L’Alcaldessa de Gandia, Diana Morant, acompanya del vicealcalde i delegat d’Urbanisme, Josep Alandete, i de la regidora de Polítiques Educatives, Carmen Fuster, han comparegut en  roda de premsa aquest matí per tal d’anunciar que ja s’han adjudicat les obres de remodelació i ampliació de l’institut Ausiàs March a la UTE formada per CIVICONS-PROYME, amb un import d’adjudicació de 7’2 milions d’euros (el projecte es va licitar per 8 milions €). El termini d’execució és de 24 mesos.

El pròxim mes d’abril estaria tot enllestit per a poder començar les obres (estarien les aules prefabricades proporcionades per la Conselleria d’Educació i estaria condicionat el solar on van). Per tant, hi ha dues opcions damunt de la taula: fer el trasllat durant les vacances de Setmana Santa i Pasqua, o esperar al fet que finalitze el present curs escolar (s’està a l’espera que la comunitat educativa del centre ho decidisca). Segons la decisió que s’adopte, les obres començarien en abril o a finals de juny-principis de juliol (una vegada acabat el curs escolar).

Mentre hi duren els treballs, els 600 alumnes del centre utilitzaran aules prefabricades ubicades en la parcel·la del costat del Museu Faller, on ja van estar els alumnes del CEIP Sant Francesc de Borja. El terreny ja disposa de la major part de les connexions i instal·lacions necessàries.

L’Alcaldessa ha destacat que cada vegada que l’administració pública fa una inversió, genera oportunitats i llocs de treball. “En este sentit, les obres de l’IES Ausiàs March generaran 40 llocs de treball directes.  No oblidem que apostar per la inversió pública, és apostar per l’ocupació i la generació d’economia circular local, que tanta falta ens fa en estos moments per a afrontar les conseqüències de la covid-19”.

Principals característiques

L’actuació contempla la rehabilitació integral de l’edifici original i ampliació d’este, d’acord amb les actuals necessitats del centre; la creació d’un nou accés; el manteniment dels valors patrimonials originals de l’institut; i l’adequació de les instal·lacions i equipament del centre, d’acord amb la vigent normativa.

L’Institut es va construir en 1935 i 1956 (s’hi farà una reforma íntegra amb manteniment i reforç estructural. Una superfície de 2.104 m2.

Es tancarà l’illa respectant el volum dels antics i amb dues plantes d’altura i dues plantes retranquejades al c/ Abat Sola. La zona de nova planta (inclou la part assolada), té una superfície de 4.949 m2.

Espais docents: 16 aules d’ESO, 8 aules de Batxillerat, 21 aules específiques i 6 espais comuns i serveis. Les instal·lacions també podran gaudir-se per la resta de la ciutat.

“Serà, per tant, un espai emblemàtic, les obres del qual posen fi a una llarga reivindicació de la comunitat educativa”. El vicealcalde ha assegurat que és una senyal més que els governs del Botànic i del Serpis “apostem decididament per la inversió, per eixir de la crisi, i per una educació pública de qualitat. Per tantdavant d’anuncis catastrofistes de la dreta, demostrem una vegada més que Gandia no para i compleix els terminis, tot i la Covid-19”.

El Pla Edificant, en marxa

Per la seua banda, la regidora d’Educació ha assegurat que s’estan acomplint els compromisos adquirits amb el Pla Edificant, tot i l’aturada forçosa durant l’estat d’alarma. Així, les actuacions de les 13 delegacions de competències de la Conselleria d’Educació dins el Pla Edificant entan en marxa. A Gandia hem sabut recollir la magnífica oportunitat que ens ha brindat el president de la Generalitat, Ximo Puig, i hem estat en contacte directe amb tots i cadascun dels centres públics de la ciutat, entre ells l’Ausiàs March o el nou col·legi de les Foies, al Grau (on a la fi els seus alumnes deixaran d’estudiar a barracots). En esta legislatura es notarà molt el bot de qualitat en matèria educativa a Gandia”.  

I és que de la totalitat dels 725 milions d’euros amb els quals compta el Pla Edificant en el conjunt del territori valencià, a Gandia li corresponen 23 milions d’euros. Si es té en compte que la mitjana autonòmica està en 145 euros per habitant, Gandia té la proporció més gran amb 300 euros per veí i veïna. 

“Estem contens i satisfets, ja que considerem que l’Educació és la millor política econòmica i social que pot tindre un govern. Els espais educatius som a recurs pedagògic és fonamental i tenen molt a veure en el procés d’ensenyament-aprenentatge, és a dir, en la motivació per a l’aprenentatge de l’alumnat i com a facilitadors de l’ensenyament del professorat”.

58  milions d’inversió pública

Finalment, l’Alcaldessa ha destacat que la bona notícia de l’adjudicació de les obres de l’Ausiàs March, és que cal sumar-la a altres projectes anunciats durant les últimes setmanes i que estan dirigits a millorar la vida de les persones, “com ara el dipòsit de pluvials del Clot de la Mota (8,8 milions d’euros i 40 llocs de treball); l’aprovació de l’ARRUR Beniopa-El·líptica (3 milions d’euros i 225 llocs de treball); la nova subestació elèctrica de Sanxo Llop (17 milions d’euros i 30 llocs de treball); la reforma del passeig marítim i diversos carrers de la platja (1,5 milions d’euros i 30 llocs de la platja), etc. A més del nou Espai Sanitari Roís de Corella (18 milions d’euros). O inversions en justícia, amb el nou Palau de Justícia (17 milions d’euros)”. En total, 58 milions d’euros amb els quals, en una sola legislatura i en plena crisi de la covid-19,  “recuperarem els drets de la ciutadania, fent un gir de progrés sustentat en projectes reals i amb números en els pressupostos. Les inversions importants i urgents d’esta ciutat estan garantides gràcies al Consell, que segueix apostant decididament pel Pla Edificant i per fer realitat el nou Ausiàs March. I també estan garantides perquè l’Ajuntament de Gandia ha mantingut la seua salut econòmica i administrativa”, ha conclòs.