Dissenyat pel poeta gandià, Joan Deusa i promogut per la Regidoria de Patrimoni cultural i Medi Ambient, que dirigeix Alícia Izquierdo. Els espectacles poètics i musicals són gratuïts i van precedits de visites guiades: 

  • LES NITS PERSES   Divendres 18 d’agost, 19:30 h, a la Platja de l’Auir. – Recitaran: Manuel Forcano, Juma B. Barratxina, Encarna Sant-Celoni, Margarida Castells.  Actuació de Criatura Teatre, d’Ismael Sempere i Raquel Garabal  
  • ELS ORACLES     Dissabte 19 d’agost, 19:30 h,  el Morabit de Marxuquera. Recitaran: Raquel Santanera, Àngels Moreno. Actuarà: Sandra Monfort
  • VETLLADA TROBADORESCA    Diumenge 20 d’agost, 19:30 h,  terrassa de la Galeria Daurada del Palau Ducal. Recitarà: Eduard Marco. Acompanya: Òscar Briz & Banda (*Per assistir a aquest espectacle caldrà reservar entrada a [email protected]). 

Gandia, a 28 de juliol de 2023- La primera tinent d’Alcaldia i regidora de Medi Ambient, Emergència climàrica i Patrimoni històric, artístic i cultural, Alícia Izquierdo, acompanyada del director, coordinador i dissenyador d’Estivers, Joan Deusa, han presenttat aquest matí la tercera edició del Festival de Poesia de Gandia: l’Estiuvers. 

“El festival, que ja és un èxit d’assistència tot i la joventut, és una mirada diferent al patrimoni històric i verd de la ciutat, d’una forma més sensible, a través de la paraula poètica i la música. Sabíem que era un proposta transgressora per la tipologia, els espais i les dates… Per tant, enguany amb la mateixa voluntat d’unir poesia, música, paisatge i patrimoni cultural, aquest estiu gaudirem de tres crepuscles poètics a tres espais patrimonials de Gandia ben especials: la Platja de l’Auir, el Morabit de Marxuquera i la Terrassa de la Galeria Daurada del Palau Ducal. Aquests tres actes tindran lloc els dies 18, 19 i 20 d’agost, i començaran sempre a les 19:30 de la vesprada, hora en què es farà una visita guiada prèvia al públic d’uns 20 minuts aproximadament per tal de conéixer les curiositats de cada ubicació d’interés patrimonial. Després de la visita, es donarà pas al recital poètic, quan el sol està a punt de caure”, ha assegurat Izquierdo.  

“Gandia, ben al contrari de l’exemple d’altres polítiques sonades, no ha cancel·lat el seu festival de poesia d’estiu, ben al contrari ha decidit superar-se i portar-hi una nòmina de poetes i artistes interessants i de gran categoria com són Manuel Forcano (Barcelona, 1968), Juma B. Barratxina (Sabadell, 1994), Encarna Sant-Celoni (Tavernes de la Valldgina, 1959), Margarida Castells (Torrelló, 1962), Sandra Monfort (Pedreguer, 1992), Àngels Moreno (València, 1993), Eduard Marco (Borbotó, 1976), Raquel Santanera (Manlleu, 1991), Òscar Briz (l’Alcúdia, 1965), Ismael Sempere (Alfafara, 1995), Raquel Garabal (Santiago de Compostela, 1995)”, ha explicat Deusa. 

L’Auir

El festival començarà el divendres 18 d’agost a les 19:30h a les magnífiques dunes de la Platja de l’Auir, amb un recital titulat Les Nits Perses…  “Hem  dissenyat un recital on els protagonistes seran, per una banda, l’antiga poesia de dones de l’Al-Àndalus, i, per una altra banda, la llunyana i propera poesia persa”. Totes dues en duet, traduïdes o versionades per uns convidats de luxe, com són el reconegut poeta i traductor Manuel Forcano, exdirector de l’Institut Ramon Llull i expert en poesia i literatura del Pròxim Orient, i la gran escriptora, poeta i traductora de Tavernes de la Valldiga, Encarna Sant-Celoni: dues joies literàries! També intervindran en aquesta nit persa i andalusina la prestigiosa arabista i traductora Margarida Castells i la jove veu del poeta i historiador Juma B. Barratxina, guanyador del Premi Senyoriu d’Ausiàs March i bon lector i coneixedor de la societat, la literatura i la cultura perses. Per a rematar aquesta filà de moros poètica, el duet Criatura Teatre del poeta Ismael Sempere i l’actriu Raquel Garabal, que ja ha adaptat teatralment la poesia d’autors com Josep Piera o Joan Fuster, acompanyarà el recital amb una performance inspirada en la poesia persa i andalusina, barrejada amb la tradició i folklore musical valencià.

El Morabit

El segon crepuscle poètic tindrà lloc el dissabte 19 d’agost a les 19:30 h, al Morabit, ubicat a la vall de Marxuquera, amb el recital d’Els Oracles. “El recent Premi d’Honor de les Lletres Catalanes Josep Piera ha dit alguna vegada que la Drova, i potser també la Safor, és “una Grècia sense temples”. Aquests temples invisibles són les paraules”. És per això l’Estiuvers proposa ara un espectacle en clau oracular, amb la participació de tres veus de tres joves i grans dones: les poetes Raquel Santanera i Àngels Moreno i la cantant Sandra Monfort. Amb uns versos potents, intensos, complexes, les poetes oferiran els seus versos al crepuscle de Marxuquera, com van fer antigament els oracles amb les profecies dites a un arcaic Mediterrani. Tot plegat comptarà amb la participació de Sandra Monfort, cantant de sensibilitat poètica capaç de barrejar la tradició musical valenciana amb la modernitat per a un espectacle únic i irrepetible.

La terrassa del Palau dels Borja

El festival clourà amb una bella Vetllada Trobadoresca. “Per això, l’Estiuvers ha convidat uns trobadors moderns als antics i màgics espais del Palau Ducal de Gandia”. Eduard Marco és un poeta amb una carrera ben consolidada, ha publicat llibres de poemes en les millors editorials de poesia valencianes (El Buc, Bromera) i ha estat un dels millors rapsodes en valencià dels últims anys. Un bon hereu de grans poetes de l’horta valenciana, com l’Estellés. Actuarà amb una agrupació musical liderada per Òscar Briz, que ha fet una versió musical de l’obra d’Eduard Marco i que oferirà una vetllada de versos i música de pes. Per tot plegat, anunciem l’espectacle com a “Vetllada Trobadoresca” per la coincidència d’estils i d’espais i de temps secrets. Eduard Marco, amb una poesia que desitja ser dita i cantada, i Òscar Briz, amb la interpretació i arranjaments musicals, ens faran gaudir com els seus predecessors músics i trobadors als salons del Palau Ducal de Gandia en una última vetllada de l’Estiuvers. Recordem al públic interessat a assistir a aquest esdeveniment que hauran de reservar l’entrada a aquest acte gratuït mitjançant l’enviament d’un correu electrònic amb els noms i cognoms de la persona interessada a l’adreça [email protected]

Aquest festival de poesia ha estat dissenyat pel poeta gandià, Joan Deusa i promogut per la Regidoria de Patrimoni cultural i Medi Ambient. Els espectacles són gratuïts i sense límits d’accés, a excepció de l’acte del Palau Ducal, el qual tindrà un aforament màxim per a 80 persones on s’haurà de reservar l’entrada mitjançant l’enviament d’un correu electrònic a l’adreça [email protected] amb el nom i cognoms de la persona interessada. L’espectacle serà, com la resta, gratuït.

“Gandia continua apostant per les activitats culturals i els artistes que proposen continguts innovadors i transgressors. I més ara, en un context en el qual el sector pateix la persecució dels qui els molesta la llibertat cultural”, ha conclòs Izquierdo.