– Hui divendres comencen les activitats del projecte Marxuquera Verda, una eina per aglutinar el voluntariat interessat en col·laborar en la recuperació de l’epai cremat a l’incendi de l’agost passat. També un mecanisme de comunicació entre l’Ajuntament i la ciutadania amb l’objectiu d’informar i explicar les mesures aplicades en la regeneració d’aquest important espai verd. Vol ser també un mitjà per recollir l’expressió de la gent i la participació ciutadana entorn als nostres paratges.

– Al web s’hi han inscrit ja més de 610 persones i hi participaran també al voltant de 40 col·lectius, associacions, centres educatius, etc… Aquests últims estan citats a una reunió tècnica hui divendres, a les 19.30 h, al saló de plenaris de l’Ajuntament.

– Xavi Ródenas: “El web és un mecanisme participatiu perquè la gent que a títol individual o col·lectiu té voluntat de col·laborar-hi en la regeneració del territori trobe una eina aglutinadora”.

– L’1 de desembre, al Centre Social de Marxuquera, hi haurà una activitat d’inici del procés regeneratiu. Fins al maig s’han programat almenys 20 accions diferents, com ara visites, tallers, explicacions científiques del que ha passat, etc…

 

El regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavi Ródenas i l’edil de Polítiques Amb la Ciutadania, Nahuel González, han anunciat aquest matí l’inici del primer procés de participació ciutadana mediambiental de la història de Gandia, l’anomenat Marxuquera Verda.

Fa 3 mesos, poc després de l’incendi de Llutxent que va afectar prop de 1.000 hectàrees a Marxuquera, es va crear la web https://marxuqueraverda.gandia.org/ on s’expliquen les primeres mesures que s’han pres, què ha de fer la gent que vol col·laborar i participar com a col·lectiu o de forma individual, etc…. També aniran penjant-se les convocatòries i les accions explicades per tal que la gent conega a priori què s’ha de fer i també puga opinar o proposar accions que li semblen que poden ser interessants.

Així, durant aquest període s’hi han inscrit més 610 persones a títol individuals i més de 20 col·lectius de tot tipus (ecologistes, socials, escoles…). I altres 20 han manifestat la seua voluntat de participar-hi.

“El web és un mecanisme participatiu perquè la gent que a títol individual o col·lectiu té voluntat de col·laborar-hi en la regeneració del territori trobe una eina aglutinadora. També els primers consells d’actuació a la superfície cremada, ja que és molt important no alterar-la durant un temps prudencial. Per sort, el territori està regenerant-se molt bé, gràcies també a les pluges. Ara, i fins a maig iniciem 20 accions diferents, com ara visites, tallers, explicacions científiques del que ha passat, etc…”, ha explicat Ródenas.

També es gestionaran i coordinaran els recursos aportats per diferents administracions. D’una banda, els treballs de Tragsa post-emergència, retirant elements perillosos, millorant barrancs o lluitant contra l’erosió. També l’ajuda de 2’1 milions d’euros per a feines de restauració durant 2019-2020 i que s’iniciaran a partir dels mesos de març o abril.  “L’Ajuntament també ha injectat, “a pulmó”, 38.000 € per als projectes que desenvolupe Marxuquera Verda i per a la contractació d’una empresa especialitzada que controle els treballs que s’estan realitzant sobre la superfície cremada”.

Per la seua banda, González ha recordat que hui mateix tindrà lloc la primera reunió tècnica de Marxuquera Verda, a la qual s’han convocat, a les 19.30 h al Saló de Plenaris, més de 40 associacions i col·lectius interessats. “Marxuquera Verda ha de sevir per transformar la tragèdia en certa il·lusió. Passar del marró al verd. Iniciem el camí històric, no només per regenerar, sinò per posar en valor l’entorn natural de Marxuquera.

El dissabte 1 de desembre donaran inici les activitats del procés regeneratiu de Marxuquera amb un acte públic que tindrà lloc al Centre Social de Marxuquera.