Laura Morant: “Beniopa revalora el seu patrimoni cultural”

– El cartell informarà en tres idiomes (valencià, castellà i anglés) sobre els elements artístics de l’església parroquial de Santa María Magdalena (s.XVIII-XIX) i la seua evolució al llarg de la història.

– Es tracta d’una nova iniciativa encaminada a revalorar el patrimoni artístic de Beniopa, juntament els treballs en l’antiga quadra i la futura reforma de la biblioteca, una de les propostes guanyadores en els últims Pressupostos Participatius.

– Laura Morant ha destacat que en Beniopa també s’estan duent a terme últimament altres iniciatives encaminades a la protecció del seu patrimoni. “Ja s’estan finalitzant les obres de l’antiga quadra, on ja s’han exposat fotografies que expliquen com funcionava, per a no oblidar els nostres orígens com a poble de llauradors.

 

La presidenta de la Junta de Districte de Beniopa, Laura Morant, al costat del regidor delegat de la Setmana Santa, Ciro Palmer, han comparegut aquest matí en roda de premsa per a informar sobre el cartell informatiu que serà col·locat en els voltants de l’església de Santa María Magdalena, en una aposta per posar en valor l’edifici explicant amb detall els seus elements artístics i història en tres llengües: valencià, castellà i anglés.

Laura Morant ha destacat que en Beniopa també s’estan duent a terme últimament altres iniciatives encaminades a la protecció del seu patrimoni. “Ja s’estan finalitzant les obres de l’antiga quadra, on ja s’han exposat fotografies que expliquen com funcionava, per a no oblidar els nostres orígens com a poble de llauradors. També ha agraït la col·laboració i implicació de l’Associació de Veïns de Beniopa, i concretament a la seua presidenta Joana Tomás, perquè gràcies al seu esforç en la campanya dels Pressupostos Participatius, la reforma de la biblioteca de Beniopa es podrà dur a terme.

Morant ha recordat que fins a 1965, l’edifici de l’actual biblioteca va ser l’ajuntament de Beniopa.

Per part seua, Ciro Palmer ha realitzat una breu ressenya sobre la història d’aquesta parròquia, que va ser creada com rectoria de moriscos en la reorganització de la diòcesi valenciana en 1535. La primera església es va edificar sobre l’antiga mesquita de Beniopa que hi havia en la plaça de la Presó, el centre del poble en aquells temps. Després de l’expulsió dels moriscos(1609), Beniopa va quedar despoblada, fins que en 1611 van començar a arribar al lloc genovesos i alguns mallorquins. A la fi del s. XVIII, amb l’augment de població, es va començar a construir l’actual temple, que va quedar minvat artísticament després de la Guerra Civil.

En el temple de planta de creu llatina amb capelles laterals entre contraforts, destaca la cúpula vidrada en blau i el campanar de tres cossos. És d’estil neoclàssic (ordre corinti) i el seu altar major està dedicat a la Magdalena.

Palmer ha conclòs agraint la labor dels dos últims rectors que ha tingut l’església: “Don Paco, un home molt volgut en la barriada, va fer un gran esforç per recuperar l’estat actual de l’església i Don Miguel Fons, em consta que continuarà en aqueixes tasques”.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *