·   Es multipliquen les despeses, s’unflen artificialment els ingressos i no es destinen les quantitats adients per a fer front als compromisos de pagament plurianuals adquirits.

·   Mentrestant es continua ampliant la nòmina d’endollats i l’organització de saraus costosíssims per a les butxaques dels gandians.

El Grup Municipal de Compromís per Gandia ha anunciat que no donarà suport a la proposta de Pressupostos per a 2014 presentada recentment pel Partit Popular. La raó fonamental, segons explica el regidor Facund Puig, és “la manca de voluntat de resoldre l’agonia econòmica cada volta més desesperada en què està immers este Ajuntament”.

Per a Puig, són molts els indicadors d’aquest procés de degradació econòmica. Per exemple, al Pressupost de 2014 “continuen baixant les partides destinades a Benestar Social i Joventut, mentre es multiplica el pressupost per a altres despeses difícilment comprensibles”, com ara les dietes per als membres del govern (vuit vegades més elevades) o el anunci (una altra vegada) del Pla de vials.

D’altra banda, el regidor de Compromís lamenta les paraules del regidor d’hisenda, Guillermo Barber, en les quals augura que l’exercici 2014 s’hauran de pagar uns 10 milions d’euros en factures que no han pogut ser pagades al 2013. Aleshores, es pregunta Puig, “que passarà amb les de 2014?”

Però la situació encara empitjora perquè, segons explica Puig,  “no es pot  equilibrar l’exercici 2012, tancat amb dèficit (ací falten uns 4,2 milions d’euros); ni tampoc es pot fer front als 16 milions d’euros que s’haurien de pagar en interessos i amortització de capital dels préstecs” contrets amb els bancs en exercicis anteriors. Ni, finalment, “tampoc hi ha diners per a fer front per sentències judicials fermes” (es necessiten més de 700.000 euros).

Més encara, l’informe d’intervenció que acompanya al pressupost és molt aclaridor: “Els ingressos continuen massa unflats; Els gastos consignats no són suficients per a fer front als gastos reals; I, no hi ha garantia que puga haver diners suficients per atendre els compromisos de pagament de caràcter plurianual adquirits”.

Més saraus i més endollats

Aquesta manca de compromís per a sanejar la situació econòmica de l’Ajuntament contrasta molt amb la laxa actitud del Partit Popular a Gandia que continua actuant com si res no passara. En aquest sentit, argumenta Puig, és molt cridaner veure como continua creixent “la cort instal·lada al voltant de l’alcalde i els diners necessaris per a mantindre-la, disparant-se”.

A més a més, el govern municipal manté més de seixanta persones contractades per l’empresa pública, empreses de servei o personal autònom. De fet, “es creen i es paguen nous serveis només per a enxufar amics del PP, com la recent oficina d’atenció a ciutadans del centre d’Europa”. Tot això sense comptar que continuen mantenint-se més dedicacions exclusives que mai per a regidors del govern.

Finalment, Puig denuncia que continua l’organització de saraus costosíssims per als gandians, una “política totalment aliena a la greu situació de crisi econòmica del municipi”.

És per tots aquests motius que Compromís no donarà suport als pressupostos perquè “no volem que, ni ara ni mai, ningú ens faça còmplices del desastre en el que de manera persistent està caient aquest govern”.

És més, “tenim moltíssima preocupació per la viabilitat econòmica futura de l’Ajuntament”. Què passarà amb la liquidació del pressupost de 2013? D’on es trauran els recursos per pagar l’amortització de capitals i els interessos dels préstecs  que en un any acabem d’assumir via pla de pagament a proveïdors?”, es pregunta Puig.