Sandra Cardona i Alícia Izquierdo, membres de la candidatura del BLOC-Verds Compromís, han explicat este matí les seues propostes culturals que s’emmarquen en una ciutat transformada en Fàbrica de Cultura.
El BLOC-Verds Compromís sap que Gandia té raons i recursos per treballar en la potencialitat de la ciutat per a la producció de cultura. Té capacitat per a un espai a partir del qual es generen manifestacions culturals per al consum propi i l’exportació, amb total garantia d’èxit. Té potencial per convertir-se en una FÀBRICA DE CULTURA, que dinamitze l’economia i genere treball.
La candidata, Alícia Izquierdo, ha presentat esta Fàbrica de Cultura com “un entorn a partir del qual fomentar la formació específica en diferents arts, oficis i especialitats artístiques; promoure ajudes a la creació d’empreses, cooperatives i entitats culturals i crear espais d’intercanvi d’art i d’expressió artística”. Per als econacionalistes Gandia ha de millorar la manera de fer cultura; replantejar la gestió del patrimoni; crear una vertadera xarxa de museus, promoure’n la coordinació comarcal i plantejar nous projectes i noves alternatives en temps de crisi.
Per la seua banda Sandra Cardona ha explicat que esta fàbrica es durà a terme a través de millors i noves infraestructures com la construcció d’un auditori, l’habilitació d’espais d’antics magatzems, l’ampliació de la xarxa municipal de museus de la ciutat amb la creació del Museu Etnològic, del Museu de la Mar i d’un nou Museu Arqueològic, Creació del “Magatzem”, un espai per a la formació, els assajos, les reunions…, la creació del Tecnobús, del Centre d’Estudis Borgians i de la Casa dels Clàssics, un centre d’estudi i divulgació de l’obra dels nostres grans autors.
També han exposat una programació cultural basada en la descentralització de l’oferta cultural a la ciutat, la creació d’una base de dades i de recursos culturals d’abast comarcal. Per a fer-ho efectiu, posaran en marxa un “Mur virtual”, un espai web amb funció de sala pública i d’edició permanent. Dins d’esta programació cultural han inclòs també la millora del model de Fira al carrer iniciat en la legislatura 2003-2007, quan el grup municipal BLOC-Verds dirigia el Departament de Cultura. Una Fira que tinga en compte els gustos dels joves i la presència de grups musicals i teatrals en valencià. A més es proposa la programació d’una Fira de Primavera al mes de maig, que es podria realitzar a la platja, amb activitats culturals, lúdiques i mercats artesanals i de productes valencians.
Per últim Izquierdo ha presentat les propostes dirigides al foment de la lectura, la formació i la recerca i ha destacat la creació de la “Ruta de la paraula”, una ruta coordinada amb altres municipis de la comarca i que serà “un mitjà potent per donar a conéixer els nostres escriptors”.