Es tracta d’una iniciativa pública que té com a objectiu posar en contacte persones interessades en el cultiu de la  terra i propietaris de terres per tal que puguen arribar a formalitzar contractes d’arrendament que puguen ser beneficiosos per a uns i per als altres.

FACUND PUIG: “És evident que el projecte pot interessar tant les persones que vulguen treballar la terra com els propietaris de terres adequades per a l’ús agrícola que actualment les han abandonades”.

Gandia, 11 de juny de 2012.- Es tracta d’una iniciativa que s’ha dut a terme amb èxit en algunes poblacions de Galícia i de Catalunya i que Compromís pretén que s’implante a Gandia per tal d’aconseguir una sèrie d’objectius que consideren que són importants per al present i per al futur de la nostra agricultura:

a.- Evitar, com hem dit, l’abandonament de les terres de cultiu.

b.-Facilitar l’accés al cultiu de la terra d’aquelles persones que la vulguen cultivar.

c.- Ampliar les dimensions de les parcel·les agrícoles.

d.- Oferir garanties als propietaris sobre les condicions del lloguer.

“L’agricultura ha sigut, tradicionalment, un sector vital per a l’economia de la nostra ciutat. Desgraciadament, en els últims anys les coses han canviat molt i el sector agrícola, a Gandia i al país, ha abandonat eixa posició capdavantera i passa per una situació agònica. Els efectes de la crisi són ben clars: preus de misèria, jornals irrisoris, atur agrícola i abandonament de les terres.”

Facund Puig recorda com les autoritats agrícoles comunitàries, estatals i autonòmiques no han pres cap tipus de mesura que haja aconseguit millorar esta situació. L’últim exemple el tenim en l’acord a què han arribat la UE i el govern de Marroc per a afavorir la importació als països comunitaris de productes agrícoles, entre ells taronges, procedents del país magribí.

“És cert que els ajuntaments compten amb escasses competències en matèria agrícola. Però l’administració municipal, d’alguna manera, té l’obligació de buscar fórmules que, a partir de les possibilitats reals de les corporacions locals, ajuden a trencar eixa dinàmica de crisi.”

I una d’eixes fórmules pot ser la posada en marxa del que en alguns llocs s’ha anomenat banc de terres. Des del BLOC-Verds: Compromís esperen que la moció puga comptar amb el suport de la totalitat dels grups que conformen la corporació municipal.