Lorena Milvaques. Portaveu del BLOC-Verds Compromís a l’Ajuntament de Gandia. La regidora s’estrena en el càrrec anunciant que serà «més rígida i contundent» contra les polítiques del Consistori popular (Óscar de la Dueña. Las Provincias).

Lorena Milvaques és la nova portaveu del BLOC de Gandia. L’edil veu la seva nova etapa al capdavant del grup municipal com un repte i destaca la necessitat de fomentar l’activitat econòmica per reduir l’atur.

-Va prendre possessió del seu càrrec aquest dijous. Ara és el referent del nacionalisme. Què li suposa?
-Per a mi, és una gran responsabilitat continuar amb el treball de defensa del nacionalisme, que suposa una lluita pel territori, la cultura i les tradicions, i sobretot pels drets socials dels valencians.

-Pren el relleu de Josep Miquel Moya, que ha estat govern i oposició, això un repte o una càrrega?
-Sens dubte un repte. Moya ha demostrat que és un gran gestor, que ha estat capaç de conduir el govern de Gandia i que hauria estat un gran alcalde de la ciutat. També ha demostrat la seva vàlua en l’oposició amb una fiscalització constant.

-Els seus companys li han donat algun consell. ¿Què li han dit de socialistes i populars?
-No és que m’hagen aconsellat res en concret. Jo també conec a aquests partits i als seus representants. Cal fer front al govern del PP, que tan devastador està sent amb els drets socials. Cal ser contundents i res permissius. Els socialistes s’han de posar les piles,  entendre que són oposició i exercir aquest càrrec amb més contundència.

-Després d’una dècada treballant en el grup del BLOC, en què creu que canviarà la seva tasca?
-Porte molts anys treballant pels veïns de Gandia. Sempre he escoltat la gent del carrer i això no canviarà. És possible que canvien les formes de defensar estes idees, ja que en esta època, en què el govern del PP s’allunya dels ciutadans, calen formes més rígides sense cap permissivitat. Per descomptat seré més forta i contundent, tant en el missatge com en les maneres.

-El seu grup es mostra en desacord amb moltes iniciatives del govern. Vostè buscarà acords o preveu més enfrontaments?
-Sempre intentarem dialogar. El BLOC aspira a arribar a acords, però amb aquest govern és difícil. El PP està instal·lat en una actitud dictatorial. Encara que afirmen que volen arribar a acords, només intenten imposar les seves propostes. El que tinc clar és que buscarem el diàleg, però mai pegarem la ‘cabotà’ davant el PP.

– Quina decisió del govern de Gandia ha encaixat pitjor?
-Jo crec que hi ha un tema que ha marcat les formes i l’estil d’este govern, que ha traspassat la línia del respecte i la democràcia: l’eliminació dels recursos de personal i econòmics per als partits de l’oposició. Encara que, d’altra banda, qualsevol decisió d’este govern m’al·lucina, com que destine diners a festes i ‘saraos’ quan gran part dels gandians no té feina ni habitatge i els impostos pugen.

– ¿Què li semblen les iniciatives de Gandia per atreure turisme?
-No són les encertades. Les xifres de l’atur així ho demostren. Els toros, els concerts o el Maremàgnum no solucionen els problemes turístics. Gandia té sol, platja i cultura. El model de la festa no és el que necessita esta ciutat.

-El Pla d’Ocupació genera enfrontaments a tota la comarca, vostè està a favor o en contra?
-Nosaltres vam votar a favor del Pla com a mesura per ajudar els aturats de Gandia, però advertírem que el fet de no acotar la iniciativa a les empreses locals generaria enfrontaments i així ha estat.

– Quines alternatives dóna el seu grup?
-Nosaltres li hem dit al govern que ha de col·laborar en la creació d’un cercle econòmic que genere consum, però això no s’aconseguirà si es pugen els impostos.

-Gandia ha externalitzat la gestió dels centres d’interpretació natural, què li sembla?
-En primer lloc vull denunciar la manca d’informació d’este procés. El que és evident és que el govern pretén privatitzar tots els serveis públics i ens hi oposarem sempre. El ciutadà, a través dels seus impostos, paga per tenir serveis públics i no per concerts o bous.

– ¿Ni encara que suposen un estalvi per a una ciutat que arrossega un deute de 300 milions?
-L’estalvi s’ha d’aconseguir reduint assessors del govern o eliminant partides com la de 200.000 euros que l’alcalde s’ha assignat per gastar en el que ell vulga.