Alícia Izquierdo demana al govern que faça marxa enrere i a la ciutadania que mostre el seu malestar contra aquest nou “atac i menyspreu a la cultura i la història del poble valencià”.

Considera un despropòsit les declaracions de Torró argumentant que la ubicació actual no és entesa pels turistes madrilenys.

Gandia, 22 de juliol de 2013.-

La responsable de Cultura de Compromís per Gandia, Alícia Izquierdo, ha denunciat aquest matí el que considera un “gravíssim i intolerable atemptat contra el nostre patrimoni cultural i la memòria històrica”, després d’assabentar-se de la intenció del govern del PP de retirar l’escultura “25 d’Abril de 1707”, commemorativa de la Batalla d’Almansa, obra del prestigiós artista Antoni Miró, i que presideix la plaça del mateix nom a l’entrada nord de la ciutat. Cal recordar, que l’escultura va ser encomanada i dissenyada expressament per a ser ubicada a la rotonda l’any 2007, amb motiu del 300 aniversari de l’esdeveniment històric que va marcar la pèrdua dels drets forals valencians, “per això l’especial simbologia per als que ens estimem la nostra terra i estem orgullosos de la nostra identitat, a banda de l’innegable valor artístic de l’obra”.

Per a Compromís la decisió de Torró contravé la llei de patrimoni cultural valencià i anuncia que està disposat a arribar on calga perquè es garantisca la legalitat. “Les declaracions de Torró argumentant la retirada en el desconeixement dels turistes no és més que una cortina de fum per tal d’amagar la seua pròpia ignorància i falta de sensibilitat artística i cultural i una decisió política de qui menysprea la història del poble valencià”.

“En la present peça, Antoni Miró es retrau a aquell passat històric de la victòria de les tropes espanyoles d’Ambrosi de Spinola en la ciutat holandesa de Breda davant de les holandeses de Maurici de Nassau, en 1625, al si de les guerres front a Holanda que va declarar la monarquia de Felip IV i, especialment, el seu vàlid, interessat per fer ressorgir amb tota esplendidesa l’imperialisme espanyol, el Comte Duc d’Olivares, perquè entén que és la imatge de tota la història de l’art que més s’associa a una de les claus ideològiques i polítiques, la de l’imperialisme, que en la seua reinterpretació pictòrica té un clara voluntat de ser denunciada.
I així és, perquè en Les Llances- Imperials – pintura-objecte d’Antoni Miró ja no hi són ni Spinola ni Nassau, sinó els vencedors i vençuts en la desfeta d’Almansa, el 25 d’abril de 1707, darrere la qual, implantant-se el centralisme borbònic, s’anul·laren els drets forals valencians i l’antic regne de València desapareixeria. És, com dèiem, una transposició, una descontextualització del text pictòric originari, que el d’ara atrapa amb un nou significat i registres gràfics, figuratius, simbòlics i cromàtics propis del pintor i de l’escena que representa en el nou sentit.” Josep Albert Mestre Moltó.