S’ha de reconèixer que s’ha tingut davant dels ulls i ningú no ha estat capaç de vore-ho. Qui diu que el Govern de Gandia no té model econòmic, productiu, empresarial o d’activitat? Clar que el té! És el del “bar” (amb totes les seues variants). Sí!, el del bar de tota la vida, d’anar a esmorzar, a fer-se la cervesa, la cassalla o el café.

Si es fa la vista enrere breument es comprovarà de seguida. Una de les primeres mesures va ser obrir un “Chill Out”, després van vindre els xiringuitos, el destapa’t, la bolera i algun que altre més. També moltes de les actuacions que es duen a terme, si se n’adoneu, tenen en el “bar” l’element indefugible. Així al nou mercat del Prado cal ficar un bar, per no parlar de la darrera actuació al parc Sant Pere on també apareix el bar com a indispensable, o com el que sembla que serà l’atracció de l’estiu: els nous xiringuitos de tres-cents metres quadrats. A banda d’açò, són notòries les declaracions de torn dels regidors del ram quan darrere d’una activitat puntual, s’afegeix l’inestimable poder multiplicador de l’economia amb el bar. I s’escolta allò del: “si cadascú dels participants o visitants es fera un café”, “o un entrepà” o “una cervesa”. Els efectes dinamitzadors i d’estímul econòmic que proporciona el bar doncs, en són aclaparadorament miraculosos per a la “generació d’ocupació, riquesa i creixement”! Com no haver-ho vist abans?.

L’exemple certament és ja vell, però és una còpia exacta del que feia Canal 9 amb motiu del Gran Premi de fórmula un. L’impacte econòmic i els efectes multiplicadors sobre l’economia valenciana semblaven “estratosfèrics”. I no perquè a València tinguérem una indústria automobilística de primer ordre amb la factoria de Ford a Almussafes i tota la resta satèl·lit que l’envolta i que suposa el principal capítol en les exportacions valencianes. Tampoc aquell grandiós impacte econòmic era degut a què intencionadament els organitzadors feien transcórrer el gran premi per les instal·lacions del port de València, una infraestructura estratègica, d’un volum de moviment de mercaderies cada vegada major, centre d’atracció d’inversions i localització d’empreses i d’operadors logístics. No!, en absolut! Segons Canal 9, l’impacte econòmic era degut principalment a la gran quantitat de cerveses i entrepans que se servien als bars (?).

Doncs a Gandia, el mateix. Si fem una fira de l’automòbil no és perquè creiem que el sector sosté un important nombre de treballadors, d’empreses i activitat en general. No!, és perquè si hi ha gent al carrer, s’hauran d’aturar a fer-se alguna cosa al bar i potenciaran aquest sector. Sembla.

Tampoc pareix importar realment si el “model del bar” genera ocupació estable (reduint l’estacionalitat) i de qualitat (qualificat, ben remunerat, etc); si té una forta capacitat d’arrossegar efectes en altres activitats (agrícola, industrial o d’altres serveis); si se reconeix Gandia per ser bressol d’un estil de cuina determinat (que vaja més enllà de la fideuà); si és un important reclam turístic que complementa la resta d’oferta; per tindre cap nom més o menys significatiu dins del món gastronòmic; per comptar amb restaurants susceptibles d’aparèixer dins de famoses guies; o tampoc sembla importar massa si l’oferta d’establiments d’aquestes característiques s’ompli de franquícies de menjar ràpid i de dubtosa qualitat. No, de nou res d’açò importa perquè parafrasejant regidors de l’actual govern, al menys els barmans i els cambrers seran treballadors i treballadores de la ciutat o comarca (i, sense desmeréixer en absolut la qualitat i el servei d’aquests excel·lents i necessaris professionals, sí dir que els joves vagen fent-se l’ànim de quina serà la projecció laboral que els pot oferir la ciutat).

El “model del bar” doncs esdevé determinant. Potser siga eixa l’explicació que “justifica” que una i altra vegada es deixe passar la possibilitat d’apostar per una diversificació de l’activitat i teixit productiu, que tantes i tantes vegades s’ha adduït al debat del model econòmic de la ciutat i del que el Govern ha fet cas omís (o ha dit que “proximament”, no se sap si encara en aquesta legislatura). Qui sap?, potser s’està assistint a l’aparició d’un nou concepte que revolucionarà el que fins aleshores es coneix: Smart Bar City, potser?

*Secretari pera l’Economia del Bé Comú de Compromís per Gandia.

http://gentedelasafor.com/not/23407/el-ldquo-model-del-bar-rdquo-