Les polítiques de gestió, participació i educació mediambiental de Gandia dels darrers quatre anys han estat reconegudes en la tercera edició dels Premis al “Bon Govern”, que atorga la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, uns guardons adreçats a les bones pràctiques municipals i que tenen com a objectiu prioritari promoure la qualitat de les polítiques públiques a nivell local.
Concretament, Gandia ha obtingut 2 dels nous guardons, en les categories de “Transparència i Foment de la Participació”, per al projecte “Marxuquera Verda” i a la “Sostenibilitat Territorial” per al programa municipal “Xarxa d’Ecoescoles de Gandia”. La regidora delegada de Gestió responsable del territori, Alícia Izquierdo, ha recollit els premis en l’acte que s’ha celebrat aquest matí al CCCC Centre del Carme Cultura Contemporània.
Marxuquera Verda
El projecte municipal “Marxuquera Verda”, és una eina creada a finals de 2018 per tal d’aglutinar el voluntariat interessat en col·laborar en la recuperació de l’espai cremat a l’incendi devastador de l’agost de 2018. També un mecanisme de comunicació entre l’Ajuntament i la ciutadania amb l’objectiu d’informar i explicar les mesures aplicades en la regeneració d’aquest important espai verd. Així com un mitjà per tal de recollir l’expressió de la gent i la participació ciutadana entorn als nostres paratges.
“El gran incendi forestal que vam patir a Gandia l’agost de 2018 fa més de dos anys, igual que està passant ara amb l’actual pandèmia que estem vivint, ens va posar a prova a la ciutadania. Això és cert, però també va saber traure el millor que tenim les persones. I, amb Marxuquera Verda, a Gandia va aflorar la solidaritat i l’enorme generositat de la nostra ciutat. Al nostre terme, l’incendi iniciat Llutxent va calcinar vora 1.000 hectàrees de terreny d’un alt valor ecològic. I la zona més castigada va ser el Paratge Natural Municipal del Parpalló-Borrell, un dels tresors ambientals de la nostra ciutat. Gandia, per tant, va perdre una bona part del seu gran pulmó verd, que és la vall de Marxuquera. Pocs dies després de l’incendi, als gandians ens va sorprendre com, de sobte, arribaven a l’Ajuntament de Gandia moltes telefonades de gent que no volia quedar-se de braços plegats i volia col·laborar. I, pocs dies després d’esta tragèdia natural, sorgia del no res i de manera espontània un moviment ciutadà que volia recuperar una part del nostre territori que s’havia convertit en cendres. Així va nàixer Marxuquera Verda. Per tant, el premi és per a tota Gandia, però sobretot per a eixes persones que han treballat anònimament perquè Marxuquera poguera recuperar la vida”.
Un premi, ha assegurat Izquierdo, per a les més de 2.000 persones s’han involucrat en Marxuquera Verda. Amb un record especial per al seu antecessor en el càrrec i reconegut activista mediambiental, Xavier Ródenas, impulsor del programa premiat. També ha volgut nomenar els col·lectius i empreses que han format part d’ella:
- AMICS DE LA NATURA DE MARXUQUERA
- AMICS DE LA FALCONERA-AULA ECOLÒGICA
- GRUP SCOUT PARPALLÓ
- NOVA ASSOCIACIÓ DE VEÏNS DE LA DROVA
- COL·LECTIU ANTIFEIXISTA DE LA SAFOR
- MUIXERANGA DE LA SAFOR
- ASSOCIACIÓ DE VEÏNS DE MARQUERA
- COMISSIÓ DE FESTES DE MARXUQUERA
- CENTRE SOCIOSANITARI MONDÚBER
- ASAEM
- EXACT SOFTWARE
- XERACIÓN
- EL RINCÓN DE LA MASCOTA
- NIU DE LLAVORS
Així com els 20 centres educatius de la Safor i la Vall d’Alabaida que han participat en Marxuquera Verda.
Xarxa d’Ecoescoles de Gandia
Per la seua banda, la Xarxa d’Ecoescoles de Gandia és un programa pioner al territori valencià que integra més de 13 programes d’educació ambiental municipals, desenvolupats pel departament de Gestió Responsable del Terriori, en col·laboració amb el departament d’Educació i els centres educatius de la ciutat. La intenció de l’Ajuntament amb aquest projecte, nascut a principis de 2019, era unir les forces i compartir experiències
“Una ecoescola és aquella que té dins el seu programa educatiu un clar objectiu d’educar en valors, vinculats a l’estima cap a la natura i el territori propi, d’educar en un consum responsable dels recursos, tant hídrics com energètics, com d’aliments, de promoure una mobilitat sostenible no contaminant, de buscar, cada dia, millorar la seua relació amb els altres, i també amb l’entorn. Són objectius que ja estan reconeguts per part del centres, de forma formal, amb la signatura del document “Compromís EcoEscola”, per tal d’acomplir aquests objectius i de comprometre’s a compartir els resultats dels programes amb la resta de membres de la xarxa”, ha explicat Izquierdo.
Els programes
La Xarxa d’Ecoescoles de Gandia, proposa tot un conjunt de programes als centres educatius:
- Arbres a l’aula.
- Suc a l’escola.
- Ecolletres a l’escola.
- Dibuixar el terme.
- Custodiant el Serpis.
- Setmana de la Mobilitat.
- L’ecobici.
- Setmana de l’Arbre.
- Reciclar és clau.
- Gandia, ciutat reciclada.
- Fem pati.
- XIVEGA’t a l’escola.
- Hort a l’escola.
De fet, la pràctica totalitat de les escoles hi participen ja en alguns d’ells. “Per a nosaltres era una promesa electoral i una de les prioritats de gestió que vam fer realitat la legislatura anterior, gràcies al company Ródenas, qui en només 3 anys va posar en marxa 12 programes. I anem sumant projectes i ampliant el nombre de centres participants cada any”.