Orengo ja s’ha gastat els diners

El govern de Gandia ja s’ha gastat els diners que li cobrarà al soci privat que entre en l’empresa mixta de gestió de serveis.

Els mals auguris que intuïa el Bloc-Verds sobre els objectius del govern municipal de Gandia a l’hora de crear una empresa mixta que gestionara els serveis municipals d’arreplega del fem, neteja viària, l’ORA … s’han complit més prompte del que esperàvem.

Quan vam tindre notícia de la voluntat del govern municipal de crear esta empresa, el nostre grup va apuntar que el principal objectiu que movia el govern presidit per Orengo de modificar el sistema de gestió no era la “millora del servei”, com s’afirmava des del govern de PSOE-Plataforma, sinó la de cobrar en un únic exercici la quantitat d’euros que pogueren traure-li a l’empresa amb qui conformaren la societat.

Doncs bé, en l’únic que ens vam equivocar va ser en l’any en què es produirà eixe cobrament. En lloc de ser el 2011, com apuntàvem, serà en el pressupost d’enguany, el del 2010.

És a dir, que el pressupost de l’Ajuntament de Gandia per a l’exercici actual té una partida dotada amb 10 milions d’euros, denominada “De concessions administratives amb contraprestacions econòmiques no periòdiques”, que es nodrirà dels ingressos cobrats en forma de pagament anticipat a l’empresa que siga seleccionada per a conformar l’empresa mixta.

D’eixa manera, segons el Grup Municipal del Bloc-Verds, queda perfectament clara l’estratègia dissenyada per Orengo. Tota la faena s’ha fet per a realitzar un cobrament anticipat a compte dels beneficis futurs de l’empresa en un únic exercici. La denominació, siga cànon o siga la que siga, no té cap importància.

A Orengo, de cap de les maneres, no se li ha passat pel cap repercutir els beneficis aconseguits en la rebaixa del preu dels serveis públics. A l’ajuntament li costen menys alguns serveis, però el ciutadà no se’n beneficia.

L’alcalde tampoc ha volgut traslladar eixa rebaixa de costos als 25 anys de concessió, perquè les corporacions futures, els ciutadans al cap i a la fi, notaren el descens i s’estalviaren uns costos que hauran de continuar pagant.

Ni una cosa ni l’altra. S’han tornat a xuclar el benefici obtingut en un únic exercici, igual que van fer amb el cànon de l’aigua i amb el del clavegueram.

I és que la voràgine despilfarradora del govern municipal de Gandia és insaciable.

D’altra banda, a l’inici de la sessió del ple celebrat divendres passat, en què es debatia este punt, el govern municipal presentava una esmena a la seua proposta d’acord en què:

1.- Eliminava la referència al fet que l’empresa mixta fóra un órgan “dependiente y subordinada al propio ayuntamiento”, tal i com apareixia reflectit al text inicial.

2.- Suprimia el mínim i el màxim de participació de l’Ajuntament de Gandia en l’empresa (mínim el 35% i màxim el 49%) i deixava eixe criteri en mans de les propostes de les empreses privades que estiguen interessades a formar-ne part.

És a dir, que perfectament les empreses podran proposar controlar el 70%, el 80% o el 90% de l’empresa mixta i l’ajuntament no tindrà més remei que acceptar si vol cobrar eixos 10 milions d’euros.

En poques paraules, que l’esmena presentada pel govern de l’Ajuntament de Gandia va servir per a reafirmar el control privat del soci tecnològic sobre l’empresa mixta i el paper de simple comparsa de l’ajuntament en un negoci que hauria de ser eminentment públic.

Arxivat en: Economia i Ocupació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *