenari de Gandia aprova demanar al Govern gastar el superàvit econòmic municipal i els romanents de tresoreria en pal·liar els danys ocasionats per la Covid-19.
- Josep Alandete, portaveu de Compromís +´ Gandia unida: “Urgeix exigir al Govern de l’Estat que d’una banda negocie amb la Comissió Europea nous objectius de dèficit, i per un altre, que adopte les mesures oportunes per a flexibilitzar la regla de despesa amb la finalitat que els ajuntaments amb superàvit puguen gastar més enllà del que va a créixer l’economia a mitjà termini…”
- Ivà Bonet, secretari local Compromís per Gandia: “Les corporacions locals suposen una capacitat potencial d’acció conjunta molt interessant per a combatre les polítiques de retallada i impulsar el necessari objectiu de modificació del marc legal que les fa possible”.
En el plenari ordinari del mes de juny celebrat dijous passat es va aprovar la moció per a eliminar la regla de despesa, millora de les normatives i recursos als ajuntaments. Una moció a iniciativa del grup municipal Compromís +´ Gandia unida treballada conjuntament amb el PSPV-PSOE i que ha rebut el suport de l’oposició.
La intenció és que l’Ajuntament de Gandia done suport en primera línia al seu veïnat generant més despeses per fer front a les mesures específiques de lluita contra la Covid-19, en un moment en que veurà greument afectades les sues capacitats de ingressos com a conseqüència de la reducció o paralització de l’activitat econòmica, ja que el Govern de l’Estat no permet a l’ajuntament fer front a la «nova normalitat» amb els estalvis generats pel propi ajuntament en exercicis anteriors, motivant així un agreujament notable de les dificultats de gestió, no només a curt, sinó també a mitjà termini.
“Per tal d’evitar aquesta deriva, urgeix exigir al Govern de l’Estat que d’una banda negocie amb la Comissió Europea nous objectius de dèficit, i per un altre, que adopte les mesures oportunes per a flexibilitzar la regla de despesa amb la finalitat que els ajuntaments amb superàvit puguen gastar més enllà del que va a créixer l’economia a mitjà termini i per a modificar la norma que fixa el sostre de despesa, límit que marca el Ministeri d’Hisenda per a dissenyar els pressupostos municipals, de manera que es fixe sobre les necessitats futures dels ajuntaments i no sobre el pressupostat en l’exercici anterior”, ha assegurat el vice-alcalde i portaveu del Grup Municipal del Compromís +´ Gandia unida, Josep Alandete.
Per tot això, asseguren que és necessari que s’impulse l’adopció d’una sèrie de línies estratègiques que tinguen com a fi combatre la legislació sobre les referides restriccions pressupostàries, “de manera que les diferents administracions públiques puguen posar en marxa les iniciatives necessàries per a millorar el benestar dels i les ciutadanes del nostre país i per a aquesta fi les corporacions locals suposen una capacitat potencial d’acció conjunta molt interessant per a combatre les polítiques de retallada i impulsar el necessari objectiu de modificació del marc legal que les fa possible”, ha explicat el secretari local i portaveu de Compromís per Gandia, Ivà Bonet.
A continuació exposem els acords presos.
Exigir al Govern de l’Estat i al Congrés dels Diputats què, durant l’exercici 2020, de la forma més ràpida i urgent possible aprove les següents mesures:
- Què els ajuntaments puguen disposar del 100% del seu superàvit, flexibilitzant la regla de despesa per a totes les entitats locals amb superàvit amb independència que compleixen o no els requisits establerts en la disposició addicional sisena de la Llei Orgànica d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera, per tal de pal·liar els danys econòmics provocats per l’estat d’alarma.
- Permetre que els romanents de tresoreria obtinguts per les entitats locals s’utilitzen per afrontar les mesures que la situació actual requereix, disposant del superàvit de 2019 i dels romanents acumulats d’anys anteriors. Així mateix, prestar una consideració especial als ajuntaments que arrosseguen endeutament, per diferents circumstàncies, arbitrant fórmules que els permeten fer front a l’eixida de la crisi perquè la seua situació no supose un perjudici en els serveis a prestar a la ciutadania.
- Autoritzar les entitats locals a realitzar despeses en serveis, pel que fa a l’apartat anterior, per tal que els ajuntaments puguen implementar les mesures necessàries per abordar els efectes produïts per la crisi de la COVID-19, de manera que els ajuntaments puguin realitzar ajudes a pimes, autònoms, xicotet comerç (…) per donar suport al teixit empresarial local.
- Ampliar una pròrroga extraordinària sobre els terminis recollits en l’article 2 de el Reial decret llei 10/2019, de 29 de març, pel qual es prorroga per a 2019 el destí del superàvit de comunitats autònomes i de les entitats locals per inversions financerament sostenibles i s’adopten altres mesures en relació amb les funcions de personal de les entitats locals amb habilitació de caràcter nacional; per poder així finalitzar les obres a càrrec del superàvit obtingut en la liquidació de l’exercici 2018 i que s’han vist paralitzades com a conseqüència de la suspensió dels terminis i altres expedients de contractació durant l’Estat l’Estat d’Alarma.
- Adoptar les mesures oportunes per facilitar que es puguen aprovar Ofertes Públiques d’Ocupació en funció de la realitat financera de les corporacions locals i no vinculades a la taxa de reposició, eliminant aquesta taxa de reposició, amb la possibilitat de crear noves places que permeten millorar els serveis municipals i consolidar l’ocupació.
- Iniciar els tràmits d’una reforma del finançament local que permeta una participació equitativa dels ajuntaments en els tributs de l’Estat, un major reforç de les entitats supramunicipals i metropolitanes.
- Que les Corts insten al Consell a dirigir-se al Govern d’Espanya per a instar a les Institucions Europees a que la nova programació de Fons i de les Iniciatives Europees 2021-2027 es reorienten i adapten a la reconstrucció de les economies locals amb la creació de fons específics on els destinataris siguen les Entitats Locals. Per a la gestió dels Fons i Iniciatives Europees deuran habilitar-se els procediments necessaris per a que les Entitats Locals pugen disposar de recursos de manera immediata.
- Establir la participació de les entitats locals en els plans i fons que es disposen per al restabliment econòmic i social de les nostres ciutats. La coparticipació a tots els nivells, europeu, estatal, autonòmic i local, en els Plans de dinamització per a reconstrucció de les nostres economies, què és la base per a activar i reparar el sistema productiu dels nostres pobles i ciutats.
- Comunicar el present acord a la ciutadania del municipi a través de la web municipal, a Les Corts Valencianes, i els seus Grups Parlamentaris, al Govern de l’Estat i a la Mesa del Congrés dels Diputats i del Senat i als seus respectius Grups Parlamentaris.