Asseguren que des de l’entrada en funcionament de l’Organisme Autònom de Gestió, Inspecció i Recaptació de Tributs tots els paràmetres de recaptació han millorat. “Quina és l’alternativa? Qui ens assegura que eixirem guanyant?”.

JOSEP MIQUEL MOYA: “Per tant, si la falta d’adequació entre el pressupost i els ingressos reals es deu a altres factors i no a la recaptació (recapta 2,7 milions d’euros més que tenia pressupostats), per què eliminem l’organisme autònom que s’encarrega?”

Gandia, 18 de gener de 2012

El BLOC-Verds: Compromís ha llegit els dos informes (assessor jurídic i tresorer) per veure en què es justificava el tancament de l’OGIR:

1.      L’informe de l’assessor ens parla de vicis (de nul·litat) en el procediment de constitució i de nomenament del gerent:

a.      Però això ens duria a haver de tornar-ho a fer, i, a ser possible, ara ben fet.

2.      L’informe del tresorer no diu res: ens remet al de l’assessor i ens diu les possibilitats legals per prestar el servei.

Per tant, on està el problema: en la falta d’eficàcia?

a.      Segons la pròpia auditoria els rendiments de la recaptació dels impostos és molt bona (només és baixa en les MULTES).

Evolució des del 2008 (sobre els drets pressupostats)

Impostos directes:

2008:              99 %

2009:              101 %

2010:              105 % (1,5 milions € per damunt del pressupost)

Impostos indirectes:

2008:               84 %

2009:               78 %

2010:               109 % (175.000 € per damunt)

Taxes i preus públics:

2008:               82 %

2009:               99 %

2010:               107 % (1 milió d’euros per damunt)
Des de l’entrada en funcionament de l’OGIR tots els paràmetres de recaptació han millorat: ho tenim en les memòries que aprovàrem tots. Poden millorar més? Evidentment que sí. Però el 2010 és la primera vegada que en els capítols 1, 2 i 3 (els directament relacionats amb l’OGIR) es recapta més que en la previsió pressupostària i, això, en un context de gravíssima crisi econòmica.

Ha baixat el rendiment de l’ICIO però això era absolutament previsible i, a més, no depén de l’OGIR sinó de l’activitat urbanística que es desenvolupe

A l’Ajuntament se li deuen 80 milions d’euros (inclosos deutes anteriors al 2006) i, d’eixos (segons les xifres de l’auditoria) només 9 són dels impostos, taxes i preus públics que controla l’OGIR i, encara, de l’any 2010 (és a dir, que es poden cobrar)

Però no apareixen els impagaments que hi havia abans de la constitució de l’OGIR

L’únic epígraf un tant curiós o inexplicable és el del baix rendiment de les multes, però no té, de cap manera, un impacte significatiu en els comptes

Per contra, milloren tots els conceptes: els rebuts cobrats, els embargaments de comptes (1,5 milions), els apremis…

Per tant, si la falta d’adequació entre el pressupost i els ingressos reals es deu a altres factors i no a la recaptació (que torne a repetir recapta 2,7 milions d’euros més que tenia pressupostats), per què eliminem l’organisme autònom que s’encarrega?

ii.      Quina és l’alternativa? Qui ens assegura que eixirem guanyant?

1.    El cost de personal és el mateix ja que tots (tret de tres notificadores) són funcionaris municipals.

2.     Si és la Diputació, esta cobra l’1% de la recaptació en voluntària i tota l’executiva (si és un conveni tipus, la qual cosa desconeixem perquè no ens han dut cap alternativa fins ara)

iii.      En quina situació queden els treballadors i funcionaris que foren adscrits?

1.      I, per què no han tingut ni tan sols la decència d’haver parlat amb ells, que es veuran afectats per una mesura tan dràstica?

Ens agradaria que ens aclariren estes qüestions, però hem votat en contra perquè no veiem cap justificació ni tenim cap seguretat que l’alternativa (que desconeixem) siga millor.