– L’Ajuntament ha iniciat recentment la consolidació de les cobertes, amb un pressupost de 48.000 €. A aquesta quantitat cal sumar els 180.000 € que va invertir l’agent urbanitzador, dins el compromís de mantindre i evitar l’enderroc de les alqueries del Gall i de les Boles, que quedaran dins un parc i en un futur acolliran espais públics.

Xavi Ródenas: “Aquest govern local té una aposta ferma pel nostre patrimoni. A poc a poc, estem protegint-lo, donant prioritat al que es troba en perill, bé siga mitjançant la compra o permutes, en el cas de les propietats privades…”

Nova passa important per a la recuperació de les alqueries de les Foies de Gandia. L’Ajuntament de Gandia ha iniciat ja les obres de millora i manteniment de l’Alqueria del Gall. Concretament, per a la consolidació (evitar que caiga) de la coberta, amb una inversió de 50.000 €.

Així ho han anunciat aquest matí el regidor de Patrimoni, Xavier Ródenas i el coordinador general d’Urbanisme, Vicent Mascarell

“Aquest govern local té una aposta ferma pel nostre patrimoni. A poc a poc, estem protegint-lo, donant prioritat al que es troba en perill, bé siga mitjançant la compra o permutes, en el cas de les propietats privades. Un procés generalment lent i complicat. En el cas de les alqueries, el primer objectiu és evitar que continue el deteriorament i que caiguen. Posteriorment, hem d’aconseguir recursos d’altres administracions per a la seua restauració i dotar-les de contingut públic”, ha recordat Ródenas.

La intervenció ha estat menys costosa, ja que s’ha aprofitat l’andamiat que encara hi havia a l’Alqueria del Gall. I és que cal recordar que fa aproximadament un any l’agent urbanitzador va invertir 180.000 € en diferents treballs de manteniment i consolidació de les alqueries del Gall i de les Boles. Aquest, juntament la cessió a la ciutat, va ser el compromís que l’Ajuntament va arrancar de l’agent urbanitzador en el seu dia com a condició per a l’adjudicació del PAI. L’objectiu és poder donar-li un ús públic futur a les dues alqueries, que quedaran emmarcades dins un parc.

“Malgrat que la partida per a iversions és reduïda, atesa la situació econòmica de l’Ajuntament, mantenim una sensibilitat elevada cap al nostre patrimoni històric”, ha assegurat Mascarell, qui també ha apuntat que en breu es podrà obrir ja el sector Les Foies.

“L’alqueria del Gall compta amb una planta quadrada d’uns 10 metres distribuïda entre planta baixa, alta, altell i el típic miramar, una torre amb la qual els propietaris de les alqueries gaudien de les vistes. L’edifici es troba coronat per un penell amb forma de gall, que possiblement atorgara el nom al conjunt. A l’exterior destaca, a la façana principal, un rellotge de sol. Adjacent i a la part posterior hi ha una corralissa, amb la data gravada de 1856, i una pallissa. Dins de les 30 fanecades de que consta la finca existeix una bassa de reg de 12×15 que s’alimentava d’una antiga sènia de sang, que va ser substituïda per l’actual motor. Va pertànyer a dona Ana Martínez de Vallejo, vídua del secretari de Calvo Sotelo, i va passar als seus fills, malgrat trobar-se gestionada en règim d’arrendament per Vicente Figueres. Forma part del Catàleg de la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià i del Patrimoni Verd de l’Ajuntament de Gandia”. (“Les alqueries de les Foies Gandia”. Òscar Martí. https://www.auntirdepedra.com/2011/07/les-alqueries-de-les-foies-de-gandia.html)