La regidora de Gestió Responsable del Territori i Patrimoni, Alícia Izquierdo, va participar ahir, a la finca municipal de la Torre dels Pares, en una acció d’empeltat de 40 tarongers per a obtindre la varietat de la taronja de la sang, realitzada per l’alumnat de jardineria del taller d’ocupació Sendes Urbanes IV. “Era una taronja molt popular fa anys, però que el mateix mercat la va fer fora i ara és molt difícil de trobar o a preus molt elevats. De fet, darrerament, la taronja de la sang està molt apreciada a la gastronomia”.

L’acció d’ahir s’emmarca en una campanya més gran que pretén recuperar verdures i fruites autòctones valencianes. De fet, ja s’està treballant en la recuperació de l’albergínia llistada de Gandia i, pròximament, un nou empeltat per tal d’obtindre la varietat de la mandarina. “És l’inici d’un camí cap a un projecte més gran de recuperació, a poc a poc, de varietats autòctones de les terres valencianes”.

La finca de la Torre dels Pares té 88 fanecades, 10 de gestió directa per l’Ajuntament, a ple rendiment per tal d’obtindre les taronges que s’empren a la campanya “Suc a l’escola”,  el programa de repartiment de suc de taronja als escolars de Gandia. Aquest projecte té com a objectiu promoure el consum de proximitat d’una manera ecològica i sana. Com ja és habitual, cada any durant tota una setmana cinc col·legis de la nostra ciutat de manera rotativa tenen a la seua disposició la màquina municipal de fer sucs de taronja. Cada dia a l’hora del pati es fa lliurament de manera gratuïta d’un suc a cada xiqueta i xiquet del centre. Així mateix, el primer dia, hi ha una sessió formativa: una parella d’agricultors ecològics explica la seua experiència amb l’objectiu de dignificar el treball del camp i transmetre la importància que té l’agricultura i el consum de productes ecològics i de proximitat.