Josep Miquel Moya aconsegueix el compromís de Mut per a presentar al·legacions a l’accés sud que interromp el Camí de la Torres del Pares. “Tot i que ens hagués agradat també l’acord perquè la Bassa de Vivanco entrara dins de l’Entorn Especial de Protecció“.

Els econacionalistes pregunten si s’ha formalitzat “i en quines condicions” la seua compra i insta el govern local a deturar l’espoli de l’immoble Bé d’Interés Cultural.

JOSEP M MOYA: “Des del Bloc hem recordat també la importància del Camí de la Torre dels Pares, un tros del qual restarà també protegit, i hem aprofitat per recordar que este camí va a quedar mutilat, al seu inici, per les obres de l’accés sud. El Bloc presentàrem una al·legació en eixe sentit ja que enteníem que el camí havia de tindre continuïtat. Ara seria també una oportunitat perquè l’Ajuntament fera seua eixa al·legació del Bloc per mantindre la integritat d’un camí històric, el Camí Reial, documentat ja al segle XV”.
Com bé sabeu, darrerament s’han anat succeint diverses notícies relacionades amb la Torre dels Pares.

Des de la inscripció com a BIC en el Registre General de Béns d’Interés Cultural del Patrimoni Cultural Valencià.

El posterior anunci de compra per part de l’Ajuntament de Gandia, del que no tenim constància documental.

I l’aprovació, per part de la Conselleria, d’un Entorn Especial de Protecció fins que estiga elaborat el Pla Especial de Protecció.

Per al plenari de setembre, el Bloc presentàrem una moció on, entre altres coses, reiteràvem la conveniència de tancar les converses per a la compra de l’edifici (que s’havien encetat feia quasi any i mig) i que l’Ajuntament actuara (com obliga la llei) per a aturar l’espoli que estava patint el monument i que es posara, de manera immediata, a redactar el Pla Especial de Protecció amb que ha de comptar qualsevol BIC.

Eixa moció no es va debatre.

En el plenari passat tornàrem a demanar que es debatira la moció ja que no s’havia convocat cap comissió, com se’ns havia comunicat, i, novament, se’ns va afirmar que es convocaria aviat, com a màxim abans del proper plenari.

Este matí hem tingut una comissió d’urbanisme i tot i que la moció no estava inclosa en l’ordre del dia, hem pogut parlar-ne.

El Bloc hem demanat si ja s’havia formalitzat, definitivament, la compra i en quines condicions. Se’ns ha assegurat que sí i que se’ns passaria eixa documentació, tot i que no se’ns ha donat més detalls.

Des del Bloc entenem que és important esbrinar este extrem perquè esperem que no siga un lloguer amb opció a compra perquè eixa no és una figura que la llei contemple per a l’adquisició del patrimoni i no capacita per a la intervenció.

S’ha parlat també de l’entorn de protecció aprovat per la Generalitat (DOCV 5-10-10), i per a la qual cosa teníem un mes de termini que acabava hui.

El regidor ens ha confirmat la intenció de protegir la bassa de Vivanco. Però, curiosament, fora de l’entorn de protecció del BIC. Des del Bloc ens alegrem de la protecció d’eixe bé etnològic però no entenem per què no s’inclou (ja que és limítrof a ell) dins de l’entorn del BIC de la Torres dels Pares.

I, finalment, des del Bloc hem recordat també la importància del Camí de la Torre dels Pares, un tros del qual restarà també protegit, i hem aprofitat per recordar que este camí va a quedar mutilat, al seu inici, per les obres de l’accés sud.

El Bloc presentàrem una al·legació en eixe sentit ja que enteníem que el camí havia de tindre continuïtat. Ara seria també una oportunitat perquè l’Ajuntament fera seua eixa al·legació del Bloc per mantindre la integritat d’un camí històric, el Camí Reial, documentat ja al segle XV.

Ens interessava també parlar sobre les actuacions urgents que cal mamprendre per evitar la degradació i espoli d’eixe Bé d’Interés Cultural.

I hem proposat que s’encomane ja el projecte del Pla Especial de Protecció, com ens obliga la llei.

De la mateixa manera que entenem que hauríem d’encomanar també de manera immediata un Pla Director per a la seua consolidació i restauració, que anara acompanyat d’un debat sobre el seu ús i, des del Bloc, tenim algunes idees que volem exposar en eixa comissió.

En definitiva, cal continuar parlant sobre la Torres dels Pares.

Cal esbrinar si s’ha formalitzat i en quines condicions la seua compra.

Ens hagués agradat que la Bassa de Vivanco hagués entrat dins de l’Entorn Especial de Protecció i entenem que cal presentar al·legacions a l’accés sud que interromp el Camí de la Torres del Pares.

Cal deturar l’espoli de l’immoble.

Cal encomanar els Plans Especial de Protecció i el Pla Director per a la seua restauració.

I cal començar a pensar en el seu futur ús abans, òbviament, de redactar eixe Pla Director.