Els econacionalistes recorden que l’Estatut, la Llei d’Ús o la Llei de Règim Local, entre altres fonaments jurídics, els empara.

El Grup Municipal del BLOC-Verds Compromís a l’Ajuntament de Gandia ha tornat a denunciar que darrerament estan rebent alguna documentació redactada exclusivament en castellà. En aquest sentit, recorden “que l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana estableix la cooficialitat del valencià i del castellà, tot i que inclou, lògicament, Gandia com a municipi de predomini lingüístic valencià”.

A més a més, la Llei 4/1983, de 23 de novembre, d’Ús i Ensenyament del Valencià, estableix en el seu article 13.1 que “la redacció dels documents públics es farà en valencià o en castellà a indicació de l’atorgant” i l’article 11.2 que “qualsevol que siga la llengua oficial emprada, en els expedients iniciats d’ofici, les comunicacions i demés actuacions es faran en la indicada pels interessats”.

D’igual manera, la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, estableix en el seu article 36 (redacció segons la Llei 4/1999, de 13 de gener) que “en els procediments tramitats per les administracions de les Comunitats Autònomes i de les Entitats Locals, l’ús de la llengua s’ajustarà a allò previst en la legislació autonòmica corresponent”.

També la Llei 8/2010, de 23 de juny, de la Generalitat, de Règim Local de la Comunitat Valenciana, estableix en el seu article 124 que “les actes, les convocatòries de les sessions, ordres del dia, mocions, vots particulars, propostes d’acord, dictàmens de les comissions municipals i demés actuacions es redactaran en qualsevol de les dues llengües oficials de la Comunitat Valenciana, respectant, en tot cas, la llengua utilitzada per l’intervinent. Qualsevol membre de la corporació tindrà dret a exigir, mitjançant petició expressa, la documentació a què es refereix este article en qualsevol de les dues llengües oficials de la Comunitat Valenciana”.

És per aquesta raó, en base als fonaments jurídics abans esmentats, que els econacionalistes sol·liciten que qualsevol documentació que els siga remesa en virtut de la seua condició de membres corporatius ho siga en valencià.