El regidor de Gestió Responsable del Territori en funcions, Xavi Ródenas, acompanyat de l’educadora ambiental, Liliana Perelló, han presentat aquest matí la Festa Gandia Ciutat Reciclada, amb la qual es vol celebrar l’apertura del mural del mateix nom al parc d’Ausiàs March. El pròxim dijous 13 de juny, a les 10.30 h, als peus del mural, hi haurà llimonada ecològica, teatre infantil, explicació del treball fet i la importància del reciclatge, la reutilització de materials com plàstics o vidres, fotos de família, etc…

El mural Gandia Ciutat Reciclada és fruit del treball de més de dos anys, en el qual han participat més de 3.000 xiquets i xiquetes de 5è i 6è de primària de més de 17 escoles de Gandia. Amb el patrocini del Consorci de Residus, el COR, i la col·laboració del voluntariat de Creu Roja de Gandia, durant tot aquest temps l’alumnat ha assistit a tallers de formació sobre el reciclatge i la reutilització de materials a la Casa de la Natura, posteriorment han anat confeccionant el mural sota la coordinació de Perelló. Hi han estat necessaris més de 60.000 taps de plàstic, que els menuts han personalitzat i pegat amb ciment, a més de vidres, CD’s, etc… “Ha estat un procés llarg, però és molt bonica la sensibilització dels xiquets i les xiquetes. També hem fet tallers oberts a la ciutadania en general”, ha explicat l’educadora ambiental.  

         El mural és un dels dos que s’hi van pintar fa molts anys dedicats a Ausiàs March, molt deteriorats. Un treball col·lectiu de diversos artistes, amb els quals s’ha contactat per restaurar el de la dreta. Sobre el de l’esquerra, s’hi ha alçat el mural Gandia Ciutat Reciclada, que conserva elements de la pintura antiga i que, en un futur, recuperarà també els versos del nostre poeta universal. Es tracta d’una al·legoria a l’Arbre de la vida, les arrels del qual, confeccionades amb vidre, vistes des del front completen un dels arbres del parc. Les arrels beuen dels elements naturals del nostre paisatge: la mar, les muntanyes, la Marjal, les dunes de la platja de l’Auir, etc…

Gandia Ciutat Reciclada és un dels 13 programes d’educació ambiental que l’àrea de Gestió Responsable del Territori ha realitzat durant aquesta legislatura als centres educatius de la ciutat dins la Xarxa Eco-escoles Gandia, un referent ja a nivell valencià i espanyol. El programa consta de tres potes: la formació a la Casa de la Natura, la confecció del mural i els arbres de Nadal confeccionats amb ampolles de plàstic reutilitzades.

“Hem incidit també en la col·laboració entre els centres educatius. Un altre dels objectius era dinamitzar el parc Ausiàs March, juntament les activitats que hi realitza el Col·lectiu Obertament a la Casa de la Natura. Estem molt orgullosos del resultat del mural, un dels pocs amb materials reciclats i realitzat per xiquets i xiquetes de l’estat espanyol”, ha conclòs Ródenas.