• El projecte integra els 13 programes d’educació ambiental, 12 dels quals han posat en marxa aquesta legislatura les regidories de Gestió Responsable del Territori i Educació, en col·laboració amb altres departaments municipals. Consulteu-lo ací.
  • La Conselleria d’Educació ja ha mostrat el seu interès per la iniciativa pionera i estudia la creació d’una Xarxa d’Ecoescoles Valencianes, que ja funciona a altres territoris com Andalusia o Catalunya.

El regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavi Ródenas, ha presentat aquest matí la primera Xarxa d’Ecoescoles de Gandia. La proposta de l’Ajuntament és unir les forces i compartir experiències. Des de fa temps els departaments de Gestió Responsable del Territori i el de Polítiques Educatives, amb col·laboracions d’altres departaments municipals com Cultura, Mobilitat o Serveis Bàsics a la Ciutadania, han anat desenvolupant 13 programes d’educació ambiental als centres educatius. Ara, s’agrupen sota un mateix instrument, la Xarxa d’Ecoescoles de Gandia, que també apareixerà plasmat en un catàleg presentat hui. “Pràcticament tots els programes de la Xarxa ja estan en marxa, però volem visibilitzar el compromís dels centres i organitzar-nos millor. A més, segons el compromís que assolisquen els centres amb la resta d’escoles i el nombre de programes en que participen, se les assignarà un color (or, argent o bronze) i una sèrie de materials i d’experiències per a l’alumnat. L’Ajuntament, alhora, es compromet a facilitar els programes, els professionals, els materials i l’assessorament…”, ha explicat Ródenas. Així, segons el nombre de programes que assumeixen les escoles, s’atorgarà un color diferent que pot canviar cada any, donant visibilitat al compromís del centre amb la natura i la sostenibilitat. El color s’atorgarà en finalitzar el curs acadèmic, en una festa, una vegada avaluada la participació de l’escola durant l’any: bronze (d’1 a 4), argent (de 5 a 9) i or (de 10 a 15). També rebran un placa d’Ecoescola que hauran de mostrar a l’entrada del centre per tal de fer palès el seu compromís amb els valors que això representa.

Una ecoescola és aquella que té dins el seu programa educatiu un clar objectiu d’educar en valors, vinculats a l’estima cap a la natura i el territori propi, d’educar en un consum responsable dels recursos, tant hídrics com energètics, com d’aliments, de promoure una mobilitat sostenible no contaminant, de buscar, cada dia, millorar la seua relació amb els altres, i també amb l’entorn. “Són objectius que quasi segur tenen als centres al programa anual, però que, per ser part d’aquest projecte, cal tindre clars i escrits. El primer pas, doncs, serà signar el document “Compromís EcoEscola”, per tal d’acomplir aquests objectius i de comprometre’s a compartir els resultats dels programes amb la resta de membres de la xarxa”.

Els programes

La Xarxa d’Ecoescoles de Gandia, proposa tot un conjunt de programes als quals els centres educatius que encara no hi participen es poden sumar:

  1. Arbres a l’aula.
  2. Suc a l’escola.
  3. Ecolletres a l’escola.
  4. Dibuixar el terme.
  5. Custodiant el Serpis.
  6. Setmana de la Mobilitat.
  7. L’ecobici.
  8. Setmana de l’Arbre.
  9. Reciclar és clau.
  10. Gandia, ciutat reciclada.
  11. Fem pati.
  12. XIVEGA’t a l’escola.
  13. Hort a l’escola.

De fet, la pràctica totalitat de les escoles hi participen ja en alguns d’ells. “Al principi de la legislatura no existia una secció d’educació ambiental, només el programa “Arbres a l’aula”, que funciona des de fa 10 anys. Per a nosaltres era una promesa electoral i una de les prioritats de gestió. Per això hem posat en marxa aquests anys 12 programes més, alguns dels quals tenen 3, 2, 1 any o fins i tot un mes. Però volem anar sumant projectes i ampliant el nombre de centres participants cada any”.

Ródenas ha assegurat que la intenció del govern local és proporcionar eines que siguen experiències que puguen ajudar a enriquir coneixements des de la interacció amb l’entorn.

Projecte pioner i referent

El Consellerer d’Educació mateix, Vicent Marzà, ja ha mostrat el seu interès per la iniciativa pionera i s’ha compromés a estudiar la creació d’una Xarxa d’Ecoescoles Valencianes, que ja funciona a altres territoris com Andalusia o Catalunya.