– Lorena Milvaques: “Amb l’Orgull Gandia donem visibilitat al carrer a un col·lectiu que no exigeix acceptació, sinó que mereix respecte, com a una part més d’una societat plural i diversa. On la diferència de ser, amar o sentir, mai pot ser motiu d’odi i violència, sinó d’orgull. Per això, volem mostrar Gandia com una ciutat orgullosa de la seua diversitat, en aquest cas lgtbi”.

– La Festa de la Diversitat Lgtbi tindrà lloc del 4 al 9 de juny, per donar visibilitat a les diferents realitats afectiu-sexuals, familiars i de gènere, amb activitats a les biblioteques, cinema, exposicions, art urbà, activitats al carrer, tertúlies literàries, recitals poètics, música…

– Destaquen el Mostra’t de Curtmetratges Especial LGTBI o la Festa per la Diversitat, amb l’actuació de La Prohibida. Com a novetats importants, s’hi inclouen una tertúlia sobre literatura i diversitat, una pintura mural commemorativa o la implicació de comerciants i hostalers del Raval en la visibilitat de la Gandia Pride.

– Està organitzat pel Departament de Diversitat de l’Ajuntament de Gandia i el Consell de la Diversitat, a través d’un grup de treball en el que han estat molt implicades les associacions Policroma i Dret a Ser i el web comunitatgay.com. També hi col·laboren: els Departaments de Comerç, Cultura i Polítiques Amb la Ciutadania, a més del Consell dels Joves de Gandia, la Cooperativa de Comerciants del Centre Històric, l’Associació d’Hostaleria del Centre Històric-Raval-Prado, la Falla Sant Josep-Raval, el col·lectiu Lambda València, el Palau Ducal dels Borja, Saforíssims, Societat Literària, La Casa Calba i el Campus de Gandia de la UPV. Els cartells anunciadors estan dissenyats per Daniel García.

 

La vicealcaldessa i regidora de Diversitat, Lorena Milvaques, acompanyada del president de la Asociación Poliqroma i representant del web www.comunitatgay.com, Daniel Ardid, ha donat a conèixer aquest matí la programació de la Gandia Pride, Orgull Gandia 2018. La Festa de la Diversitat lgtbi tindrà lloc del 4 al 9 de juny.

“Volem mostrar Gandia com una ciutat orgullosa de la seua diversitat, en aquest cas lgtbi. Independentment de les accions i campanyes reivindicatives, en molts àmbits, que realitzem al llarg de l’any, en l’Orgull Gandia donem visibilitat al carrer a un col·lectiu que no exigeix acceptació, sinó que mereix respecte, com a una part més d’una societat plural i
diversa. On la diferència de ser, amar o sentir, mai pot ser motiu d’odi i violència, sinó d’orgull”
, ha destacat Milvaques.

Front a altres models d’Orgull de ciutats veïnes, més festívols o reivindicatius, i totalment respectables, a Gandia també es vol posar l’accent a la visibilitat lgtbi a través de la cultura: Amb activitats a les nostres biblioteques, tan infantils com a un públic més major, cinema, exposicions, art urbà, activitats al carrer, tertúlies literàries, recitals poètics, a través de la música…

Una programació que ha sigut el resultat del treball conjunt del Departament de Diversitat de l’Ajuntament de Gandia i el Consell de la Diversitat, a través d’un grup de treball en el que han estat molt implicades les associacions Policroma i Dret a Ser i el web comunitatgay.com, que també han organitzat dos dels actes. “Vull agrair-los públicament la seua implicació”.

L’Orgull Gandia 2018 també ha estat, com bona part de les polítiques que plantegen des de l’àrea d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives una programació transversal que ha implicat altres departaments com el de Comerç, el de Cultura, Biblioteques de Gandia o el de Polítiques Amb la Ciutadania. També hi han col·laborat: el Consell dels Joves de Gandia, la Cooperativa de Comerciants del Centre Històric, l’Associació d’Hostaleria del Centre Històric-Raval-Prado, la Falla Sant Josep Raval, el col·lectiu Lambda València, el Palau Ducal dels Borja, Saforíssims, Societat Literària, La Casa Calba i el Campus de Gandia de la UPV.

 

Programació

Divendres 25 de maig

18 h – BIBLIOTECA DE COLORS. Contacontes per la Diversitat, a càrrec del col·lectiu Lambda València. Lloc: Biblioteca de Benipeixcar.
Organitza: Departament de Diversitat de l’Ajuntament de Gandia. Col·labora: Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (IMAB).

 

Dilluns 4 de juny

19.30 h – Inauguració EXPOSICIÓ “DONANT LA CARA. UN PASSEIG PER LA DIVERSITAT”, del col·lectiu Lambda València.  Lloc: Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València.

El col·lectiu Lambda València ens proposa diferents itineraris a seguir amb referents positius lgtbi.

Organitza: Departament de Diversitat de l’Ajuntament de Gandia. Col·labora: Col·lectiu Lambda València i el Comitè d’Igualtat del Campus Gandia de la UPV.

 

Dimarts 5 de juny

19 i 22.30 h – CINE POT ESPECIAL LGTBI: Call me by your name (Llámame por tu nombre). Òscar 2017 al Millor Guió Adaptat. 4 nominacions,  incloent-hi Millor Pel·lícula i Actor (Chalamet). Itàlia (2017), 130’. V.O. Dir: Luca Guadagnino.

Lloc: Teatre Serrano, Sala B. Preu entrada: 4 €. Reduït: 3 €. Venda anticipada a la Casa de Cultura i a Instanticket.

Organitza: Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Gandia. Teatre Serrano. Col·labora: Departament de Diversitat de l’Ajuntament de Gandia.

 

Dimecres 6 de juny

12 h – Visita al MURAL sota el lema “L’AMOR CONQUISTARÀ L’ODI”, que es pintarà, dins del programa municipal d’art urbà Serpis Urban Project. (Hi ha una errada al programa, ja que finalment s’ha canviat la ubicació prevista i s’anunciarà en els pròxims dies)

 

Organitza: Departament de Diversitat de l’Ajuntament de Gandia. Col·labora: Departament d’Educació i Pinturas Mondúber.

 

13 h – Visita a la SECCIÓ “LLIBRES I DIVERSITAT”. El fons bibliogràfic de temàtica LGTBI de les biblioteques de Gandia es mostrarà durant tota la setmana a la Biblioteca Central de Gandia.

Organitza: Departament de Diversitat de l’Ajuntament de Gandia. Col·labora: Biblioteques de Gandia.

 

Dijous 7 de juny

21 h –VEUS PER LA DIVERSITAT. Recital poètic i musical de Saforíssims Societat Literària. Amb acompanyament musical d’Andrea & Àlex. Lloc: plaça Major. (Amb micròfon obert per a qui vulga participar-hi, prèvia inscripció [email protected])

Organitza: Departament de Diversitat de l’Ajuntament de Gandia. Col·labora: Saforíssims, Societat Literària.

22 h – ENCESA DE LLUMS DE L’ARC DE SANT MARTÍ, a la façana de l’Ajuntament de Gandia. Lloc: plaça Major. Organitza: Departament de Diversitat de l’Ajuntament de Gandia.

22.05 h – Ruta DESTAPA’T PER LA DIVERSITAT LGTBI, pels bars i restaurants del Centre Històric, Raval i Prado.

Organitza: Departament de Diversitat de l’Ajuntament de Gandia. Col·labora: Departament de Comerç, Associació d’Hostalers del CH-Raval-Prado i Cooperativa de Comerciants del Centre Històric.

Aquesta és una de les novetats d’enguany, la implicació del Departament de Comerç, que dirigeix la regidora Alícia Izquierdo. I és que s’ha volgut donar visibilitat als carrers del centre amb els cartells de l’Orgull, però els comerços també s’hi implicaran mostrant els cartells i repartint el programa als clients. D’igual manera, els hostalers també lluiran la bandera de l’Arc de Sant Martí a les seues tapes.

 

Divendres 8 de juny

 21.30 h – Projecció de curtmetratges especial LGTBI MOSTRA’T GANDIA.

“Es tracta d’un projecte cultural amb el qual volem llançar un missatge d’igualtat i de respecte en la diversitat. Mitjançant els curtmetratges, exposem diverses qüestions relacionades amb la diversitat afectiu-sexual, familiar i de gènere. Des de la pròpia acceptació, les conseqüències de la visibilització, el rebuig social i/o familiar, fins als estereotips que alimenten la discriminació. Mostrem realitats que ens envolten i sobre les quals cal reflexionar i debatre per avançar cap a una societat respectuosa”, ha assenyalat el responsable de Poliqroma qui ha avançat els títols que s’hi projectaran: “Mai”, de Marta González; “Ratas”, de Jota Linares, amb l’actriu Macarena Gómez; “Desanimado”, d’Emilio Martí; “El Mundo entero”, de Julián Quintanilla i amb l’actuació brillant de Loles León; “No soy él”, de Sandra Guedev, “El POLIAMOR explicado para madres y abuelas”, de Roberto Pérez i “Mi hermano”, de Miguel Lafuente.

Tindrà lloc al Jardí de la Casa de la Marquesa i l’entrada és gratuïta.

Organitza: Asociación Poliqroma. Col·labora: Departament de Cultura, Departament de Diversitat i el Consell dels Joves de Gandia.

 

Dissabte 9 de juny

11 a 13 h / 18 a 20 h – DESMUNTANT ELS GÈNERES. Espectacle-tallers interactius. Lloc: passeig de les Germanies (davant la Casa de la Marquesa) / plaça Escola Pia.

Organitza: Departament de Diversitat de l’Ajuntament de Gandia. Col·labora: lacasacalba.org.

 19 h – COL·LOQUI LITERARI LGTBI

 “Pensem en les lletres com a una ferramenta per a mostrar la realitat lgtbi. S’hi parlarà de literatura lgtbi, de les editorials compromeses i de l’experiència dels escriptors i escriptores”, ha anunciat Ardid.

A càrrec dels escriptors i les escriptores: Fran Roselló, Guillem Montoro, Mila Martínez i Clara Asunción. Modera: Daniel Ardid. Lloc: Pati d’Armes del Palau Ducal dels Borja.

Organitza: Asociación Poliqroma, Associació Dret A Ser, www.comunitatgay.com i Departament de Diversitat. Col·labora: Palau Ducal dels Borja.

23.30 h – GRAN FESTA FINAL GANDIA PRIDE. ORGULL GANDIA 2018. Amb l’actuació de: LA PROHIBIDA, La Sanguinelli,  Les gogós: Tiffany MarsLa Divineny. I els DJ’s Michael G i Elegant. Lloc: plaça de Sant Josep.
Organitza: Departament de Diversitat de l’Ajuntament de Gandia. Col·labora: Associació Cultural Falla Plaça Sant Josep-Raval i Consell dels Joves de Gandia

ALTRES ACTIVITATS

Tot i que l’Orgull Gandia va del 4 al 9 de juny, la programació en realitat continua durant els mesos de juny i juliol:

 

Dijous 28 de juny

12.00 h ACTE INSTITUCIONAL amb motiu del DIA INTERNACIONAL DE L’ORGULL LGTBI. Hissada de bandera de l’arc de sant Martí i lectura del Manifest reivindicatiu. Lloc: Façana de l’Ajuntament de Gandia.
Organitza: Departament de Diversitat de l’Ajuntament de Gandia

 

EXPOSICIÓ HOMOALPHABET, de Ricard Huerta

  • Dissabte, 23 de Juny (Nit de Sant Joan)

19.30 h – Inauguració de l’EXPOSICIÓ “HOMOALPHABET”, de Ricard Huerta. Del 23 de juny al 14 de juliol. Lloc: Sala Municipal d’Exposicions Coll Alas.

  • Dissabte, 30 de juny

19.30 h VISITA DINAMITZADA A L’EXPOSICIÓ “HOMOALPHABET”

I will survive. Els videoclips de la nostra vida LGTB”. Cada assistent podrà triar el seu videoclip preferit per tal d’anar visitant els diferents espais de l’exposició, amb comentaris de l’artista i explicacions d’especialistes en temàtiques lgtb.

Organitza: Departament de Cultura. Col·labora: Departament de Diversitat

  • Dissabte 7 de juliol

19.30 h TAULA REDONA AMB CINEMA. Projecció de la pel·lícula “IGNASI M”, de Ventura Pons. Amb activistes LGTB de la Safor i altres convidats, que conversaran sobre qüestions actuals de diversitat.  Lloc: Sala Municipal d’Exposicions Coll Alas.
Organitza: Departament de Cultura. Col·labora: Departament de Diversitat.

  • Dissabte 14 de juliol

19.30 h CONFERÈNCIA, PERFORMANCE, PRESENTACIÓ DE LLIBRE I TANCAMENT EXPOSICIÓ. Lloc: Sala Municipal d’Exposicions Coll Alas

– “L’Homofòbia en la Història” Conferència a càrrec del professor Germán Navarro Espinach, Catedràtic d’Història Medieval de la Universidad de Zaragoza.

– Presentació del llibre “HomoAlphabet Gandia” (Es regalarà un llibre dels que conformen la instal·lació a cada assistent a l’acte).

Performance “Fora de l’armari hi ha una altra vida”.

Organitza “HOMOALPHABET”: Departament de Cultura i Ricard Huerta. Col·labora: Departament de Diversitat.

Finalment, Milvaques ha reiterat l’agraïment al treball de les associacions lgtbi i altres departaments i col·lectius socials, culturals i entitats implicades en aquesta programació. I ha desitjat que la ciutadania gaudisca d’aquesta proposta modesta “que, repetisc, busca donar visibilitat a un col·lectiu que, malauradament, encara hui pateix en silenci rebuig social, menyspreu, quan no violència… A Gandia estem orgullosos d’elles i d’ells. Perquè volem ser una ciutat plural, que faça de la seua diversitat un motiu d’orgull i riquesa. I com diu el lema del mural que ho recordarà: “L’amor conquistarà l’odi””.