– El centre Social de Marxuquera inaugura demà dissabte, a les 19 h, l’exposició itinerant que posa en valor el passat del món rural, contemplat des de la memòria, la descripció, la interpretació o la creació literària.

– La mostra, que només es podrà visitar del 17 al 25 de novembre, s’emmarca dins les activitats del #PlaDinamitzacióMarxuquera a proposta del CEIC Alfons el Vell i amb el suport de la Institució Alfons el Magnànim, entre altres.

– Xavi Ródenas: “Des de 2015 ja hem realitzat al voltant de 400 activitats al nostre centre social o entorn més immediat, amb la col·laboració de moltíssims col·lectius i associacions. Hem obert una finestra per tal de donar a conèixer una altra cara de Marxuquera, un bé patrimonial agrari de la ciutat”.

 

El regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavi Ródenas i la representant del CEIC Alfons el Vell, Vicenta Llorca, han presentat aquest matí l’exposició “Patrimoni oblidat, memòria literària”, que s’inaugura demà dissabte 17 de novembre, a les 19 hores, al Centre Social de Marxuquera. Només es podrà visitar fins al 25 de novembre, ja que es tracta d’una mostra itinerant molt sol·licitada.

“Patrimoni oblidat, memòria literària” vol posar en relació elements patrimonials (entenent el patrimoni en un sentit molt ampli), ja desapareguts o bé abandonats o ruïnosos –o que en un determinat període històric ho van ser–, amb textos literaris que s’hi han referit. El nostre patrimoni més afeblit es presenta així contemplat des de la memòria, la descripció, la interpretació o la creació literària. Amb el doble acompanyament d’imatge i paraula, la mostra ens ajuda a conèixer, entendre i valorar els testimonis del passat dels nostres pobles i ciutats. El projecte es plantejà des de l’inici amb una visió oberta i no restrictiva en relació amb gèneres i tipologies, no condicionat per cànons, perioditzacions o jerarquies, fet que ha permès incorporar textos d’autors molt variats, uns de molt coneguts i d’altres que no tant, d’àmbit general o vinculats a àrees territorials concretes. Les visions literàries que aporten, quan posen els ulls en llocs concrets, enllacen amb la geografia i la història, amb la memòria i el coneixement, matèries que determinen les activitats habituals dels centres i instituts d’estudis locals i comarcals. Es tracta d’una aportació més, amb voluntat de suma, als esforços que els darrers anys s’han dut a terme arreu amb l’afany de vincular territori i literatura.

Es tracta d’una proposta del Ceic Alfons el Vell, amb el suport de la Institució Alfons el Magnànim, que s’emmarca dins la programació regular del Pla de Dinamització de Marxuquera. “La mostra vol posar en valor i mostrar a la gent jove allò més proper; prendre consciència d’on venim, del que som. Amb fotografies i explicacions sobre l’impacte del món rural en la nostra cultura, tradicions, literatura…”, ha explicat Llorca.

“Des de 2015 ja hem realitzat al voltant de 400 activitats al nostre centre social o entorn més immediat, amb la col·laboració de moltíssims col·lectius i associacions. Hem obert una finestra per tal de donar a conèixer una altra cara de Marxuquera, un bé patrimonial agrari de la ciutat”, ha recordat Ródenas.