Josep M Moya. Article publicat al setmanari Gente de la Safor el 15-07-2010

En base a una enquesta de Ràdio Gandia (12 regidors el PSOE, 11 el PP i 2 el BLOC), s’han succeït conjetures d’allò més interessants. I interessades. Especulacions que semblen més aviat consignes de partit. Diu Orengo que, amb eixos resultats a la mà, el proper alcalde de la ciutat seria el candidat del BLOC perquè el PP ens votaria per evitar un nou mandat del PSOE. Ràpidament, el corifeu àulic “d’analistes polítics” (què barat esta eixe títol!) es posa en marxa per propagar la consigna. Només hi ha un problema: abans hauran de sustentar-la i buscar arguments que la facen creïble.

L’últim que s’ha afegit a la nòmina ha estat Avelino Peralta. Però, com sempre, més que arguments ha emprat suposicions. No és d’estranyar: intentar demostrar l’existència d’un pacte entre el PP i el BLOC no és una feina fàcil. Tanmateix, Avelino ho intenta. Serà per què li preocupa un govern de la dreta? Evidentment, no, ja que no li sembla importar que la dreta, via Plataforma, ja estiga instal·lada al govern de la ciutat, gràcies al pacte amb Orengo. Continua sent irrisori com s’és capaç de negar l’evidència: Orengo va preferir un acord amb els qui havien encapçalat el PP local durant 8 anys abans que continuar amb els qui, durant més de 20, hem assegurat governs d’esquerra. Però això no té cap valor per al senyor Avelino. El fet que el BLOC no vulguérem participar d’un govern amb la dreta o que ho impedírem en el 2003 donant-li l’alcaldia a Orengo no semblen ser avals suficients. Pel que es veu, el BLOC ha de jurar que mai ho farà. Mentre, Orengo sí que pot governar amb la dreta, sense cap problema. Què li preocupa al senyor Avelino? La dreta o el futur d’Orengo? Sens dubte açò últim. I desgrana els seus propis dimonis interiors amb tanta habilitat com ho faria un xiquet de cinc anys. PP i BLOC tenen una magnífica relació perquè han coincidit en el vot en algunes coses, diu. I, a més, ja han pactat en altres llocs. Dos arguments, pel que sembla, irrefutables. És cert que hem coincidit en temes com el cànon de l’aigua, les empreses públiques, les contractacions massives d’afins, l’endeutament o les milionàries productivitats. I és cert que en altres llocs, que han patit governs dictatorials encara que disfressats amb les sigles del PSOE, hem arribat a acords de govern. I estem ben orgullosos d’això. De les dues coses.

Però al Sr. Avelino, i a la cort d’analistes unidireccionals, no li importa l’existència d’un govern d’esquerres a la ciutat. Li importa un govern del PSOE. I, per això, l’enquesta li fa pànic. Per cert, és genial la crida als votants del BLOC per què voten el PSOE o altres formacions. El Sr. Avelino voldria que afirmàrem que mai serem alcaldes amb el vot de la dreta. Com ha fet Orengo pactant amb Plataforma, l’escissió del PP? Què més dóna que diguem una cosa que una altra, si ni ell ni els seus s’ho han de creure? Acàs li ha retret alguna vegada a Orengo la promesa de que no pactaria amb Mut “ni harto de vino”?

El problema d’Orengo no és el BLOC. El seu problema (i el nostre) són les polítiques realitzades, la partitocràcia instal·lada, la poca qualitat democràtica, el balafiament de recursos públics, el nepotisme… i l’ascens del PP. I el problema dels profetes de curt recorregut, com Avelino Peralta, que basen tota la seua estratègia i les seus consignes en enquestes, és que ràpidament apareix una altra ben diferent que els obliga a dissenyar altres respostes. Perquè la nova enquesta de la SER parla d’una victòria del PP. No cal ja que ens done els vots al BLOC per evitar l’alcaldia d’Orengo. Per això, suposem que les consignes seran ja unes altres a partir de la pròxima setmana.

El BLOC, mentrestant, continuarà treballant per oferir alternatives progressistes, valencianistes i mediambientalistes per a Gandia, diguen el que diguen les enquestes. Els nostres votants saben perfectament que el seu vot aprofita per garantir eixes polítiques. I aspirem a tindre’n molts. També dels desencantats socialistes amb el pacte actual amb la dreta, dels votants del PP que no confien en Torró o de qualsevol altre origen que desitgen eixes polítiques.