Substitueix Emili Ripoll en la secretaria local del Bloc a Gandia i assumeix el càrrec amb la vista posada en les eleccions de 2011. Uns comicis dels quals assegura serà “molt difícil” que el Bloc pacte amb el PP o el PSOE per a governar. Lorena Milvaques dirigeix una executiva que vol donar una visió “més moderna” de la política local. Un equip que a partir de 2010 seguirà criticant “els macroprojectes megalòmans” i “l’acostament a la dreta” del govern municipal. En aquesta entrevista, Milvaques parla de l’Alqueria de Romaguera i l’ermita de Sant Vicent, del cànon del clavegueram i del reivindicat tren Gandia-Oliva-Dénia, alguns dels temes dels quals el Bloc s’ha fet eco en 2009.

Bea Rodrigo_29/12/2009 (Saforguia)
Què suposa ser la nova secretaria local del Bloc en la seua trajectòria política?
—És una gran il·lusió, sobre tot perqué he comptat amb el recolçament quasi totalitari de l’assemblea local. La secretaria local és el càrrec orgànic superior dins de la jerarquia local i per tant suposa una gran satisfacció. He d’agraïr la confiança dipositada en mi, sobre tot amb l’esperança d’acomplir els objectius que ens hem marcat de cara a unes eleccions.

Substitueix a Emili Ripoll. Són certs els rumors que asseguren que va deixar el càrrec per diferències internes?
—Ell va arribar un moment en que per problemes personals i laborals va dir que havia de deixar el càrrec. El problema és que la gent quan uno està en un càrrec molt poc de temps, sempre li dona una visió més negativa. Ell té una empresa que, com totes ara, no està passant per un bon moment, i ell a nivell laboral necessitava una tranquilitat. No tenia tant de temps com el que tenia abans i per tant va decidir abandonar l’executiva. La resta de membres li va demanar que s’ho repensara, però ell va dir que prefiria deixar pas a una altra gent, tot i que anava a participar en el projecte com ho havia estat fent fins ara.

Què canviarà amb Lorena Milvaques al front i què continuarà igual?
—L’ objectiu final és continuar amb eixa trajectòria que es va encetar ja fa temps i que Emili també va seguir en el seu moment. Volem demostrar a la ciutadania que el Bloc es capaç de gestionar la ciutat, que pot fer-ho molt bé dins del govern municipal, molt millor del que ho està fent el govern actual. Volem continuar amb eixa línia de treball de cara a les eleccions i demostrar a la ciutadana que treballem per ells. Pel que fa a l’aspecte nou que anem a donar a l’executiva, tant Sandra (secretaria d’organització) com jo som gent molt jove; això no vol dir res, però tal volta les nostres visions són més “rebels” que la que comporta aquest càrrec. Anem a intentar donar una visió més jove, més moderna i més propera a la gent.

Comptes amb un equip amb verterans, però on també hi ha cares noves…
—L’equip bàsicament està format per la mateixa gent que hi havia a l’executiva d’Emili perquè era gent que havia estat molt poc de temps en el càrrec i que per tant, si estaven disposats a continuar, ho anaven a fer. Sí que hi ha hagut algunes baixes, però per motius personals. També hi ha incorporacions com la de Pere Gadea, del col·lectiu del Grau, i Felip Pastor, que ha treballat com assesor del grup municipal. M’agrada la seua forma de treballar perque és una persona molt sistemàtica, organitzada i encaminada a la feina. Anem a intentar que aquesta executiva siga així: sistemàtica, organitzada, treballadora i enfocada a mirar pels altres i no per nosaltres mateixos.

Quines seran les principals reivindicacions del Bloc a partir de 2010?
—La tasca que té el Bloc a Gandia és continuar recriminant al govern municipal els seus macroprojectes megalòmans desmesurats amb els qual l’única cosa que estan fent és gastar-se diners desproporcionadament i deixar, com bé va dir Mut, un calaix ple de projectes, però buit de diners. Anem a intentar evitar açò i reivindicar aquells projectes que pensem són molt necessaris a la nostra ciutat, però amb més seny. Hem de tindre en compte que estem patint una crisi econòmica i per tant s’ha de fer una contenció en les despeses. No es pot parlar de diners “a lo grande” sabent que hi ha gent que necessita diners per a passar el dia a dia.

Amb l’ermita de Sant Vicent, el Bloc preten guanyar la batalla perduda amb l’Alqueria de Romaguera?
—El Bloc continuarà defenent la nostra identitat com a poble amb l’ermita de Sant Vicent i amb moltíssims altres exemples de patrimoni de la ciutat. El patrimoni és un exemple molt clar del que som i del que hem sigut. Amb l’Alqueria de Romaguera vam intentar evitar una destrossa del patrimoni; no ho hem aconseguit, però hem estat ahí, i continuarem denunciant este fet. L’ermita de Sant Vicent és una continuitat de la defensa del patrimoni i intentarem que no caiga un altre exemple històric i cultural de la nostra ciutat.

Denuncieu la pujada del servei de clavegueram…
—Fins ara la gestió del clavegueram havia estat integrada dins el rebut de l’aigua i era l’Ajuntament qui ho gestionava. En el moment en que es planteja la creació d’una empresa mixta, nosaltres estàvem d’acord que una empresa tecnològica entrara, però no en el cànon. Se’ns ha intentar “colar” novament un cànon, un prèstec que haurà de tornar en un futur a l’empresa. Si l’Ajuntament rep ara 12 milions d’euros del cánon del cavegueram, se’ls pot gastar en el que vulga, però si després s’han de tornar i no els té, què hem de fer? O bé pagar obres de millora del clavegueram o bé pujar-li el rebut als contribuents per tornar-los.

Veieu una solució propera al tren Gandia-Dénia?
—Precisament, la tarjeta de Nadal del Bloc d’aquest any la dediquem al tren Gandia-Oliva-Denia. Els tres municipis tenim la mateixa tarjeta. Tots els anys des del Bloc de la Safor li enviem carbó al president de la Generalitat pèrque no arriba el tren. No veiem cap ànim, cap esperança que ens diga que arribarà. Tant el PP com el PSOE quan estan a l’oposició reivindiquen el tren, però després en el govern cap dels dos ha aconseguit portar el tren a la nostra ciutat. És un projecte importantíssim per vertebrar les comarques. Nosaltres continuarem lluitant per ell, tot i que veiem que està molt llunyà i que no està en la ment dels dos partits majoritaris.

Queden menys de dos anys per a les eleccions, com encareu la campanya?
—Amb molt de treball. Hem de conjugar la tasca d’oposició del dia a dia als Ajuntaments amb l’acció electoral. Anem a intentar tornar a il·lusionar al votant, obrir-li els ulls. El Bloc quan ha estat al govern ha sigut capaç de fer coses bones per la ciutat i al mateix temps posar fre al descontrol del PSOE. Volem que el ciutadà torne a confiar en nosaltres i diposite la seua papereta amb el Bloc per demostrar que amb el seu recolçament, nosaltres els pagarem amb treball i esforç.

El Bloc estaria dispost a futurs pactes?
—Quan parlem de pactes, cada vegada ho vec més complicat a Gandia. Per un costat, el Bloc està a anys llum del PP, tant ideològicament com quant a projectes de ciutat. Pel que fa al PSOE, si en un principi pensàvem que era més d’esquerres i més progresista, el dia a dia ens ha demostrat que no, que amb el pacte de govern amb Plataforma i el seu acostament cap a la dreta, el Bloc no s’identifica.