La portaveu del Grup Municipal de Compromís per Gandia i candidata de Més Gandia per a les eleccions vinents, Lorena Milvaques, ha valorat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJ) que anul·la la pretesa adjudicació de la concessió a 50 anys del Servei d’aigua potable a Aguas de Valencia, tal com pretenia el Govern del Partit Popular.

Com explica Milvaques la sentència impedeix el cobrament anticipat del cànon i per tant anul·la radicalment “la mania del Govern de Torró de consignar 10 milions d’euros d’ingressos irreals i ficticis en els Pressupostos dels darrers anys”, un fet que des de “Compromís havien vingut denunciat reiteradament”.

A més a més, continua Milvaques, aquesta actitud “irresponsable i incomprensible del Govern Popular ha generat un forat de 30 milions d’euros” (10 per cada exercici -2012, 2013 i el projecte de pressupost no aprovat de 2015-), fet que fa impossible la redacció d’uns pressupostos viables, ara per ara, per a l’Ajuntament de Gandia, si no es canvia de manera radical els fonaments econòmics en què es basen: “amb 10 milions d’ingressos menys, com han de quadrar els pressupostos?”, es pregunta la regidora.

D’altra banda, la portaveu de Compromís també ha denunciat un altre greu problema derivat de l’assumpte del cànon de l’Aigua i que aquesta vegada ha de veure amb la gestió també irresponsable que va fer el Partit Socialista a l’anterior legislatura, continuada en aquesta pel Govern del PP.

Milvaques ha explicat que bona part del cànon de 55 milions d’euros que va ingressar el govern socialista es basava en continuar cobrant fins a l’acabament de la concessió una tarifa transitòria d’inversions, aprovada per poder pagar les plantes desnitrificadores cons truïdes l’any 2004.

Per fer front a eixa inversió, es va haver de pujar el rebut de l’aigua dels consumidors. La vigència d’eixa tarifa acabava en novembre de 2014, però el Govern del PP la va prorrogar fins a l’estiu que ve: “Nosaltres ja vam avisar, en reiteradíssimes ocasions, que era totalment il·legal, i una autèntica bogeria, continuar cobrant a l’usuari per una cosa que ja havia pagat”.

Però el problema encara va més enllà, perquè quan s’hagen acabat de pagar eixes inversions i s’hi haja d’anul·lar definitivament la tarifa transitòria (que és el que cal fer) “com retornarem a Aguas de València el préstec de 55 milions d’euros que, com diu el TSJ, es va disfressar com a cànon anticipat amb la gestió de la corporació socialista?”.

Finalment, Milvaques es pregunta pel destí dels 55 milions d’euros de cànon que es devien haver invertit, any rere any durant el període de concessió, en la millora de la xarxa de l’Aigua Potable. “Els diners han desaparegut i les inversions no s’han realitzat i a l’Ajuntament se li agreuja una situació econòmica que, mai més ben dit, fa aigua per tots els costats”.

Per a la regidora de Compromís i candidata de Més Gandia, tant el PP com el PSOE han fet gala de dos models de gestió pública nefasta: “els socialistes malbaratant una partida, que tenia com a finalitat la millora de la infraestructura de l’aigua potable, en saraos i festes vàries, i els populars, que conscients de la situació han actuat de manera irresponsable, tancant els ulls, consignant en diferents pressupostos municipals milions d’euros inexistents, i abocant-nos a la fallida econòmica més absoluta”.