Les peculiaritats nadalenques de Beniopa

– Laura Morant: “El veïnat obri les portes de sa casa i rep la gent que canta amb dolços”

– El diumenge 23 de desembre, a les 19 h, conviden la ciutadania a cantar pels carrers de Beniopa les tradicionals nadalenques.

– El dijous 3 de gener, a les 17 h, hi haurà un taller infantil al centre social per a ensenyar l’elaboració de les tradicionals casques de Reis.

– El dissabte, 5 de gener, a les 17.30 h, els Reis d’Orient arriben a Beniopa, a la plaça Campanar, amb xocolata i coca per als més menuts.

 

La presidenta de la Junta de Districte de Beniopa, Laura Morant i el president de l’Associació Gastronòmica de Beniopa, Pere Montalbán, ha presentat aquest dimecres les activitats tradicionals que se celebraran durant el Nadal al districte.

Així el diumenge 23 de desembre, a les 19 h, tindrà lloc l’activitat “Cantem-li al Nadal”, organitzada per la Germandat pel Cor del Llar Parroquial, la Germandat de l’Entrada de Jesús en Jerusalem, el Grup Juniors Maria Magdalena i l’Església Santa Maria Magdalena, amb el suport de la Junta de Districte. “Convidem la ciutadania a cantar amb nosaltres pels carrers de Beniopa les tradicionals nadalenques. L’activitat en sí tindrà al voltant de 30 anys, però hi ha constància que ja es cantava al poble fa un segle. El veïnat obri les portes de sa casa i rep la gent que canta amb dolços. La jornada finalitza a la Casa Abadia de la parròquia amb mistela. Des de la Junta de Districte oferim menjar típic com coca de tomaca, pastissos, etc…”, ha explicat Morant. 

La segona de les activitats és un taller de cuina infantil a càrrec de l’Associació Gastronòmica de Beniopa. El dijous 3 de gener, a les 17 h, al Centre Social Mestre Michavila. “Volem que els més menuts del poble coneguen també la nostra gastronomia tradicional. Per això els proposem l’elaboració de casques de Reis. L’activitat cada any té més èxit. L’any passat hi van participar 80 xiquets i xiquetes. Per això volem tindre una previsió i demanem els pares i les mares que inscriguen els seus fills al centre social. No tenim cap problema en fer dos torns, però l’espai és menut”, ha comentat Montalbán, qui ha recordat que els xiquets i les xiquetes poden participar sense els pares i les mares, ja que hi ha voluntaris encarregats de cuidar-los.

Finalment, el dissabte 5 de gener, a les 17.30 h, els Reis Mags d’Orient arriben a Beniopa, on reben els xiquets i les xiquetes a la plaça Campanar. Hi haurà xocolata i coca. A les 18 h, Ses Majestats repartiran els regals a l’església.

 

Les peculiaritats de Beniopa

Beniopa és un poble dins de Gandia. Fou municipi independent amb ajuntament propi fins que al 1965 un decret del General Franco sentenciava la nostra annexió a Gandia, ciutat a la qual pertanyem com a Districte des de 1986…”. Com a curiositat, Morant ha recordat també que Manuel Sanchis Guarner i Francesc de Borja Moll van visitar Beniopa pels anys 30 i plasmaren a l’obra “Els pobles valencians parlen els uns dels altres”, que “mantenim la particularitat lingüística de no parlar apitxat com la resta de la ciutat de Gandia. O mantenim encara el gust per jugar a pilota, etc…”

La gastronomia també és molt singular a Beniopa amb plats com l’arròs amb ou dur, el conill amb gambes, bonyítol al forn, etc…

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *