Xavi Ródenas: “no hi ha hagut cap drama ecològic però ningú pot actuar pel seu compte”

10112016-rdp-incendi-a-la-marjal

  • A hores dara (12 h) està controlat, però continua actiu amb menys força. Un avioneta i un helicòpter han completat les tasques d’extincions al llarg del matí.
  • Es desconeixen les causes, però tot apunta que ha estat intencionat. Ródenas assegura que no hi ha hagut cap drama ecològic, ja que el foc és beneficiós per a regenerar la marjal, però adverteix que “ningú pot actuar pel seu compte, per la perillositat i alarma social que genera, a més del cost econòmic de l’extinció”. La Generalitat havia programat una cremà controlada a la zona humida per al mes de desembre.

El regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavier Ródenas, ha comparegut aquest matí davant dels mitjans de comunicació per fer un balanç i informar de la situació de l’incendi forestal que es va iniciar ahir a la vesprada a la Marjal de la Safor, afectant els termes municipals de Xeresa i Gandia. Així, a pesar que a les 4.30 hores es va donar per controlat, a hores d’ara, com a conseqüència del vent, el foc continua actiu, amb menys força i durant tot el matí, hi hagut treballant 1 avioneta i 1 helicòpter.

La superficie cremada és de 150 hectàrees, bàsicament tota la zona de marjal, compresa des del Nord (ctra. Xeresa-Gandia), direcció CV. 605; Oest (sèquia Travessera-Marjal dels Borrons); Sud (camí de la Mota Nova, eucaliptus) i Est, CV-605;

El foc es va iniciar cap a les 19:30 h i a les 20:15, aproximadament, ja s’havia establert un Punt de Comandament Avançat. Sobre les 21:00 hores, mitjançant central, es comunica a la Guàrdia Civil que envie dotació en previsió del possible tall de trànsit per la CV-605 des de Xeraco a Gandia, depenent de l’evolució de l’incendi i vent regnant. Es procedeix des de la CV-605 amb Armada Espanyola a desviar el trànsit per carrer Rioja a Ribera Baixa, als efectes de facilitar la maniobrabilitat dels vehicles de bombers.

També hi van acudir diverses dotacions de Cos Nacional de Policia, el Cap de Seguretat Ciutadana, per unir-se al PMA establert, i prendre les decisions oportunes per al cas que el foc arribés a la zona habitada del residencial Kentuky, per si era necessari procedir al seu desallotjament.

Al voltant de les 04.30 hores es va abandonar la zona, quedant de Guàrdia dues dotacions de bombers i dos sergents. La zona de l’interior (centre de zona de foc), no va poder ser atacada per no haver lloc d’accés, i es van quedar les unitats vigilants de l’evolució de l’incendi. Finalment, al llarg d’aquest matí hi ha han participat els mitjans aeris.

El foc sembla que es va iniciar a la zona de Marjal (Rústicas), però el vent ha partit l’incendi en diversos focus, el que ha endarrerit la seua extinció, dificultat per la gran quantitat de camins, tots ells tancats amb portes i cadenats.

Cremes sí, però controlades

planol-incendi-a-la-marjal

Pel que a les causes, a pesar que encara no estan aclarides, tot apunta a que es tracta d’un foc intencionat. Ródenas ha aclarit que un incendi a la marjal no té les mateixes conseqüències dramàtiques des del punt de vista ecològic com les superfícies forestals, ja que és un hàbitat dinàmic que es regenera molt ràpidament. Fins i tot el foc pot tindre una tasca ecològica important de regeneració de la vegetació i d’obrir nous espais, que hi puga haver més fauna. “Però un foc intencionat, incontrolat, sí que ocasiona una situació d’alarma i emergència social, a més d’un elevat cost econòmic d’extinció. Les coses no es fan així. Si darrere de les causes hi ha la necessitat d’algun sector que utilitza la marjal el que s’ha de fer és dialogar. Les persones no poden prendre decisions pel seu compte”. De fet, aquesta matinada, al voltant de les 5 h, un camió de bombers es va veure sorprès pel reviscolament del foc i va haver d’abandonar la zona per la perillositat.

I és que el regidor de Més Gandia ha recordat que ja hi havia planificada una crema planificada des de la Generalitat, a l’igual que es va fer fa 3 anys. Els ajuntament de Xeraco, Xeresa, Gandia i els caçadors mateix, així ho havíem demanat”.

Durant la vesprada d’ahir i part de la nit hi van ser presents a la zona, seguint l’evolució de l’incendi, l’alcaldessa de Gandia, Diana Moran,t i els regidors de Seguretat Ciutadana i de Gestió Responsable del Territori, Xavier Ródenas i Àngels Pérez, respectivament.

Ródenas, qui també ha visita l’incendi a primeres hores del matí, ha agraït la tasca realitzada, tant pels cossos i forces de seguretat (Policia Nacional, Local i Guàrdia Civil), com bombers, agents de mediambientals de la Generalitat, la Guarderia Rural de l’Ajuntament de Gandia i les persones voluntàries de l’Associació de Prevenció d’Incendis Forestals de la Safor, Apeif.

Arxivat en: Urbanisme i Medi Ambient

Comentaris

  1. Josep diu:

    L’hora d’inici del foc, que feia impossible el treball de les brigades aèries, així com tractar-se del dia més ventós des de fa molt de temps, fa sospitar la seua intencionalitat.
    Així i tot, cal planificar, estratificant-les des d’ara les cremes per tal d’evitar desastres com el d’ahir.
    Vull afegir-me a les felicitacions als cossos i forces de seguretat (Policia Nacional, Local i Guàrdia Civil), com bombers, agents mediambientals de la Generalitat, la Guarderia Rural de l’Ajuntament de Gandia i les persones voluntàries de l’Associació de Prevenció d’Incendis Forestals de la Safor, Apeif. I com no al regidor Xavier Ródenas

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *