La Delegació del Govern considera “no comunicada” la sol.licitud de l’acte convocat per la Plataforma per la Cultura, al.legant que es va sol.licitar fora de termini i sense urgència justificada. La Delegació del Govern no ha contestat, en canvi, una altra sol.licitud de Compromís i PSOE on justificaven la urgència per moltes raons: la commemoració del 25 d’Abril, en la plaça que recorda la Batalla d’Almansa i per l’inici de les actuacions per al trasllat de l’escultura d’Antoni Miró.

LORENA MILVAQUES: “No tenim por a les amenaces, perquè tenim tot el dret del món a reivindicar i expressar-nos lliurement i de forma pacífica. Fa més de 300 anys ens furtaren els nostres drets, però no la dignitat d’un poble que diu prou”.

Gandia, 25 d’abril de 2014.-

Compromís per Gandia ha condemnat contundentment i ha qualificat d’atemptat contra la llibertat d’expressió i el dret a la manifestació, els intents del PP i l’alcalde de Gandia, Arturo Torró, d’impedir la celebració pacífica d’una concentració a les 19.30 h d’aquesta vesprada a la plaça 25 d’Abril de 1707, en commoració de la Batalla d’Almansa i en contra de l’imminent trasllat de l’escultura de l’artista Antoni Miró.

L’alcalde de Gandia ha comunicat, quan faltaven pocs minuts per a les 14 hores, un escrit enviat per la Delegació del Govern a l’Ajuntament, a les 11.48 h, que no autoritzava la concentració convocada per la Plataforma per la Cultura en considerar-la fora de termini i sense justificació de la causa extraordinària de la urgència. En conseqüència, Torró ha demanat als membres corporatius que no hi participen. Per a la portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Gandia, Lorena Milvaques, l’escrit d’alcaldia “és una amenaça de qui intenta per totes les vies atemptar contra el nostre dret a manifestar-nos d’una forma pacífica i lliure. A més, ens ho comunica quasi dos hores després per obstaculitzar qualsevol intent de recurs. No tenim por a les amenaces. Fa més de 300 anys ens furtaren els nostres drets, però no la dignitat d’un poble que diu prou”.

Per a Milvaques, la urgència de l’acte està més que justificada per moltes raons: la commemoració del 25 d’Abril, en la plaça que recorda la Batalla d’Almansa i per l’inici de les actuacions per al trasllat de l’escultura d’Antoni Miró. Precissament, aquests arguments van estar exposats ahir en un altre escrit de Compromís i PSOE dirigit a la Delegació de Govern i que, de moment, no ha rebut cap resposta:

EXPOSEN:

PRIMER.- Que és intenció del Casal Jaume I de Gandia de realitzar una concentració el dia 25 d’abril de 2014 en Gandia, a la plaça 25 d’abril, començant a les 18,30 hores i finalitzant a les 21 hores.

SEGON.- Que el motiu d’esta convocatòria és celebrar el dia 25 d’abril, data de la batalla d’Almansa i que és el motiu al·legòric de la pròpia escultura. Així mateix, volem manifestar el nostre rebuig al trasllat d’aquesta escultura del seu emplaçament actual que és el lloc per al qual va ser dissenyada i realitzada. Així que, al mateix temps, la concentració vol manifestar la seua voluntat de continuar celebrant el dia 25 d’abril a esta plaça i que el trasllat de l’escultura ho faria irrealitzable.

Pel que en pogut informar-nos, no hi ha previst cap altre acte públic i privat que puga interferir aquest dia, ni física ni temàticament, en la concentració que hem convocat.

La realització de la concentració el dia 25 d’abril, que és un dia laborable a les 19,30 hores, no suposa cap problema de tràfic. Tampoc són dies d’aglomeració turística, atès que el turisme de la ciutat ja ha marxat després de les vacances de la setmana santa.

Darrerament cal dir que hem realitzat ja dues concentracions pacífiques i festives pel mateix motiu i en el mateix lloc, coses que demostren la nul·la conflictivitat que genera la Concentració convocada.

Justifiquem la comunicació de la Convocatòria per la via d’urgència atès que la informació sobre les dates del trasllat de l’escultura no estat comunicada oficialment i, ha estat, molt recentment i per la premsa, que ens hem assabentat del risc imminent del seu transllat.

Fins començament del present mes d’abril, el nostre coneixement respecte al procés de trasllat es resumia a:

Hi ha pendent una resolució de l’audiència per la via penal que sol·licita la paralització cautelar del desmuntatge de l’escultura.

Hi ha un escrit contra el procés administratiu encetat per decret de l’alcalde de la ciutat, per estar incorrecte i incomplet.

Per aquests motius, pensàvem que l’escultura no es podria moure de la seua ubicació sense la finalització dels corresponents processos, penal i administratiu. És més, el propi alcalde, en declaracions a la Cadena Ser, fa uns 10 dies, deia que l’escultura no serà traslladada fins que dispose de la corresponent autorització del jutge. Cosa incomprensible.

Enteníem que no es podien iniciar les de reubicació de l’escultura sense haver-se aprovat prèviament, i en seguiment del requeriment judicial del jutjat de lo penal de Gandia, el corresponent expedient administratiu de trasllat. Així que no és fins el 17 d’abril de 2013, que la premsa local ens posa en sobreavís a l’informar que l’artista de l’escultura demana mesures cautelaríssimes i urgents contra el trasllat de l’escultura.

Posats en contacte a l’advocat d’Antoni Miró el passat 19 d’abril, se’ns el perill real de que l’escultura siga desmuntada en qualsevol moment atès que l’expedient administratiu pot ser resolt per un procediment molt ràpid per decisió de l’alcaldia, ja que l’Ajuntament de Gandia es regeix pel reglament de gran ciutat.

És davant d’aquesta situació alarmant i sobtada, en plena Setmana Santa i dies de Pasqua, que la nostra associació fa gran esforç per poder-se reunir i prendre una decisió al respecte. Un representant de la nostra associació acudeix a una reunió amb altres entitats i associacions el passat 21 d’abril i, hui, 23 d’abril, acordem comunicar a la Delegació de Govern la convocatòria de la Concentració atès el perill imminent i irreversible de desplaçament de l’escultura en qualsevol moment.

És per tot el que li expliquem el que justifica que objectivament no hem pogut organitzar la Concentració amb major previsió de temps, atesa la situació sobrevinguda i els risc imminent i irreversible de desmuntatge de l’escultura.

TERCER.- Que en aquesta Concentració s’espera una assistència aproximada d’unes 500 persones i encara que s farà en un gran redona on està l’escultura, l’accés a dit lloc ha de fer-se en zona de trànsit de vehicles, per la qual cosa s’hauran de prendre, com les altres vegades, mesures de seguretat vial.

QUART.- Que els organitzadors sol·licitaran que l’autoritat municipal prenga les mesures de seguretat oportunes, com tallar el tràfic rodat, establir passos per a les persones participants, etc, amb l’intenció de mantindre la seguretat durant tot el temps que dure la concentració.

Per la qual cosa

SOL·LICITEN

Que tenint per presentat aquest escrit, s’atenga admetre’l, i tinga per fetes lesmanifestacions que obren en el mateix i per rebuda la comunicació que establix la L.O. 9/1983, en termini estipulat i als efectes oportuns. .

En Gandia, a 22 d’abril de 2014. “