- Alícia Izquierdo, regidora de Gestió responsable del territori a Gandia: “El que venim a denunciar, és el que considerem un atac contra el medi ambient directament i contra el riu. Pensem també que la ciutadania té dret a poder tindre un riu viu, un riu salubre, per on passe aigua i que no és normal que tots els anys tinguem que viure estos episodis quan es talla l’aigua des de Beniarrés”.
- Assumpta Domínguez, alcaldessa de Potries: “Urgeix en primer lloc la creació d’un pla d’adaptació al canvi climàtic de la Conca del Riu Serpis i a més nosaltres estem convençuts que això s’ha de fer des de la col·laboració i la participació de totes les administracions, estem parlant del ministeri a través de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, de la Generalitat Valenciana i dels ajuntaments”.
Alícia Izquierdo, Regidora de Gestió responsable del territori de l’Ajuntament de Gandia, Assumpta Domínguez, Alcaldessa de Potries, Manela Faus, Alcaldessa d’Ador, Andreu Faus, regidor de Palma, Juan Merí, regidor d’Almoines i membres dels col·lectius de Compromís de la Ribera del Serpis, s’han donat cita aquest matí per tal de denunciar la mala gestió que està realitzant des de fa molts anys la Confederació Hidrogràfic del Xúquer en la gestió hídrica del riu Serpis.
A l’acte, que ha tingut lloc al Pont vell d’Oliva, a Gandia, també hi han assistit representants dels col·lectius cívics i mediambientals: Plataforma pel Serpis; Fòrum 21 Gandia; CDR la Safor; Col·lectiu Serpis Viu; Centre Excursionista La Madrilla i Adensva.
“Considerem que no són correctes les excuses que ens donen, sobretot vinculades a qüestions legislatives. És cert que hi ha lleis que els permeten poder de deixar de tirar aigua després de l’1 d’octubre, o que els propietaris de l’aigua són els regants i no atenen a altres qüestions que nosaltres pensem que s’han de valorar. I el que venim a denunciar, és el que considerem un atac contra el medi ambient directament i contra el riu. Pensem també que la ciutadania té dret a poder tindre un riu viu, un riu salubre, per on passe aigua i que no és normal que tots els anys tinguem que viure estos episodis quan es talla l’aigua des de Beniarrés. Portàvem uns mesos que tots estàvem emocionadíssims gaudint d’una vida que havia creat el riu, fins i tot els mitjans s’havien fet ressò, de tots els ànecs que tenim, els peixos, tota la vida, tota la fauna i ara de repent en una setmana veiem que l’aigua desapareix, els animals estan morint-se, fins i tot els vídeos dels porcs senglars menjant peixos en les basses d’aigua que queden. Amb el problema que podríem tindre de plaga de porcs senglars”, ha explicat la regidora gandiana.
Per aquesta raó, Compromís ha sol·licitat que es replantege eixa legislació que permet estes situacions i que en tot cas se puga també garantir el nivel del cabal hídric ecològic, tal i com sempre ha defensat la formació. “Per tant, que es replantegen totes estes lleis que porten a estes situacions. Se podrien combinar les dos coses, no estem parlant de no mirar per la importància de l’embassament, del barranc, efectivament de l’aigua que puga tindre per a regar les terres que siguen necessàries, però que això no vaja en detriment de tindre un riu en vida, i que es mantenguen els ecosistemes que s’hi generen”.
Pla d’adaptació al canvi climàtic de la Conca del Serpis
Per la seua banda, l’alcaldessa de Potries ha reclamat la urgència, en primer lloc, de la creació d’un Pla d’adaptació al Canvi climàtic de la Conca del Riu Serpis, “i a més, nosaltres estem convençudes que això s’ha de fer des de la col·laboració i la participació de totes les administracions, estem parlant del ministeri a través de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, de la Generalitat Valenciana i dels ajuntaments. Els ajuntaments evidentment, volem participar de manera activa i decidida en l’elaboració d’un pla de governança que entenem que ha d’incloure també la col·laboració de les entitats socials”. Assegura que eixe procés s’ha de fer marcant les mesures que s’han de dur a terme, mesures realistes i amb un cronograma, un pla d’acció a curt, a mitjà i a llarg termini. I tot això des de processos de transparència, amb màxima participació amb accés a informació veraç i amb implicació de totes les administracions.
Finalment, en nom de totes les associacions assistents, Ismael Aznar, secretari de l’associació Centre d’excursionistes la Madrilla (de Potries, amb més de 40 anys de trajectòria i els últims anys dedicats a l’estudi del riu), ha consideratmolt greu que, davant d’una situació excepcional que ha tingut el riu en el últims anys, “els nostres estudis demostren que la fauna autòctona havia millorat moltíssim i la fauna exòtica havia decrescut la seua població de manera molt important. És molt fort i greu que en un any on tenim el pantà de Beniarrés per damunt de la mitja en quantitat d’aigua, és a dir, tenim aigua suficient per a complir amb tots els usos que té aquesta aigua del riu Serpis i per a poder beneficiar-nos tota la població perquè el riu és de tota la població i podem beneficiar-nos dels seus serveis ecosistèmics, no hi ha dret que el riu es deixe morir en el seu curs baix i que moltíssimes espècies estiguen morint”.