– La concessió és per a dos anys i el preu anual de la parcel·la és de 80 euros.

– El consistori ofereix a les persones usuàries formació gratuïta sobre agricultura ecològica, l’única que s’hi podrà conrear.

– Són dues zones d’horts, situades al Grau i en l’Alqueria de Martorell, compostes per un total de 78 parcel·les de 60 metres quadrats cadascuna.

– Xavi Ródenas: “Estàvem en una situació de precarietat i hem hagut d’esforçar-nos molt per a trobar espais municipals i després encaixar aquesta oferta de forma viable i legal dins de l’actual entramat complicat que és el Pla d’Ajust de l’Ajuntament de Gandia”.

 

El regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavi Ródenas, ha anunciat aquest matí en roda de premsa que des de fa uns dies ja s’ha procedit al lliurament de la clau que dóna accés als Horts socials municipals. Concretament, 78 parcel·les: 37 darrere de l’ermita Martorell i altres 41 al Grau, al costat de l’edifici Innova. Les parcel·les estan barrades i consten de caseta col·lectiva per a ferramentes, bomba, depòsit per al reg a degoteig i zona de descans. Podran ser gestionades durant un període màxim de 2 anys per un preu anual de 80 €.

Al lliurament de la clau, els agricultors/es es comprometen a dur a terme únicament cultiu ecològic, és a dir, sense productes químics. Com a novetat hi haurà una tutorització setmanal a càrrec d’una persona experta en agricultura ecològica i també se’ls oferirà formació puntual i específica sobre el cultiu de determinats productes agrícoles”,  ha confirmat el regidor.

Per a accedir a la gestió d’una d’aquestes parcel·les, ha sigut necessari inscriure’s prèviament en una bossa oberta pel departament d’Agricultura i posteriorment participar en un sorteig públic; “ha sigut una oferta totalment transparent”, segons les paraules de Ródenas. L’Ajuntament només ha sortejat 53 d’aquestes parcel·les, ja que als usuaris de l’etapa anterior se’ls ha mantingut els drets adquirits, accedint directament a 25 de les parcel·les existents i ampliant la gestió dels horts a dos anys, a pesar que només els quedava un any.

Amb el lliurament de claus i, després de la  signatura de compromisos,  també s’ha oferit un curs de formació inicial gratuït per a tots els usuaris.

Recordem que al començament d’aquesta legislatura, l’actual govern local va trobar els horts socials en situació irregular, sobre parcel·les privades i el Pla d’Ajust impedia que l’Ajuntament pagara a tercers mentre no poguera pagar el propi. “Estàvem en una situació de precarietat i hem hagut d’esforçar-nos molt per a trobar espais municipals i després encaixar aquesta oferta de forma viable i legal dins de l’actual entramat complicat que és el Pla d’Ajust de l’Ajuntament de Gandia”, ha conclòs Ródenas.