La regidora d’Educació, Esther Sapena, ha presentat hui el programa que s’ha preparat amb motiu de la celebració a Gandia del Dia Internacional de la Ciutat Educadora, que tindrà lloc el dijous 30 de novembre.
Enguany es faran diverses activitats sota el lema ‘La cultura, font de creació i aprenentatges a la ciutat educadora’, que, en paraules de l’edil, té com a objectiu «valorar la multiculturalitat que hi ha a Gandia i l’enriquiment que aquesta suposa per a la societat local», així com «conèixer, respectar i visibilitzar les diferents tradicions».
Sapena ha explicat que l’Ajuntament va proposar als centres educatius de Gandia que triaren una cultura determinada per a estudiar-la i investigar-la de manera transversal a totes les àrees curriculars, tenint en compte la seua música, la seua gastronomia, els seus costums, la seua vestimenta, etc., durant tot el mes de novembre.
Així, el dia 30 d’aquest mes, el jardí de la Casa de la Marquesa acollirà la festa de les cultures, que començarà a les 9.30 hores. Allí, diverses associacions ensenyaran a l’alumnat de la ciutat i al seu professorat tots els seus costums i intercanviaran amb els xiquets i xiquetes les experiències treballades a l’aula en un ambient de joc, participació i agermanament.
A les 11 hores hi haurà una marxa que encapçalarà una pancarta amb la inscripció «Ciutat Educadora» en la davantera, element que portarà un membre de cada associació fins a la plaça Major. Després, cada escola triarà els seus representants perquè, d’una banda, compartisquen quina cultura han triat i per què van decidir treballar eixa i, de l’altra, facen una mostra de l’aprés en classe.
Finalment, el director o directora d’un dels centres llegirà un manifest i es procedirà a penjar la pancarta esmentada anteriorment al balcó de l’Ajuntament.
Durant la roda de premsa, la regidora ha aprofitat per anunciar la presentació pública del llibre «La reunió secreta del gran Consell del Pensament», escrit per Pura María García i il·lustrat per Paula Bertó.
Cal explicar que aquesta obra es va escriure a partir dels textos i dibuixos que l’alumnat de sisè de primària va dur a terme durant la celebració de 2022-23, on se li va demanar que pensara en com voldria que fora l’aula del futur. Es repartirà a tots els col·legis i biblioteques de Gandia.
Quant a l’autora, ha guanyat molts premis literaris, com la Medalla d’Or al Millor Llibre de Poesia Infanti Juvenil LATINO; el Book Awards 2023 per «La isla misteriosa del abuelo»; el Premi Internacional de Poesia Ateneo mercantil de València 2021; el Joan Climent de Poesia de Gandia; el Premi de les Lletres Falleres de Gandia…
A més, entre altres coses, ha escrit tres novel·les juvenils publicades per Planeta i cinc poemaris (dos juvenils), per la qual cosa, com explica Sapena «és tot un luxe comptar amb la seua col·laboració».
L’escriptora no ha volgut deixar passar l’ocasió de comentar que la filosofia del conte demostra que «encara que pensar és un acte individual, quan es fa amb altres persones resulta més enriquidor».
Finalment, ha destacat que es tracta de «una aportació molt bonica» que «reconeix el valor que tenen les idees de l’alumnat i aconsegueix que se senten protagonistes en veure els seus pensaments plasmats en paper».