– Enguany tindrà lloc del 24 al 31 d’octubre en diferents punts de la ciutat. El festival està organitzat per LaCasaCalba i l’àrea de Gestió Responsable del Territori de Ajuntament de Gandia i compta amb la col·laboració d’Ecoembes, Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana, Consorci per a la Gestió de Residus (COR), Universitat Politècnica de València. Campus de Gandia, Diputació de València i Teatre del Raval, Gandia.

 – És un dels projectes singulars de LaCasaCalba que combina conscienciació ambiental, en relació a la problemàtica de la desmesurada producció de residus en les societats occidentals, i creativitat, experimentació i joc, entenent que l’art és una eina efectiva per al canvi social.

– Tota la informació del festival en: www.rrrrfestival.org

 

Gandia acull la 2a edició del festival RRRR, art i reciclatge, que enguany tindrà lloc del 24 al 31 d’octubre en distints punts de la ciutat. Canvia de data per ser l’època més idònia, que coincideix amb la ‘reentré’ cultural. El festival està organitzat per LaCasaCalba i l’Ajuntament de Gandia i compta amb la col·laboració d’Ecoembes, Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana, Consorci per a la Gestió de Residus (COR), Universitat Politècnica de València. Campus de Gandia, Diputació de València i Teatre del Raval, Gandia. Aquest matí ha estat presentat en roda de premsa pel regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavier Ródenas i el gerent de LaCasaCalba, Francesc Burgos.

 

RRRR! Festival, art i reciclatge és un dels projectes singulars de LaCasaCalba que combina conscienciació ambiental, en relació a la problemàtica de la desmesurada producció de residus en les societats occidentals, i creativitat, experimentació i joc, entenent que l’art és una eina efectiva per al canvi social. “Vull donar l’enhorabona a LaCasaCalba. Per a nosaltres és un  orgull apadrinar la iniciativa, molt complicada de tirar endavant, d’un producte europeu singular, modern i innovador al conjunt de l’estat. Aquestes iniciatives ens fan créixer com a poble. El govern local aposta per millorar la ciutat també amb la cultura com a eina transformadora”, ha assegurat Ródenas.

 

En cada edició es convida a un artista a desenvolupar una intervenció, una composició o una peça escènica, la qual és estrenada i exhibida des de diferents perspectives, no solament l’escènica, també es realitzen xarrades, classes magistrals i ponències en les quals l’artista exposa les seues eines i conceptes desenvolupats en l’obra. Paral·lelament es desenvolupen activitats tals com a accions de carrer, tallers participatius, actuacions musicals i teatrals de reciclatge, cinema i conferències ambientals. Enguany comptarem amb la participació especial d’Andrés Blasco, Truna, luthier electroacústic i artista sonor.

El festival arrancarà el dimarts 24 d’octubre amb l’acte inaugural a càrrec del naturalista, divulgador i autor de nombrosos llibres sobre medi ambient, Joaquín Araújo (Madrid) qui oferirà una xarrada gratuïta a partir de les 19h30 al Teatre del Raval. El periodista compta amb més de quaranta distincions per la seua tasca difusora dels valors de la biodiversitat i la divulgació en el camp de l’ecologia. A continuació, l’artista convidat del festival, Truna, presentarà la instal·lació sonora Zoonírico, una barreja sonora i visual on l’espectador podrà interactuar creant curioses peces musicals. Truna (València), és un dels màxims exponents de la música experimental i contemporània a nivell estatal. Al festival estrenarà també el seu espectacle musical Erre que erre, producció pròpia del festival d’enguany en la que l’artista es multiplica per tres en una proposta de reciclatge artístic multimèdia d’estètica retrofuturista. Truna també impartirà una classe magistral en el Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de Gandia. La jornada d’inici inclourà també la inauguració de l’exposició de l’ONGD SETEM Canvia les teues sabates, una mostra que ens convida a reflexionar sobre els processos de tractament del cuir i les condicions laborals de les persones que els porten endavant i sobre el cost social de les sabates “barates” que comprem a l’Occident.

 

El festival clourà el diumenge 29 d’octubre amb l’espectacle musical de Pau Riba i Els Gripaus (Barcelona) on els músics revisitaran el mític disc Jo, la donya i el gripau anys després de la seua gestació a Formentera. El concert començarà a les 19h00 i tindrà lloc dins la programació especial de la celebració dels 30 anys del Teatre del Raval de Gandia. Les entrades costen 10 € (5 € per a menors de 12 anys) i es poden adquirir en onetwotix.com.

 

Entre mig, el festival inclou un munt d’activitats com la presentació del projecte Precious Plastic – Gandia, a càrrec de l’Associació Xeración (València) i el Consell dels Joves de Gandia, que recull una proposta nascuda a Holanda i que planteja solucions pràctiques en relació al reciclatge del plàstic procedent dels residus urbans; Taula redona Fem art electrònic, Instal·lacions sonores interactives Les espaces Cyclophones de François Cys (Bègica), espectacle teatral Polzet i els seus germans, de Cía La Ferroviaria (València), espectacle musical Todo vibra, todo suena, de Vibra-tó (Sevilla), espectacle escènic participatiu Collage i acció, de Macarena Recuerda Sheperd (Barcelona), projeccions cinematogràfiques Landfill Harmonic i Rebobine, por favor així com tallers participatius de construcció d’instruments sonors, mural reciclat i transformació de bicicletes en ciclòfons. El festival es completa en espectacles adreçats al públic escolar entre el 24 i el 31 d’octubre.

 

Finalment, Burgos ha mostrat la seua satisfacció “d’encapçalar a Gandia una nova mentalitat que té en compte les coses xicotetes que ens fan sentir més grans i que això siga un projecte de ciutat. Per això continuem endavant el Teatre del Raval, tot i les dificultats que travessa la indústria cultural”. LaCasaCalba ha fet una crida a totes les persones que vulguen participar de forma voluntària en l’organització del festival.

 

 Tota la informació del festival en: www.rrrrfestival.org