Lamenten que es vanaglorien de defensar el Patrimoni quan si hagueren fet cas a la denuncia de Compromís s’hagueren estalviat una possible destrossa dels elements arqueològics, a més de la despesa econòmica del trasllat de les llums instal·lades sense el permís adient.

Gandia, 10 de desembre de 2013.-
El Grup Municipal de Compromís per Gandia ha denunciat hui la malaptesa i la manca de Sensibilitat pel Patrimoni gandià que ha tingut l’Ajuntament de Gandia en tot el  procés d’instal·lació de enllumenat al Castell de Bairén.

Ho ha fet la portaveu del grup, Lorena Milvaques després d’assabentar-se que el regidor d’Urbanisme, Toni Abad es vanagloriava per les seues gestions en aquest assumpte quan lo ben cert és que si hagueren esperat a fer les obres amb els permisos adients, o si hagueren fet cas a les denuncies que Compromís va presentar fa més d’un any, l’ajuntament s’haguera estalviat una important despesa i el patrimoni de l’entorn del Castell, una possible destrossa arqueològica.

Cal recordar que Conselleria ha instat recentment a l’Ajuntament a que allunye més de 2 metres les llums instal·lades actualment al Castell.

I és que fent un poc de retrospectiva al respecte es comprova que les gestions en aquest projecte no han sigut massa encertades. Tal i com recorda Milvaques, va ser al mes de juliol de 2012, quan l’ajuntament va presentar un escrit a la Direcció General de Patrimoni demanant poder executar les obres d’enllumenat.

A finals de eixe mateix mes, s’inaugura l’enllumenat encara que no hi ha hagut cap resposta favorable per part de Conselleria.

Davant aquesta situació, Compromís denuncia que el projecte és inadequat i pot afectar a aquest ben protegit i per això, envia un escrit a la Direcció General de Patrimoni per tal de que es solucione el problema: “El que ha passat amb el Castell de Bairén és la tònica habitual d’aquest ajuntament que fan i desfan sense tindre en compte les conseqüències econòmiques o contràries al Patrimoni dels gandians”.

A més a mes, Milvaques ha manifestat que la directora general de Medi Ambient, Clara Carbonell, ha enganyat als ciutadans quan explica els fets ja que ha assenyalat que hi havia un escrit de Conselleria favorable a l’instal·lació. “L’únic escrit que hi ha de Conselleria al respecte es de octubre de l’any passat e insta, textualment, a fer un nou projecte amb la retirada de totes les lluminàries instal·lades, a més de comprovar les possibles afeccions produïdes al patrimoni pels treballs realitzats.”

L’Ajuntament ha tardat més d’un any en fer el nou projecte i ara presumeix de les seues gestions quan més bé han sigut desastroses. “A més dels diners que costarà de traslladar l’enllumenat, encara no està clar si les actuacions de l’Ajuntament han pogut causar una afecció a un patrimoni tan important per a Gandia com és el del Castell de Bairén”.