El col·lectiu local de Compromís per Gandia ha presentat, mitjançant el seu grup municipal a l’Ajuntament de Gandia, una declaració institucional per tal que l’Ajuntament de Gandia, inste, en primer lloc al Consell a posar-se en contacte amb la Presidència del Govern de l’Estat per tal que realitze les accions oportunes davant la Unió Europea per a compensar econòmicament mitjançant ajudes els llauradors citrícoles valencians, així com que presente les propostes oportunes davant la Unió Europea per a intensificar i reordenar les polítiques destinades a la cerca i obertura de nous mercats, a la conservació dels mercats actuals, per tal de pal·liar els efectes de l’entrada sense aranzels de les taronges del sud d’Àfrica. També exigeix al govern central que inicie els tràmits necessaris perquè aquesta mesura no és faça efectiva en l’acord comercial amb el sud d’Àfrica i les taronges del sud d’Àfrica paguen aranzels a partir del 15 de setembre i que no entre així en competència deslleial amb la taronja valenciana.

Compromís desitja que el govern de Rajoy busque aliances amb els altres països i aconseguir que els països voten en contra d’aquest canvi en el tractat sud-africà i que la UE garantisca que les taronges complisquen amb la normativa fitosanitària europea i previnga la possible plaga black-spot.

I és que denuncien que de nou, “la Unió Europea perjudica el nostre camp i aquelles persones que viuen d’ell. Fa a penes unes setmanes, s’aprovava en el Parlament Europeu una modificació del règim d’importació de cítrics del sud d’Àfrica. Malauradament, només els eurodiputats valencians, murcians i andalusos van votar en contra d’aquesta barbàrie, la resta d’eurodiputats de l’Estat és van abstenir o van votar en contra”.

Fins ara, els cítrics del sud d’Àfrica podien ser importats sense aranzels fins al 15 de setembre, això volia dir que garantien que durant els mesos d’estiu hi haguera taronges allà on en volien, però a mesura que començava la campanya de la taronja valenciana, si els sud-africans volien portar les seues taronges a la Unió Europea havien de pagar unes taxes.

Gràcies a la modificació del règim d’importació de cítrics del sud d’Àfrica, podran arribar fins al 30 de novembre. Tradicionalment, la campanya forta de les navelines és durant els mesos d’octubre i novembre; si la taronja del sud d’Àfrica, “sense llavors, molt sucosa i dolça, de textura i sabor atractiu” com les grans companyies importadores la publiciten, pot arribar a Europa (incloent el País Valencià i, per tant, Gandia) sense cap cost, perjudicarà molt notablement les nostres taronges i, com a conseqüència, els nostres llauradors.

“La situació econòmica dels llauradors citrícoles valencians és molt dolenta i, de nou, des d’Europa, ens intenten clavar l’estaca de mort”.

launio_europa_taronja
Infografia elaborada per La Unió