L’Ajuntament de Gandia ha augmentat els impostos municipals en el mateix percentatge en que ho ha fet l’IPC en el darrer any: el 2,1%. Això ha provocat, novament, una discussió terminològica que té la seua gràcia: augment o actualització? La resposta dependrà del interlocutor. L’any 2008, després d’un augment del 4,1%, el govern parlava “d’actualització”, tot i que s’apujaven més que el darrer IPC (a última hora es va rectificar, després de rebutjar una proposta del Bloc), i el 2009 parlaven de baixada d’impostos, tot i que el que es feia era aplicar el darrer IPC, un 0,8 negatiu. Per contra, el PP parlava d’augment d’impostos el 2008, quan apujaren, i d’actualització el 2009, quan abaixaren. Però, malgrat que tot sembla ser relatiu, el ben cert és que l’actualització de l’IPC suposa un augment dels impostos del 2,1% per a l’any vinent.

Una pujada-actualització o actualització-pujada que és potestativa d’Orengo. És a dir, que ningú l’obliga a fer-la. I potser haguera estat bé atendre l’actual conjuntura. Perquè la situació econòmica de les famílies no està per suportar cap actualització, que a més suposa una pèrdua del poder adquisitiu. Efectivament, mentre que l’IPC ha augmentat un 2,1%, els salaris a l’estat han crescut un 1,7, i al País Valencià un 1,55, molt per baix del que hi havia pactat a principi d’any que era el 2,56%, i amb una previsió per a l’any 2011 del 2%. Per tant, actualitzar l’IPC ara suposa una pèrdua de poder adquisitiu perquè anem a augmentar-los més que els salaris. D’aquells que ho han fet, perquè en alguns casos com els pensionistes s’han vist congelats i en altres, com els empleats públics, retallats.

Tampoc és que PSOE i Plataforma estiguen donant exemple, amb despeses milionàries amb creuers fellini-berlanguians o d’altres despeses sumptuàries o, si més no, qüestionables. I quan, a sobre, la ciutadania no ha comptat amb cap “actualització” de les bonificacions d’eixos impostos atenent a la seua situació econòmica. O veuen com han augmentat desmesuradament els seus rebuts de l’aigua o del clavegueram, per exemple, i veuran com ho fa també (temps al temps) el del fem.

I tot això, mentre també veuen, amb molta més desesperació que un 2,1%, que els seus van perdent el treball o els és impossible trobar-ne un de nou.

Han actualitzat els impostos. És cert. Però no sembla ser una mesura que s’adiga amb l’actualitat.

Lorena Milvaques, Secretària Local del BLOC de Gandia

Article publicat el 05-11-2010 a la revista Tot Gandia