– La Junta de Govern local ha aprovat la reversió de la titularitat del servei, que ja no serà deficitari, serà sostenible, gràcies a la gratuïtat del tram de 2 a 3 anys, aprovada per la Conselleria d’Educació i el sistema d’abonaments en funció de la renda. Les educadores passaran a ser personal interí no fix de l’Ajuntament de Gandia.

– Milvaques:Anem a adequar les instal·lacions de les escoletes, totalment abandonades per part de les empreses concessionàries. Reduirem despeses innecessàries en uniformes i materials per a mares i pares. Anem a convertir-les en espais amables, garantint la qualitat humana i professional”

– Diana Morant: “Ho fem per convicció, perquè per a nosaltres l’educació no és un negoci. És un compromís de les forces d’esquerres amb la societat per garantir la igualtat d’oportunitats. Les escoletes han de regir-se mitjançant un programa educatiu professional. No és qüestió de rendibilitat sinó d’oferir un servei públic de qualitat”.

 

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, la vicealcaldessa i regidora de Polítiques Educatives, Lorena Milvaques, i la resta de membres del govern municipal han comparegut aquest matí per tal d’anunciar que les 7 escoletes municipals tornaran a ser de gestió pública a partir del curs 2018-219.  Un compromís i una prioritat dels dos grups que conformen el govern, PSOE i Més Gandia, des de l’inici de la legislatura, ja que formava part dels seus programes electorals i de l’acord de govern.

Hui mateix, una Junta de Govern Local extraordinària ha aprovat la reversió en condicions de legalitat i seguretat jurídica (informe de l’Interventor, Assesoria Jurídica i Secretaria favorables). I amb un component econòmic seriós i impecable, ja que la Generalitat garanteix la sostenibilitat. També es subroga les treballadores, que passaran a ser personal indefinit, no fixe, assegurant l’estabilitat laboral i que els xiquets i les xiquetes començaran el curs amb les mateixes educadores.

“Una vegada més, les polítiques municipals i les del Govern del Botànic en la seua ferma aposta per l’educació pública i de qualitat sumen en benefici de la ciutadania. La reversió ha estat possible després que la Generalitat haja emés un decret aquests darrers dies que permet recuperar la titularitat pública de la millor xarxa d’escoletes de la Comunitat Valenciana: Una xarxa construïda durant una dècada pels governs progressistes de la nostra ciutat que havia estat referent també en l’àmbit estatal; i una xarxa que mai hauria d’haver-se privatitzat”, ha explicat Morant.

El decret estipula que l’Ajuntament pot assumir serveis públics mentre siguen finançats al cent per cent. En este cas, les escoletes no tindran cost per a l’Ajuntament perquè estarà cobert per bonos de la Conselleria d’Educació, que ara es graduen en funció de la renda,  l’aportació dels pares/mares i per l’anunciada gratuïtat del tram de 2 a 3 anys. Aquestes mesures se sumen, a més a més, a la gratuïtat dels llibres de textos o l’augment de les beques en etapes superiors de l’ensenyament.

“Els decrets que ens permeten que la xarxa d’escoletes torne a ser pública són una solució que la Generalitat ha buscat expressament per a Gandia, després que este govern haja lluitat per aconseguir este compromís. I s’ha aconseguit perquè Gandia és la ciutat amb la xarxa construïda més important del territori valencià. D’esta manera, del decret no sols es beneficia Gandia sinó a tota la Comunitat Valenciana”.

Per al govern, amb esta reversió de la titularitat, es repara un dels majors danys que s’ha fet a l’educació dels més menuts de Gandia. Una gestió que, asseguren, “en mans del PP va ser nefasta i traumática”:

Trauma econòmic

Més de 3,5 milions d’euros ha hagut de pagar la ciutadania en sentències perdudes i acomiadaments nuls.

A més, el contracte promogut per l’anterior alcalde, Arturo Torró, va ser anul·lat per la justícia, la qual cosa va suposar una despesa de 80.000 euros d’indemnització a la segona empresa.

Trauma judicial

L’Administració local va acomiadar il·legalment 20 treballadores. La justícia les va donar la raó tres vegades. L’Ajuntament va estar condemnat per: acomiadament il·legal a les treballadores i per donar-li un contracte a l’empresa que no corresponia.

“La judicialització de la gestió de les escoletes va crear una inseguretat en el servei i en les famílies dels usuaris, i es va traslladar a la societat el contrari del que hauria de donar-se en este tipus de servei que atén els més xicotets de la societat, que és la tranquil·litat, la seguretat i la qualitat del servei públic en l’educació”.

L’executiu local assegura haver acabat amb tot això i haver donat garanties i seguretat:

-Les pròrrogues de GEIM les va exhaurir fins al màxim permés sense possibilitat de pròrroga per no deixar sense servei als més de 300 alumnes.

-Va fer un contracte menor per a cobrir el servei i no parar la prestació.

-I tenen en marxa dos processos contenciosos administratius (contra eixe contracte menor i contra la reclamació de GEIM per cobraments indeguts (64.700 euros).

-També hi ha una denúncia contra el regidor de Contractació per intentar apartar-lo del procés.

-I a més, l’expedient de contractació ha tingut empreses que han renunciat, i la que anava a ser adjudicatària definitiva no ha pogut acreditar la seua solvència.

 

  1. Trauma en els xiquets i xiquetes, que van deixar de tindre a les seues educadores

En aquest sentit, han recordat que fins als tres anys és quan els xiquets i xiquetes afronten la introducció primerenca al sistema educatiu, solen fixar la comunicació verbal, la construcció de pensament i comencen a consolidar la seua autonomia.

Per la seua banda, Milvaques ha assegurat que el servei, amb un cost aproximat d’1.300.000 €, no tindrà cap aportació per a les arques municipals, ja que estarà cobert pels abonaments, la gratuïta de 2 a 3 anys i les aportacions de pares i mares que seran revisades, ja que la gestió directa permetrà refer els números de la memòria econòmica. “La gestió directa garanteix l’educació pública que els nostres xiquets i xiquetes mereixen. Per això vull llançar un missatge de tranquil·litat també a les educadores, que tindran garantit els seus llocs de treball”.

La vicealcaldessa ha desmuntat “la fal·làcia del govern del PP pel que fa al cost zero de la privatització del servei. El que amagaven els seus plecs de condicions és que la neteja, el manteniment o l’electricitat corrien a càrrec de l’Ajuntament, amb el consegüent cost”. I ha assegurat que s’estudiarà suprimir despeses innecessàries per als pares i les mares, com ara els uniformes o material no prioritari.  “El Pla de millores educatives del 2018-2019 de la Diputació de València ens atorga enguany 266.000 €, que ens permetrà adequar les instal·lacions de les escoletes, totalment abandonades per part de les empreses concessionàries. Anem a convertir-les en espais amables, garantit la qualitat humana i professional”. En aquest sentit, ha anunciat la creació de la figura del coordinador/a que s’encarregarà de la gestió diària de les escoletes, en contacte permanent amb el departament d’educació.