- La diputada a les Corts, Papi Robles, acompanyada d’alcaldies i regidories de la Safor i la Marina Alta presenta a Gandia la campanya que denuncia el maltractament de l’Estat Espanyol pel que fa a inversions ferroviàries.
- “Nosaltres entenem que la millor manera de vertebrar i protegir el nostre territori, lluitar contra el canvi climàtic i cohesionar socialment, perquè tothom tinga les mateixes oportunitats, es fa de la mà d’una xarxa de rodalies que siga extensiva a tot el territori”.
- També proposa un bo únic intermodal per a metro, bus i tren, perquè tothom puga viatjar d’una forma senzilla i econòmica combinant els diferents mitjans de transport públic.
- Denuncien que la Safor i la Marina Alta, amb aproximadament 300.000 habitants, són les úniques comarques de tot Europa sense transport ferroviari.
La diputada de Compromís a les Corts, Papi Robles, acompanyada de la també diputada de la Safor, Nathalie Torres, alcaldies i regidories de la Safor-Valldigna i la Marina Alta, ha presentat aquest matí davant l’estació de trens de Gandia la campanya de la coalició que denuncia que les rodalies valencianes són les més maltractades de l’Estat Espanyol. I és que al llarg dels darrers 10 anys s’han compromès 3.400 milions d’euros d’inversions per a la xarxa de rodalies, dels quals només s’han executat menys de 300.000 €, com es demostra en una xarxa que no està ni electrificada en alguns trams, no hi ha duplicitat de vies… “Nosaltres entenem que la millor manera de vertebrar i protegir el nostre territori, lluitar contra el canvi climàtic i cohesionar socialment, perquè tothom tinga les mateixes oportunitats es fa de la mà d’una xarxa de rodalies que siga extensiva a tot el territori”. El cas concret de Gandia n’és un exemple, ja que el tren de la costa finalitza a la capital de la Safor i no continua cap al sud, sembla que s’acabe ací el territori, aïllant la resta de municipis i a les comarques veïnes del sud. “Des de Compromís entenem que eixa mancança d’inversions per part de l’Estat és una irresponsabilitat i per això reivindiquem que se traslladen a la Generalitat les competències de rodalies, amb la inversió que això requereix, perquè som els qui millor coneixem la situació del nostre territori i les infraestructures necessàries i podem treballar des de la realitat”.
La diputada a les Corts ha recordat que si hi ha un abandonament en l’ús de les rodalies és per culpa de la falta d’inversions i el servei deficient, cada vegada amb més cancel·lacions i retards. Així, en els darrers 10 anys 12 milions de persones han deixat d’utilitzar les rodalies. “Adif, Renfe i el Ministeri ens oculten la informació al voltant d’aquest servei públic i fins i tot ens prohibeixen fer aquesta campanya en les seues instal·lacions. Per això, llancem aquesta campanya de la mà de proposta de desenvolupament de xarxa ferroviària per al nostre territori que no deixe a cap municipi sense bona connexió, que cada persona puga desplaçar-se d’una forma solidària i justa”.
Compromís també proposa l’ús d’un bo únic intermodal per a metro, bus i tren, perquè tothom puga viatjar d’una forma senzilla i econòmica combinant els diferents mitjans de transport. I han fet una crida perquè els usuaris afectats ho facen constar a les webs oficials, fent que la realitat supere l’opacitat.
En la mateixa línia, el secretari local de Compromís per Gandia, Ivà Bonet, ha denunciat que un de cada tres trens de la línia de rodalia València-Gandia pateix retards. Les cancel·lacions també s’han multiplicat per 10 des de l’any 2015. “Diàriament, setmanalment, és impossible que una persona que viatge a València en tren no patisca retards o cancel·lacions, amb les conseqüències d’arribada tard al treball, la pèrdua d’altres transports d’enllaç, etc… A hores d’ara és més senzill i barat anar en cotxe a València que fer ús del tren… Demanem major inversió, augment de freqüències en cap de setmana…”.
Per la seua banda, l’alcalde d’Oliva, David González, en nom dels municipis del sud, ha tornat a denunciar la inexistència, tot i les promeses constants, d’una línia de tren que unisca Gandia, Oliva i Dénia: “És una demanda històrica, ha passat per múltiples tràmits i tenim la sensació que no hi ha interès per part de l’Estat. Nosaltres ja no demanem inversions, demanem primer que es tramite l’estudi d’impacte ambiental entre Gandia, Oliva i Dénia. Que siga un tren de rodalies que tinga les estacions que pertoquen”. Ha recordat que en el 2017 es va aconseguir que la prolongació de la primera fase fins a Oliva del tren de la costa fora inclosa en eixe pla de rodalies, “vam haver de muntar tota una sèrie d’estratègies, manifestacions, perquè l’Estat no tenia eixa intenció. Entre les dues comarques hi ha pocs territoris tan poc invertebrats i amb tanta població. A banda d’altres variables com les turístiques, necessitats de les persones, la inexistència d’un transport públic per carretera… I, en definitiva, aquesta es la situació d’un territori amb vora 300.000 habitants. I és que no tenim tren ni perspectives de tindre’l. per tant el que demanem és que es resolga eixa tramitació ambiental i s’adjudique el projecte constructiu i després ja demanarem les inversions. Açò és una situació lamentable”, ha conclòs.
El portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Dénia, Rafael Carrió, ha destacat que la Safor i la Marina, les dues comarques en número de població més important, “som les úniques comarques de tota Europa que no tenim transport ferroviari. No ho entenem perquè eixe tram és necessari i d’obligat compliment. Tota la societat l’ha reivindicat però després no es fa. És necessari per a vertebrar el territori, per a unir les comarques de València amb les d’Alacant, abaratint el transport, molt més sostenible i segur. Tindríem l’alternativa a anar per carretera”. Ha assegurat que ara és el moment, ja que tenim un ministre de Foment de Torrent, “al qui només li falta voluntat política”. “Ara tenim un altre problema, ja que volen tornar a cobrar per emprar les autopistes, nosaltres en neguem rotundament fins que no hi haja una alternativa. Com per exemple el tren de la costa”.
Finalment, la diputada de la Safor a les Corts, Nathalie Torres, ha posat en relleu que en esta campanya conflueixen tres pilars fonamentals per a Compromís, la justícia social, la vertebració del territori i la transició ecològica. “I ací es veuen violentades aquestes polítiques de Compromís i del Govern del Botànic”.